KAKO SE SPREMA KUVANO VINO? Evo koje sve vrste mogu da se kuvaju i koji su najčešći recepti za uživanje u božanstvenom napitku
Dok je napolju hladno ili pada sneg nema ništa lepše nego družiti se sa prijateljima uz kuvano vino. Greje i opušta, a neki ga zovu i narodnim lekom.

Koje vrste vina mogu da se kuvaju i koji su najčešći recepti za uživanje u ovom božanstvenom napitku otkrijte u narednim redovima.
Kuvano vino osim što se tradicionalno pije u zimu, a posebno za praznike, predstavlja i simbol božićnih vašara širom Evrope. Osim što greje, kuvano vino podiže raspoloženje, a mnogi tvrde i da je lekovito.
Ipak, ukoliko se kuvano vino ne spremi kako treba sigurno će vas dočekati jaka glavobolja.
Možda vas zanima:

Evo kako da pripremite najbolje kuvano vino: Samo pazite na 1 stvar i uživaćete tokom praznika
Donosimo vam recept za najukusnije kuvano vino.

KUVANO VINO IMA MNOGO NEOČEKIVANIH KORISTI ZA ORGANIZAM Jedna od prednosti omiljene "poslastice" odraslih se retko pominje (RECEPT)
Kuvano vino je jedan od omiljenih napitaka u zimskom periodu, s obzirom da je veoma ukusno, a predstavlja i dobar razlog za okupljanje prijatelja. Kuvano vino je veoma popularan napitak i u Srbiji.
Možda vas zanima:

Evo kako da pripremite najbolje kuvano vino: Samo pazite na 1 stvar i uživaćete tokom praznika
Donosimo vam recept za najukusnije kuvano vino.

KUVANO VINO IMA MNOGO NEOČEKIVANIH KORISTI ZA ORGANIZAM Jedna od prednosti omiljene "poslastice" odraslih se retko pominje (RECEPT)
Kuvano vino je jedan od omiljenih napitaka u zimskom periodu, s obzirom da je veoma ukusno, a predstavlja i dobar razlog za okupljanje prijatelja. Kuvano vino je veoma popularan napitak i u Srbiji.
Možda vas zanima:

Evo kako da pripremite najbolje kuvano vino: Samo pazite na 1 stvar i uživaćete tokom praznika
Donosimo vam recept za najukusnije kuvano vino.

KUVANO VINO IMA MNOGO NEOČEKIVANIH KORISTI ZA ORGANIZAM Jedna od prednosti omiljene "poslastice" odraslih se retko pominje (RECEPT)
Kuvano vino je jedan od omiljenih napitaka u zimskom periodu, s obzirom da je veoma ukusno, a predstavlja i dobar razlog za okupljanje prijatelja. Kuvano vino je veoma popularan napitak i u Srbiji.
Najčešće se za kuvanje uzima crno vino ali isto tako se mogu kuvati belo i roze. Prema mišljenjima vinskih stručnjaka najbitnije je koristiti voćno vino, koje nema jake tanine i koje biste pili i bez kuvanja. Druga bitna stvar je da se koriste sveži začini.
Nekada se kuvano vino pilo iz specijalnih čaša - pehara, koji su imali poklopce kako mirisi i arome ne bi vetrili. Iako se danas tako ne pije, ono nas ipak omamljuje svojim opojnim mirisom, a osim što je ukusno, kuvano vino je i lekovito.
Pored toga što obiluje vitaminom C, zbog prisustva raznih začina ima antivirusno delovanje te deluje na jačanje imuniteta i protiv prehlade. Kuvano vino se pije dok je toplo i može vas naterati da se malo preznojite.
Shutterstock
Kako se pravi kuvano vino?
Vino ne treba da prokuva već je potrebno da se zagreje do određene temperature. To je oko 75 stepeni jer na toj temperaturi alkohol počinje da isparava. Možete prvo zagrejati samo malo vina sa začinima jer će alkohol mnogo više „izvući“ arome iz začina nego kada se kuva jelo, a posle dodati ostatak vina.
Drugi način kuvanja je da se skuvaju voda i začini, pa da se vino sipa u to neposredno pred služenje.
Začini koji se najčešće dodaju vinu su cimet, karanfilčići, limun, lovor, suve smokve, anis, pomorandža, đumbir, biber, med i šećer.
Ukoliko želite da stavite šećer imajte na umu da se u šerpu prvo stavlja šećer i malo vode da se ušpinuje (ali ne i da požuti), zatim vino, i na kraju začini.
Ukoliko želite da zasladite sa medom, med se stavlja na kraju, kada šerpu skinete sa ringle, a možete i da ga dodate direktno u čaše.
U vino mogu da se dodaju i druga alkoholna pića poput brendija, ruma ili domaće rakije…
Postoji bezbroj recepata za kuvano vino ali je preporuka da prvo počnete sa jednostavnijim, koji ćete iskoristiti kao bazu, a onda nastaviti da eksperimentišete sa ukusima.
Jedan od recepata glasi: pola litra crvenog vina, 1/4 litre vode, tri kašike šećera, ½ kašičice karanfilića, malo cimeta, par kriški pomorandže i malo kore od limuna.
Drugi recept: flaša crnog vina, 1 kriška klementine, 1 štapić cimeta, 1 zvezdasti anis, 3 suve smokve, 4 karanfilčića, 3 kuglice crnog bibera, 50ml brendija. Vino se zagreje, sipaju se začini, a na kraju se sipa brendi.

"Leto u tegli" je hit koji morate da probate: Recept za najukusniju zimsku salatu koja puca od vitamina i preukusna je
Upravo sada, dok sezona još traje, postavljamo temelje budućih gastronomski užitaka, onih tegli koje će vas, usred zime, podsećati na sunce, zrele paradajze i hrskanje svežeg krastavca.

Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja
U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.
Komentari(0)