Ova biljka je napravila TOTALNI PREOKRET U NARODNOJ MEDICINI: Zamena je za kafu, a travari tvrde da je pravi FENOMEN!

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Cikorija je po ukusu najsličnija kafi, a ne sadrži kofein!

kafa od cikorije
Shutterstock

Cikorija je zeljasta biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti. Ona ublažava probavne probleme, sprečava žgaravicu, smanjuje bolove od artritisa, čisti organizam, sprečava bakterijske infekcije, pojačava imunološki sistem te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Cikorija je takođe prirodni sedativ, može sprečiti pojavu bubrežnog kamenca te pomaže kod gubitka viška kilograma. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak bilo kojem načinu prehrane.

Mnogo je neverovatnih lekovitih koristi i proverenih pozitivnih efekata koje ima koren cikorije na tretiranje brojnih tegoba i bolesti, a to sve zahvaljujući prirodnim supstancama koje se nalaze samo u ovoj biljci.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako je korovska biljka, cikorija ili vodopija zauzima posebno mesto u narodnoj medicini. Poznata po izuzetnoj plavoj boji cvetova, cikorija oduvek ukrašava livade ovog dela sveta. Svaki njen deo je lekovit, a najviše koren.

Podstiče sistem za varenje

Najpoznatija zdravstvena korist cikorije je njen pozitivan efekat na varenje. Ona je bogata inulinom, vlaknom koje neguje crevnu floru i pomaže u razgradnji masti i redovnom pražnjenju creva. Takođe, cikorija omogućava da se hrana što bolje apsorbuje u organizmu, pa na taj način redukuje šanse za pojavu uznemirenog želuca, oksidacije i druge nelagodnosti želuca koje su izazvane probavnim problemima.

Antioksidativna svojstva

Koren cikorije bogat je polifenolima, koji su snažni antioksidanti, i njegova potrošnja u stanju je da poveća ove elemente u krvotoku. Ovo obezbeđuje zaštitu mnogih telesnih funkcija, kao što su srčani sistem i imunitet, usput izbacujući toksine i druge štetne elemente iz organizma. Cikorija ima antigljivična i antimikrobna svojstva, koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.

Detoksikuje jetru i bubrege

Naučna istraživanja su pronašla dokaze da je koren cikorije koristan za jetru i bubrege zbog svojih sposobnosti oslobađanja od otrova. On podstiče ove vitalne organe da luče žuč i proizvode urin.

Studije su sprovedene da bi se utvrdilo da li je koren održiv u izuzetnim slučajevima kod oksidativnog stresa i prevenciji povreda jetre. Poznato je da se cikorija uspešno bori u lečenju žutice. Zbog svih ovih osobina, cikorija je korisna i u lečenju kamena u žučnoj kesi.

Inulin koji se nalazi u korenu cikorije, osim što podstiče dobro digestivno zdravlje, pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti. Rastvoriva vlakna koja se u njemu nalaze mogu da snize krvni pritisak ako je prouzrokovan visokim LDL holesterolom. Osim toga, koren ove biljke pun je agenasa poznatih kao snažni antioksidanti koji su zdravi za srce. Oni rade na poboljšanju ravnoteže plazme i krvi u telu, smanjujući rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje upalu i bol kod artritisa

Jedna od glavnih zdravstvenih koristi cikorije su njena protivupalna svojstva. Utvrđena je njena efikasnost u smanjenju bola, čineći je delotvornom kod artritisa, osteoartritisa i reume. Cikorija može da otpusti bolove u mišićima i zglobovima. Sadržaj polifenola u ovoj biljci čini da se dobro bore protiv upale zbog svoje sposobnosti da povrate ravnotežu krvnih ćelija.

Cikorija sadrži snažne protivupalne supstance, a mnogi zdravstveni problemi uzrokovani su baš upalom.

Komentari(0)

Loading