SLATKA PITA OD STAROG HLEBA I JEDNOG SASTOJKA JE NEŠTO NAJUKUSNIJE: Stara poslastica vraća u detinjstvo
Slatka pita sa orasima je stara poslastica i iskusne domaćice znaju o čemu je reč

Naše bake znaju da naprave najkusnije torte, kolače, a i naravno pite.
One znaju da stari hleb ne treba bacati i da ga treba iskoristiti na najbolji mogući način.
Osim što od njega možete napraviti vrhunski doručak, tako one prave i slatku pitu sa orasima
Taj recept za slatku pitu će vas vratiti u detinjstvo i onaj miris koji se širi po kući dok rerna radi.
Potrebni sastojci za slatku pitu sa orasima:
500 g starog hleba
300 ml mleka
100 g suvog grožđa
100 g seckanih oraha
200 ml slatke pavlake
3 jaja
5 kašika šećera
1 kesica cimeta
Priprema:
Stari hleb isecite na kriške. Potom pomešajte orahe, suvo grožđe, cimet i šećer. Jedan red kriški hleba poređajte u pleh, prelijte sa pola količine mleka i rasporeditee pola mešavine od oraha i suvog grožđa. Zatim ponovo stavite sloj hleba, prelijte ostatkom mleka, i poređajte preostalim orasime i grožđem.
Potrebno je da ostavite kolač da odstoji oko 20 minuta, kako bi hleb upio mleko. Dobro umitite jedno jaje i spojite sa slatkom pavlakom, te prelite slatku pitu. Peče se oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada se odozo zapeče, poslastica je gotova.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.
Komentari(0)