Kada je sledeći put zateknete na pijaci, OBAVEZNO KUPITE DINJU: Donosimo 5 načina kako da je pripremite
10 sjajnih razloga da jedete dinju

Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana. A u stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog visokog sadržaja vode (90 odsto), dinja je pravo letnje osveženje.
Zašto treba da jedemo dinju?
Konzumiranje voća i povrća je povezano sa smanjenjem zdravstvenih rizika izazvanih lošim životnim navikama. Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Neke konzumiramo svakodnevno: Voće i povrće sa najviše pesticida u 2024. godini
Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Neke konzumiramo svakodnevno: Voće i povrće sa najviše pesticida u 2024. godini
Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Neke konzumiramo svakodnevno: Voće i povrće sa najviše pesticida u 2024. godini
Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida
U nastavku ćete se upoznati sa još nekim blagodetima dinje:
Starosna degeneracija makule – antioksidant zeaksantin ima zaštitnu ulogu na oko.
Astma – visok nivo beta karotena i vitamina C smanjuje rizik od razvijanja astme.
Krvni pritisak – biljna vlakna, kalijum, vitamin C i holin koji se nalaze u dinji pospešuju zdravlje srca.
Karcinom – ishrana bogata beta karotenom potencijalno štiti od razvijanja karcinoma prostate i debelog creva.
Varenje – visok sadržaj vode i biljnih vlakana pomaže u prevenciji konstipacije te pospešuje normalan rad digestivnog sistema.
Hidriranje – zbog visokog sadržaja vode, dinja je savršena užina za sprečavanje dehidratacije tokom vrelih letnjih meseci.
Koža i nokti - visok sadržaj vitamina A utiče na stvaranje sebuma i telesnih ćelija (koža i kosa). Visok sadržaj vitamina C pospešuje stvaranje i održavanje kolagena koji obezbeđuje strukturu kože i kose.
Ko treba da bude obazriv sa dinjom?
Osobe kojima su prepisani beta blokatori treba umereno da konzumiraju dinju zbog visokog sadržaja kalijuma. Beta blokatori mogu da povećaju porast nivoa kalijuma u krvi. Osobe kojima bubrezi ne funkcionišu normalno, preterano konzumiranje kalijuma može biti štetno.
Kako birati dinju?
Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična a bez mekih tačkica ili oštećenja. U današnje vreme većina voća može da se kupi tokom cele godine. Ipak, slatkoća i sočnost će zavisiti od sezone kojoj to voće pripada. Pre sečenja dinje, potrebno je dobro oprati koru (spoljašnji deo) da bi se smanjio rizik prenošenja salmonele na meso (unutrašnji deo).
Kako uživati u dinji?
- Jedan od najboljih i najlakših načina je iseći dinju na manje kriške te je pre jela rashladiti.
- Napravite tropsku voćnu salatu sa svežim ananasom, mangom i dinjom a sve na kraju pospite sa kokosovim brašnom.
- Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.
- Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umesto sladoleda.
- Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili sa umakom od jogurta.

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)