MONASI GA PRAVE NA OVAJ NAČIN Recept za preukusan kolač sa suvim voćem koji se služi na Badnji dan
Obavezno se jede u vreme Božićnog posta, a vama će dobro doći da ga napravite ili za Badnji dan ili ovih dana.

Mnogi se polako pripremaju za Badnji dan i Božić, pa tako već smišljaju šta će da spremaju od specijaliteta.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
6. januara je prebranac glavno jelo, ali i svetogorska sarma koja kida koliko je dobra i nijedna joj nije ravna.
Svetogorski monasi prave najukusniji kolač sa suvim voćem čiji ukus je toliko dobar da mu čokolada nije nin potrebna.
Obavezno se jede u vreme Božićnog posta, a vama će dobro doći da ga napravite ili za Badnji dan ili ovih dana.
Sastojci za svetogorski kolač sa suvim voćem po receptu iz manastira je ispred vas:
- malo suvih banana
- 15 kašika džema od šljiva
- malo suvih kajsija
- 15 kašika šećera
- malo suvog grožđa
- 3 ravne kašičice cimeta
- 1 šaka lešnika
- 1 limun
- 300 ml mlake vode
- 1,5 pomorandža
- 550 g brašna
- 2 kašike praška za pecivo
Tu je i detaljna priprema:
Suvo voće (suve kajsije, suvo grožđe, suve banane) potopite u vodu. Ostavite 10 minuta da odstoji, pa procedite i iseckajte. Orahe isto iseckajte, a koru limuna izrendajte, dok pomorandžu iscedite.
Šerpu stavite džem, pa dodajte šećer i promešajte. Zatim sipajte vodu, pa dodajte koru limun, sok od pomorandže, lešnike i suvo voće, kao i cimet.
Sve lepo sjedinite, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivom i opet promešajte.
Smesu za posni kolač sa suvim voćem i lešnicima sipajte u kalup obložen pek papirom.
Pecite posni kolač u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Gotov kolač premažite džemom i prelijte istopljenom čokoladom.

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.
Komentari(0)