IDEALNO VREME ZA KISELI KUPUS Napravite preukusno jelo po starinskom receptu, najbolje je tokom jeseni i zime
Kiseli kupus je svojevrsna poslastica u bilo kom obliku! Zato smo izdvojili proveren recept naših starih za čuveni ribanac.

Kupus ribanac jedan je od omiljenih specijaliteta u toku zime.
Kiseli kupus je svojevrsna poslastica u bilo kom obliku! Zato smo izdvojili proveren recept naših starih za čuveni ribanac.
Možda vas zanima:

Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Možda vas zanima:

Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.
Potrebno je da odvojite najviše dva sata za pripremu, a u fenomenalnom ukusu ćete uživati mesecima.
Nepohodni sastojci za ribanac:
- 15 kg kupusa
- 400 g soli
- bure od 10 l
- plastični obruč
- 1 kuhinjska krpa
- kamen
- ¼ vinobrana
Priprema:
Očistite glavice kupusa od spoljašnjih listova i korena, a zatim ih itendajte ili sitno iseckajte.
Dobro operite bure i u njega stavite jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok dok kupus ne zapeni. Ponavljajte ove korake sve dok ne potrošite kupus.
Potom ga prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu.
Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli. Kada tečnost postane kisela, postupak je gotov.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.
Komentari(0)