OVAJ KOLAČ SMO SVI JELI U DETINJSTVU, A SAD JE PRED VAMA JOŠ UKUSNIJA VERZIJA: Bele ledene kocke - kremaste i sočne

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Ledene kocke smo svi jeli u detinjstvu, a pred vama je sada ukusnija bela verzija tog kolača koji je kremast i sočan

bele ledene kocke
Printscreen/Youtube

Ledene kocke naše domaćice redovno prave, a svaka od njih ima svoj način na koji im ispadnu savršene.

Toliko je kremast i sočan kolač da nestane sa stola brzinom svetlosti.

Ne možemo da poreknemo da je najbolji kada se spremi na starinski način.

Sada je pred vama malo drugačija verzija, a to su - bele ledene kocke.

Ukućanima će se sigurno više dopasti nego one klasične na koje su navikli.

Priprema je jednostavna, a za recept idu sledeći sastojci:

Za koru:

130 ml mleka za natapanje

7 belanaca

1 prašak za pecivo

7 kašika šećera

7 kašika brašna

1 vanilin šećer

Za krem:

250 g margarina ili maslaca

1 l mleka

9 kašika brašna

7 žumanaca

7 kašika šećera

2 vanilin šećera

Za dekoraciju:

300 g slatke pavlake ili šlaga

Sledi ono najvažnije, a to je način pripreme:

U žumanca dodati šećer i vanilin šećer i penasto umutiti. Deo mleka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da se kuva, pa u provrelo dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuvate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte margarin sa sobne temperature isečen kockice i dobro sjedinite. Odložite u frižider da se dobro ohladi.

Za koru belanca umutite i kada postanu čvrsta postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte u belanca i varjačom sjedinite. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.

Dok se kora peče, skuvajte mleko za natapanje. Pečenu koru prelijte vrućim mlekom i ostavite da se upije. Nakon što se kora ohladila odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućstvu onu sa obručem koji se skida.

Ako nemate obruč, možete postupak slaganja završiti u tepsiji. Isto tako, ako kolač završavate u tepsiji pre pečenja biskvita tepsiju samo pouljite i pobrašnite. Tako nećete povlačiti po dnu masni papir dok budete sekli gotov kolač.

Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo rasporedite umućen šlag. Najbolje je da ledene kocke prenoće u frižideru pre služenja.

Komentari(0)

Loading