STARINSKI RECEPT ZA KNEDLE SA ŠLJIVAMA Slatkiš koji svi obožavaju, baš onako kako su ga pravile naše bake
Iskoristite sezonu šljiva i napravite knedle po ovom jednostavnom receptu, a sigurno će vam uspeti iz prve.

Knedle sa šljivama mnogima su asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju. Iskoristite sezonu šljiva i napravite knedle po ovom jednostavnom receptu, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Recept za „poparu na vodi“ – sirotinjski doručak koji je skoro nestao
Popara na vodi bila je tipičan doručak u najsiromašnijim kućama 19. i početkom 20. veka. Za razliku od klasične popare sa mlekom ili sirom, pravila se samo od hleba, masti i tople vode. Danas se gotovo nigde ne priprema, a nosi snažan miris prošlih vremena kada je hrana morala da bude jednostavna, a da ipak zasiti.
Možda vas zanima:

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Recept za „poparu na vodi“ – sirotinjski doručak koji je skoro nestao
Popara na vodi bila je tipičan doručak u najsiromašnijim kućama 19. i početkom 20. veka. Za razliku od klasične popare sa mlekom ili sirom, pravila se samo od hleba, masti i tople vode. Danas se gotovo nigde ne priprema, a nosi snažan miris prošlih vremena kada je hrana morala da bude jednostavna, a da ipak zasiti.
Možda vas zanima:

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Recept za „poparu na vodi“ – sirotinjski doručak koji je skoro nestao
Popara na vodi bila je tipičan doručak u najsiromašnijim kućama 19. i početkom 20. veka. Za razliku od klasične popare sa mlekom ili sirom, pravila se samo od hleba, masti i tople vode. Danas se gotovo nigde ne priprema, a nosi snažan miris prošlih vremena kada je hrana morala da bude jednostavna, a da ipak zasiti.
Za testo:
- 400-500 g krompira
- 300-350 g brašna
- 50 g putera
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 5 kašika griza
- šljive
Za posip:
- 250 g prezli
- 80 g šećera
Priprema:
Krompir skuvajte, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Izgnječite ga viljuškom da napravite pire. Zatim dodajte puter i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Kada se krompir prohladi postepeno dodajte griz i brašno. Rukama umesite testo koje ne sme da se lepi za prste, ali treba da bude mekano. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte loptice. Malo spoljoštite rukama, pa ubacite šljivu očišćenu šljuvu. U vodu sipajte ulje i ostavite da provri, zatim smanjte temperaturu i ubacite knedle. Znaćete da su kuvane kada isplivaju na površinu. Za to vreme u tiganj sipajte prezle i šećer, pa pržite dok ne dobiju rumenu boju. Knedle dobro uvaljate u ovu smesu, a kada se prohlade spremne su za jelo.

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta
Komentari(0)