OVO JE RECEPT ZA ČUVENI LESKOVAČKI AJVAR Jelo je zaštićeno geofrafskim poreklom i smatra se srpskim brendom
Leskovčani su svoj ajvar zaštititi geografskim poreklom pod imenom “Leskovački ajvar”, tako da se on legitimno može predstavljati srpskim brendom.

Poznato je da je glavni sastojak ajvara paprika. Paprika je esencija ajvara, sve ostalo mogu biti samo dodaci za malu varijaciju ukusa. Jedan od dodataka koji se često može naći u receptima je plavi paltidžan. Iako postoje oprečna mišljenja da li je ovako napravljen ajvar zaista pravi, mi mislimo da se ne treba opterećivati i da ne postoji “pravi” i “nepravi” ajvar. Receptura se može prilagođavati ukusu i prefencijama dokle god ključne stavke recepta ostaju iste.
Ajvar tako može biti i ljut ili slatkast, takođe u zavisnosti od ukusa onog ko ga pravi. Nivo ljutine možemo odrediti količinom dodavanja ljutih papričica, od izrazito ljutog do blago ljutkastog.
Čuveni leskovački ajvar – najbolja receptura za vrhunski ukus
Ovaj ajvar je nadaleko poznat po svom kvalitetu i božanstvenom ukusu. Svi koji u Leskovcu i okolini prave ovaj specijalitet imaju recept za ajvar u svom malom prstu. Naravno leskovački ajvar kao i svi drugi mogu da imaju različite varijacije i prilagođavanja u zavisnosti od ukusa onog ko ga pravi. Mi vam svakako prenosimo recepturu koju domaćice iz ovog kraja godinama ljubomorno čuvaju.
Sastojci:
pečene crvene paprike 12 kg
1 l ulja
6 kašika soli
6 kašika šećera
4 kašike esencije
Pre same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuvanjem u ključaloj vodi 10 – 15min. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar. Pre samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uništili sve potencijalne bakterije.
Kuvanje leskovačkog ajvara
Papriku ispecite, a zatim dobro ocedite. Proces ceđenja paprike je jedan od najvažnijih, te je potrebno da paprika bude dobro oceđena pre sledeće faze spremanja. Da biste bili sigurni da se paprika dobro ocedila, ostavite je da se cedi preko noći. Sutradan pečenu papriku oljuštite, odstranite semenke, a nakon toga sameljite blenderom ili mašinom za mlevenje mesa. Preporuka je da se melje tako da komadi ne budu poptuno samleveni (ispasirani), već da budu malo krupniji, jer se na taj način oseća potpun ukus paprike.
Nakon što su vam paprike spremne, u velikoj šerpi pomešajte ulje, šećer, so i esenciju i kuvajte na laganoj vatri do potpunog sjedinjenja. Nakon što smesa poprimi odgovarajuću teksturu, dodajte pečenu i izmeljenu papriku. Sledi najzahtevnija faza u procesu spremanja ajvara – mešanje. Potrebno je mešati najpre lagano i slabije, a zatim konstantno i malo jače, na jačoj vatri, i taj proces bi trebao da traje oko sat vremena. Ajvar je potrebno upržavati sve dok sav sok i smesa dobije kompaktnu teksturu, dobre gustine i potpuno sjedinjene sastojke. Da li je ajvar dovoljno upržen možete proveriti tako što ćete provući varjačom po dnu šerpe i ako ostane trag, to znači da je višak vode ispario i da je vaš ajvar spreman.
Još jedan važan deo procesa pripreme ajvara je i konzerviranje. Pravilno konzerviranje ajvara je, pored zdravstvenog aspekta, bitno i sa finansijskog aspekta. Ukoliko ne konzervirate ajvar pravilno, kvarenje je poptuno neizvesno i jedino što vam preostaje je bacanje tegli ajvara u koji ste uložili ne samo trud, već i novac. Da biste to izbegli, predstavićemo vam kako da na jednostavan i zdrav način pravilno konzervirate ajvar i sačuvate ga od kvarenja i propadanja, bez upotrebe konzervansa.
Naime, tegle koje ste prethodno oprali stavite u rernu na 100°C da se zagreju i ostavite ih tako da stoje 15 minuta. Nakon toga izvadite tegle iz rerne, napunite ih ajvarom ravnomerno, tako da popunite sve vazdušne šupljine. Kada ste napunili tegle ajvarom, stavite ih ponovo u rernu da se greju na 100°C na 15 minuta, bez poklopca. Kada ih izvadite, primetićete da se uhvatila blaga korica na vrhu od toplote.
Za kraj, staviite prethodno oprane poklopce na teglu, čvrsto zatvorite i ponovite proces – stavite tako zatvorene tegle u rernu na 100°C da se greju 15 minuta. Kada ih izvadite nakon 15 minuta, proces je završen i vaš ajvar je sačuvan od kvarenja potpuno prirodnim metodama.
Kada ste spremili ajvar i preduzeli sve opisane mere predostrožnosti za očuvanje njegovog kvaliteta, ostaje vam samo da uživate u ovoj slanoj poslastici vrhunskog i jedinstvenog ukusa, omiljenog na našem podneblju!

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.
Komentari(0)