OVAJ KOLAČ SMO SVI JELI U DETINJSTVU, A SAD JE PRED VAMA JOŠ UKUSNIJA VERZIJA: Bele ledene kocke - kremaste i sočne
Ledene kocke smo svi jeli u detinjstvu, a pred vama je sada ukusnija bela verzija tog kolača koji je kremast i sočan
Ledene kocke naše domaćice redovno prave, a svaka od njih ima svoj način na koji im ispadnu savršene.
Toliko je kremast i sočan kolač da nestane sa stola brzinom svetlosti.
Ne možemo da poreknemo da je najbolji kada se spremi na starinski način.
Sada je pred vama malo drugačija verzija, a to su - bele ledene kocke.
Ukućanima će se sigurno više dopasti nego one klasične na koje su navikli.
Priprema je jednostavna, a za recept idu sledeći sastojci:
Za koru:
130 ml mleka za natapanje
7 belanaca
1 prašak za pecivo
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1 vanilin šećer
Za krem:
250 g margarina ili maslaca
1 l mleka
9 kašika brašna
7 žumanaca
7 kašika šećera
2 vanilin šećera
Za dekoraciju:
300 g slatke pavlake ili šlaga
Sledi ono najvažnije, a to je način pripreme:
U žumanca dodati šećer i vanilin šećer i penasto umutiti. Deo mleka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da se kuva, pa u provrelo dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuvate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte margarin sa sobne temperature isečen kockice i dobro sjedinite. Odložite u frižider da se dobro ohladi.
Za koru belanca umutite i kada postanu čvrsta postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte u belanca i varjačom sjedinite. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.
Dok se kora peče, skuvajte mleko za natapanje. Pečenu koru prelijte vrućim mlekom i ostavite da se upije. Nakon što se kora ohladila odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućstvu onu sa obručem koji se skida.
Ako nemate obruč, možete postupak slaganja završiti u tepsiji. Isto tako, ako kolač završavate u tepsiji pre pečenja biskvita tepsiju samo pouljite i pobrašnite. Tako nećete povlačiti po dnu masni papir dok budete sekli gotov kolač.
Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo rasporedite umućen šlag. Najbolje je da ledene kocke prenoće u frižideru pre služenja.
SAVRŠEN ZA SVEČANE TRENUTKE Slani rolat sa ajvarom, brzo i lako se pravi, a ukus pravi domaćinski
Slani rolati su uvek dobar izbor za predjelo a možete ukuse možete kombinovati na razne načine
RECEPT ZA HRSKAVI KROMPIR: Pripremite ga sa kačkavaljem i slaninicom i uživaćete u savršenom ukusu
Krompirići kojima niko neće odoleti
KRALJICA UKUSA Probajte rolovanu baklavu sa suvim šljivama
Neobičan je recept koji će vam odmah prirasti za srce.
Tri trika da vam slavski kolač bude najlepši: Ovo je recept koji će vam uspeti iz prvog pokušaja
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
MELJANIK Staro šumadijsko jelo, prste da poližeš!
Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni i idealno je za one koji poste.
Komentari(0)