UŽIVAJTE UZ SOMBORKU TOKOM ZIME Recept za čuvenu papriku u tegli koji će vas oduševiti

Miloš Milenović

11:00

Gastronomija 0

Nema greške sa ovim receptom.

UŽIVAJTE UZ SOMBORKU TOKOM ZIME Recept za čuvenu papriku u tegli koji će vas oduševiti
Shutterstock/Zimnica

 

Ako volite somborku, evo i recepta kako da je sačuvate za zimu.

Sastojci:

  • 1 l sirćeta
  • 3 l vode
  • kesica konzervansa
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike soli
  • kesica bibera u zrnu
  • 4 kg paprike somborke

Priprema:  

Očistiti papriku od semena. U šerpu staviti vodu, sirće, konzervans, šećer i so. Pustiti samo da proključa da se istopi šećer i so. Onda smanjiti vatru, pa spuštati paprike da se bare. Bariti ih po jedan minut. Vaditi ih rešetkastom kašikom na tacnu, piše yumama.

Kada su sve obarene slagati ih u tegle, a između njih sipati biber u zrnu (iseckan peršun, celer, rendani ren). Kada se paprike slože, preliti vrućom tečnošću u kojoj su se kuvale i zatvoriti metalnim čepom.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading