ISKUSNE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJU POSNU GUŽVANU BAKLAVU: Trik je u 2 sastojka - njihov recept nema konkurenciju
Iskusne domaćice prave najukusniju posnu gužvanu baklavu uz trik od dva sastojka, a njihovom receptu nema konkurencije
 
                                Kada kažemo post mnogima odmah na pamet padnu slatkiši koji bi mogli da se naprave, a da budu u rangu sa mrsnim.
Slane posne pite su jako ukusne, još ako ih pravite sa pečurkama to je pun pogodak.
Kako nam se sve više bliži Božićni post značiće vam jedna poslastica koja kida koliko je dobra, a inače je domaćice redovno prave.
U pitanju je posna gužvana baklava iskusnih domaćica koja svojom sočnošću i slatkoćom mami da je spremite što pre.
Recept ide po sledećim sastojcima:
sok od pola limuna
tanke kore za baklavu
2 vanil šećera
pečeni lešnik
400ml vode
gazirana voda
500g šećera
ulje
posni margarin
Ispred vas je sada priprema:
Kore urolajte i isecite na 3 dela. Računajte da od 2 kore možete da napravite 3 baklave. Za jednu baklavu trebaju vam dve isečene kore.
Premažite ih uljem I gaziranom vodom i složite jednu preko druge.
Po sredini stavite lešnik i blago izgužvajte.
Sud za pečenje premažite puterom ili posnim margarinom ako postite.
Složite pripremljene baklave, a onda i njih premažite istopljenim margarinom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 30-35 minuta ili zavisno od vaše rerne, dok ne porumene.
Ostavite da se ohlade.U sud sipajte vodu, šećer i vanilin šećer.
Promešajte i stavite da se kuva, a kada provri kuvajte još oko 5-6 minuta.
Dodajte sok od limuna i sklonite sa vatre.
Možete preliti hladnu baklavu vrućim prelivom ili vruću baklavu hladnim prelivom, izbor je vaš.
Kod mene je bilo hladna baklava – vruć preliv.
Ostavite par sati da se baklava ohladi i upije preliv.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
 
                 
            
Komentari(0)