Divlja kruška odoleva i mrazu i suši: Za šta se sve koristi plod, list i kora ove voćke
Listovi su naizmenični u obliku srca, plod divlje kruške je sočno žute do zelene boje, zaobljenog oblika i sužava se prema dršci. Divlja kruška raste samonikla i bitno je da se u lekovite svrhe koriste produkti samo ove samonikle biljke

Divlja kruška je voće koje odoleva i mrazu i suši, a dar je prirode na koji smo pomalo zaboravili. Drvo divlje kruške je jedino zaštićeno prirodno dobro na teritoriji grada Kragujevca kao spomenik prirode treće kategorije. Plod ove voćke, kako kažu nije baš posebno ukusan, pa tamo gde je dozvoljeno koristi se kod nas za proizvodnju rakije.
Divlja kruška u narodnoj medicini
Fitoterapeuti međutim ukazuju i na lekova svojstva ove biljke. Čaj od lista i kore divlje kruške koristi se za regulaciju povišenog šećera, kod problema sa urinarnim traktom, prostatom, smatra se da pomaže i kod izbacivanja peska iz bubrega i mokraćnih kanala.
U narodnoj medicini čaj od lišća divlje kruške bio je pomoćno lekovito sredstvo za ublažavanje simptoma kašlja i prehlade, promuklosti. Veruje se da je blagotvorno i za sluzokožu creva. Sitno iseckan i osušen plod divlje kruške prelije se vrućom vode, odstoji poklopljen jedan sat i potom se pije.
Ovo je samonikla biljka
Divlja kruška (Pirus piraster) pripada porodici Rosaceae. Poreklom je iz centralne, zapadne i južne Evrope. Raste u šikarama i otvorenim šumama. Drveće može dostići visinu od 22 metra. Ima grubu koru, viseće i bodljikave grane. Listovi su naizmenični u obliku srca, plod divlje kruške je sočno žute do zelene boje, zaobljenog oblika i sužava se prema dršci. Divlja kruška raste samonikla i bitno je da se u lekovite svrhe koriste produkti samo ove samonikle biljke.
Ništa bez konsultacije sa lekarom
Kao čaj divlja kruška se primenjuje i kod mučnine, stomačnih problema, dijareje. Divlja kruška je bogata jodom, pa se ranije koristila za sprečavanje gušavosti. Kuvani sok od divlje kruške dobar je za regulaciju šećera. Savet je da se u slučaju hroničnih bolesti, ništa ne uzima bez konsultacije sa lekarom, jer su moguće interakcije sa određenim lekovima.
Generalna preporuka fitoterapeuta, jeste da se pre primene bilo kojeg biljnog sredstva, ukoliko koristimo lekove, posavetujemo sa našim lekarom.Veruje se da bi osobama koje boluju od dijabetesa, a nisu na terapiji insulinom od pomoći mogao da bude čaj od kore drveta divlje kruške. Nekoliko grančica se oljušti, pa se kora kuva u jednoj litri vode 10 minta. Ovako pripremljen čaj se pije bez dodataka ujutro i uveče.
Pruža osećaj sitosti
Divlja kruška, kako tvrde oni koji su je probali, obezbeđuje osećaj sitosti, može da reguliše holesterol. Lekovita svojstva imaju listovi, kora i sam plod. Divlja kruška je biljka koja dobro podnosi i sušu i mraz, pa se upotrebljava i za kalemljenje plemenitih sorti krušaka.
Pretpostavlja se da mladi listići divlje kruške olakšavaju izbacivanje urina, pomažu kod peska u mokraćnim kanalima. Smatra se da ovaj čaj može biti i od koristi i kod problema sa prostatom. Divlja kruška sadrži kalaj, kalcijum, magnezijum, fosfor, vitamin C.
(Telegraf)

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini

Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.
Komentari(0)