BOSANSKA PITA KLJUKUŠA: Nema sočnijeg doručka od ovog, a gotov je za tren oka

Izvor: Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Bosanska pita kljukuša veoma je ukusna i mekana, a idealan je izbor za doručak.

proja
Shutterstock

Način pripreme je veoma jednostavan, te ne sumnjamo da ćete je često praviti.

Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 100 g brašna
  • 200 g pavlake
  • 3 jajeta
  • 1 glavica crnog luka
  • so
  • biber
  • ulje

Priprema:

Oguliti krompir, pa ga narendati na srednje rende (da bude kao za musaku). Izrendani krompir posoliti, pa ostaviti da se ocedi. Za to vreme, iseći crni luk na kockice. U dubljoj posudi umutiti jaja sa pavlakom, pa dodati oceđeni krompir, luk i brašno. Sve sastojke dobro promešati i dodati začine. Podmazati pleh ili tepsiju, pa nasuti smesu i staviti u rernu na 180 do 200 stepeni i peći oko pola sata. Kljukuša je pečena kada dobije ravnomerno braonkastu boju sa svih strana. Ostavite je malo da se ohladi a potom je isecite u željenom obliku.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading