IDEALNO VREME ZA KISELI KUPUS Napravite preukusno jelo po starinskom receptu, najbolje je tokom jeseni i zime

Miloš Milenović

16:00

Gastronomija 0

Kiseli kupus je svojevrsna poslastica u bilo kom obliku! Zato smo izdvojili proveren recept naših starih za čuveni ribanac.

IDEALNO VREME ZA KISELI KUPUS Napravite preukusno jelo po starinskom receptu, najbolje je tokom jeseni i zime
Shutterstock

 

Kupus ribanac jedan je od omiljenih specijaliteta u toku zime.

Kiseli kupus je svojevrsna poslastica u bilo kom obliku! Zato smo izdvojili proveren recept naših starih za čuveni ribanac.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Potrebno je da odvojite najviše dva sata za pripremu, a u fenomenalnom ukusu ćete uživati mesecima.

Nepohodni sastojci za ribanac:

 

  • 15 kg kupusa
  • 400 g soli
  • bure od 10 l 
  • plastični obruč
  • 1 kuhinjska krpa
  • kamen
  • ¼ vinobrana

Priprema:

Očistite glavice kupusa od spoljašnjih listova i korena, a zatim ih itendajte ili sitno iseckajte.

Dobro operite bure i u njega stavite jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok dok kupus ne zapeni. Ponavljajte ove korake sve dok ne potrošite kupus.

Potom ga prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu.

Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli. Kada tečnost postane kisela, postupak je gotov.

Komentari(0)

Loading