Da li jedete paradajz i krastavac zajedno u salati: Evo kako to deluje na organizam
Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna.
Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta – objašnjava nutricionistkinja.
Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.
Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.
Još jedna tačka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.
Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
Komentari(0)