OVAJ KOLAČ SMO SVI JELI U DETINJSTVU, A SAD JE PRED VAMA JOŠ UKUSNIJA VERZIJA: Bele ledene kocke - kremaste i sočne
Ledene kocke smo svi jeli u detinjstvu, a pred vama je sada ukusnija bela verzija tog kolača koji je kremast i sočan

Ledene kocke naše domaćice redovno prave, a svaka od njih ima svoj način na koji im ispadnu savršene.
Toliko je kremast i sočan kolač da nestane sa stola brzinom svetlosti.
Ne možemo da poreknemo da je najbolji kada se spremi na starinski način.
Sada je pred vama malo drugačija verzija, a to su - bele ledene kocke.
Ukućanima će se sigurno više dopasti nego one klasične na koje su navikli.
Priprema je jednostavna, a za recept idu sledeći sastojci:
Za koru:
130 ml mleka za natapanje
7 belanaca
1 prašak za pecivo
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1 vanilin šećer
Za krem:
250 g margarina ili maslaca
1 l mleka
9 kašika brašna
7 žumanaca
7 kašika šećera
2 vanilin šećera
Za dekoraciju:
300 g slatke pavlake ili šlaga
Sledi ono najvažnije, a to je način pripreme:
U žumanca dodati šećer i vanilin šećer i penasto umutiti. Deo mleka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da se kuva, pa u provrelo dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuvate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte margarin sa sobne temperature isečen kockice i dobro sjedinite. Odložite u frižider da se dobro ohladi.
Za koru belanca umutite i kada postanu čvrsta postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte u belanca i varjačom sjedinite. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.
Dok se kora peče, skuvajte mleko za natapanje. Pečenu koru prelijte vrućim mlekom i ostavite da se upije. Nakon što se kora ohladila odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućstvu onu sa obručem koji se skida.
Ako nemate obruč, možete postupak slaganja završiti u tepsiji. Isto tako, ako kolač završavate u tepsiji pre pečenja biskvita tepsiju samo pouljite i pobrašnite. Tako nećete povlačiti po dnu masni papir dok budete sekli gotov kolač.
Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo rasporedite umućen šlag. Najbolje je da ledene kocke prenoće u frižideru pre služenja.

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima
Komentari(0)