Rakija povezuje ljude: 5 srpskih poslastica koje se najbolje gustiraju uz ljutu prepečenicu

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Jako srpsko piće koje može srušiti i najjače pijanice upravo je rakija

rakija
Printscreen/Youtube/Šljivovački sajam domaće rakije

Međutim, ako želite da uživate u ovom piću na duže staze, morate znati kako ga piti i šta jesti uz nju. Pošto Rakija ume da “zada ozbiljan udarac”, nije svaka hrana kompatibilna sa njom. Srbi imaju nekoliko trikova da ih zadrže u trci onog ko može da pije najviše rakije, jer, na kraju ipak “može biti samo jedan”.

Kako bi ljudi koji dođu u Srbiju održali korak sa srpskim ljubiteljima rakije Dakle, preporučuju im se sledeća srpska jela koja se odlično uklapaju sa rakijom.

1. Ajvar i proja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ta dva jela treba da budu zajedno sa rakijom na stolu dok se rakija ne povuče. Onda smo dobili “sveto trojstvo”! Za ljude koji još ne znaju za ta jela, evo malo informacija. Ajvar je zapečeni začin crvene paprike i patlidžana koji je popularan širom Balkana i istočne Evrope. Najbolji je onaj koji je domaći, uglavnom bakin. To je začinski specijalitet vrlo prijatnog ukusa. U zavisnosti od kvaliteta crvene paprike i koliko ljutih papričica dodajete, može biti blag, srednje ljut ili ekstra ljut.

S druge strane, imamo proju, to je jednostavno jelo od kukuruznog brašna, ulja, vode i soli. Mnogi recepti uključuju i prašak za pecivo, maslac, jaja i mleko kako bi dobijeni specijalitet bio još ukusniji. Proja se može poslužiti u obliku kalupa za kolače, ili iz tepsije i isečena u kružne / kvadratne komade. Dakle, kako se koristi ovo trojstvo: Popijte jednu ili dve čašice rakije. Zatim zahvatite kašičicom ajvar i razmažite ga preko komada proje. Čeka vas fenomenalan užitak!

2. Pihtije

Pihtije su tradicionalni zimski specijalitet, koji se pravi tako što se koriste nisko-kvalitetni komadići svinjetine. Oni se kuvaju u vodi sa biberom, lovorovim listom i soli. Meso se odvaja od kosti i tečnost se sipa u plitke posude. Dodaje se zatim beli luk i tanjiri se ostavljaju na hladnom mjestu. Aleva paprika se pospe odozgo, a zatim se pihtije narezuju na kockice.

3. Kiseli kupus

Kiseli kupus je još jedan komad opreme pripremljen za zimske dane u skoro svakom srpskom domaćinstvu. Obično se služi kao predjelo i super ide u kombinaciji s rakijom. Kiseli kupus je toliko bogat vitaminom C da ga Srbi jedu kao prevenciju u borbi protiv gripa. Neki piju čak i “rasol”, koji je, inače, odličan lek za masivan mamurluk.

4. Kajmak i Pršuta

Još jedan duo koji ide odlično sa rakijom. Ali, treba znati da su ta dva jela dobra samo ako su proizvedena na tradicionalan način – u privatnim domaćinstvima.

Evo nekoliko korisnih stavki o tim jelima. Kajmak je srpski izvorni sveži mlečni proizvod sa bogatim ukusom, ukusom obranog mleka. Najbolji je kada je svež – samo dan ili dva star. Može se čuvati nedeljama u frižideru, ali onda postaje čvrst, sa drugačijim ukusom. Postoje dve vrste kajmaka – vrlo mlad krem sa blagim ukusom i zreliji krem sa oštrijim ukusom i žućkastom bojom.

Pršuta je vrsta sušenog mesa. Kada je u pitanju geografsko poreklo, treba napomenuti regiju Užica, koja je najpoznatija po umetnosti pušenja mesa.

5. Čvarci
Čvarci, ili “svinjski čips”, je specijalno domaće jelo popularno u balkanskoj kuhinji, varijanta svinjskih koža. Ovo je u stvari rustikalni seoski specijalitet, uglavnom uobičajen za srpsku, bosanskohercegovačku i kontinentalnu hrvatsku kuhinju.

Kao i drugi tradicionalni svinjski proizvodi, čvarci se smatraju zimskom hranom. Tradicionalno vreme za preradu svinjetine na Balkanu je kasna jesen, a čvarci se konzumiraju tokom zime. Oni se mogu sami pojesti kao užina ili poslužiti uz rakiju ili se mogu koristiti kao sastojak u drugim receptima za hranu.

(slavorum)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading