STARINSKI RECEPT ZA KNEDLE SA ŠLJIVAMA Slatkiš koji svi obožavaju, baš onako kako su ga pravile naše bake
Prste da poližeš!
Knedle sa šljivama mnogima su asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju. Iskoristite sezonu šljiva i napravite knedle po ovom jednostavnom receptu, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Sastojci:
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Za testo:
- 400-500 g krompira
- 300-350 g brašna
- 50 g putera
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 5 kašika griza
- šljive
Za posip:
- 250 g prezli
- 80 g šećera
Priprema:
Krompir skuvajte, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Izgnječite ga viljuškom da napravite pire. Zatim dodajte puter i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Kada se krompir prohladi postepeno dodajte griz i brašno. Rukama umesite testo koje ne sme da se lepi za prste, ali treba da bude mekano. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte loptice. Malo spoljoštite rukama, pa ubacite šljivu očišćenu šljuvu. U vodu sipajte ulje i ostavite da provri, zatim smanjte temperaturu i ubacite knedle. Znaćete da su kuvane kada isplivaju na površinu. Za to vreme u tiganj sipajte prezle i šećer, pa pržite dok ne dobiju rumenu boju. Knedle dobro uvaljate u ovu smesu, a kada se prohlade spremne su za jelo.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Komentari(0)