Kada je sledeći put zateknete na pijaci, OBAVEZNO KUPITE DINJU: Donosimo 5 načina kako da je pripremite
10 sjajnih razloga da jedete dinju
Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana. A u stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog visokog sadržaja vode (90 odsto), dinja je pravo letnje osveženje.
Zašto treba da jedemo dinju?
Konzumiranje voća i povrća je povezano sa smanjenjem zdravstvenih rizika izazvanih lošim životnim navikama. Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Možda vas zanima:
U SRBIJI JE Mesto koje navodno ima NAJJAČE pozitvno zračenje NA SVETU
U mestu Mala Krsna, blizu Požarevca, nalazi se tačka koja je navodno poznata po najjačem pozitivnom zračenju na svetu. Ovaj prirodni fenomen koji privlači pažnju istraživača i znatiželjnika poznat je pod nazivom Najdanovi krugovi.
NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške?
Boje variraju od svetlo roze, do sočno crvene, cene su uglavnom slične, ali kako zaista da se izabere lubenica slatka kao med?
Možda vas zanima:
U SRBIJI JE Mesto koje navodno ima NAJJAČE pozitvno zračenje NA SVETU
U mestu Mala Krsna, blizu Požarevca, nalazi se tačka koja je navodno poznata po najjačem pozitivnom zračenju na svetu. Ovaj prirodni fenomen koji privlači pažnju istraživača i znatiželjnika poznat je pod nazivom Najdanovi krugovi.
NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške?
Boje variraju od svetlo roze, do sočno crvene, cene su uglavnom slične, ali kako zaista da se izabere lubenica slatka kao med?
Možda vas zanima:
U SRBIJI JE Mesto koje navodno ima NAJJAČE pozitvno zračenje NA SVETU
U mestu Mala Krsna, blizu Požarevca, nalazi se tačka koja je navodno poznata po najjačem pozitivnom zračenju na svetu. Ovaj prirodni fenomen koji privlači pažnju istraživača i znatiželjnika poznat je pod nazivom Najdanovi krugovi.
NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške?
Boje variraju od svetlo roze, do sočno crvene, cene su uglavnom slične, ali kako zaista da se izabere lubenica slatka kao med?
U nastavku ćete se upoznati sa još nekim blagodetima dinje:
Starosna degeneracija makule – antioksidant zeaksantin ima zaštitnu ulogu na oko.
Astma – visok nivo beta karotena i vitamina C smanjuje rizik od razvijanja astme.
Krvni pritisak – biljna vlakna, kalijum, vitamin C i holin koji se nalaze u dinji pospešuju zdravlje srca.
Karcinom – ishrana bogata beta karotenom potencijalno štiti od razvijanja karcinoma prostate i debelog creva.
Varenje – visok sadržaj vode i biljnih vlakana pomaže u prevenciji konstipacije te pospešuje normalan rad digestivnog sistema.
Hidriranje – zbog visokog sadržaja vode, dinja je savršena užina za sprečavanje dehidratacije tokom vrelih letnjih meseci.
Koža i nokti - visok sadržaj vitamina A utiče na stvaranje sebuma i telesnih ćelija (koža i kosa). Visok sadržaj vitamina C pospešuje stvaranje i održavanje kolagena koji obezbeđuje strukturu kože i kose.
Ko treba da bude obazriv sa dinjom?
Osobe kojima su prepisani beta blokatori treba umereno da konzumiraju dinju zbog visokog sadržaja kalijuma. Beta blokatori mogu da povećaju porast nivoa kalijuma u krvi. Osobe kojima bubrezi ne funkcionišu normalno, preterano konzumiranje kalijuma može biti štetno.
Kako birati dinju?
Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična a bez mekih tačkica ili oštećenja. U današnje vreme većina voća može da se kupi tokom cele godine. Ipak, slatkoća i sočnost će zavisiti od sezone kojoj to voće pripada. Pre sečenja dinje, potrebno je dobro oprati koru (spoljašnji deo) da bi se smanjio rizik prenošenja salmonele na meso (unutrašnji deo).
Kako uživati u dinji?
- Jedan od najboljih i najlakših načina je iseći dinju na manje kriške te je pre jela rashladiti.
- Napravite tropsku voćnu salatu sa svežim ananasom, mangom i dinjom a sve na kraju pospite sa kokosovim brašnom.
- Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.
- Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umesto sladoleda.
- Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili sa umakom od jogurta.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
Komentari(0)