Kada je sledeći put zateknete na pijaci, OBAVEZNO KUPITE DINJU: Donosimo 5 načina kako da je pripremite
10 sjajnih razloga da jedete dinju
Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana. A u stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog visokog sadržaja vode (90 odsto), dinja je pravo letnje osveženje.
Zašto treba da jedemo dinju?
Konzumiranje voća i povrća je povezano sa smanjenjem zdravstvenih rizika izazvanih lošim životnim navikama. Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Možda vas zanima:
Ovo voće koje štiti od vrućine donosi ogromne prednosti: Kad čujete šta sve radi, odmah ćete ga pojesti
Ove namirnice, iako uglavnom voće i povrće, uključuju i jednu možda iznenađujuću stavku
Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.
Možda vas zanima:
Ovo voće koje štiti od vrućine donosi ogromne prednosti: Kad čujete šta sve radi, odmah ćete ga pojesti
Ove namirnice, iako uglavnom voće i povrće, uključuju i jednu možda iznenađujuću stavku
Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.
Možda vas zanima:
Ovo voće koje štiti od vrućine donosi ogromne prednosti: Kad čujete šta sve radi, odmah ćete ga pojesti
Ove namirnice, iako uglavnom voće i povrće, uključuju i jednu možda iznenađujuću stavku
Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.
U nastavku ćete se upoznati sa još nekim blagodetima dinje:
Starosna degeneracija makule – antioksidant zeaksantin ima zaštitnu ulogu na oko.
Astma – visok nivo beta karotena i vitamina C smanjuje rizik od razvijanja astme.
Krvni pritisak – biljna vlakna, kalijum, vitamin C i holin koji se nalaze u dinji pospešuju zdravlje srca.
Karcinom – ishrana bogata beta karotenom potencijalno štiti od razvijanja karcinoma prostate i debelog creva.
Varenje – visok sadržaj vode i biljnih vlakana pomaže u prevenciji konstipacije te pospešuje normalan rad digestivnog sistema.
Hidriranje – zbog visokog sadržaja vode, dinja je savršena užina za sprečavanje dehidratacije tokom vrelih letnjih meseci.
Koža i nokti - visok sadržaj vitamina A utiče na stvaranje sebuma i telesnih ćelija (koža i kosa). Visok sadržaj vitamina C pospešuje stvaranje i održavanje kolagena koji obezbeđuje strukturu kože i kose.
Ko treba da bude obazriv sa dinjom?
Osobe kojima su prepisani beta blokatori treba umereno da konzumiraju dinju zbog visokog sadržaja kalijuma. Beta blokatori mogu da povećaju porast nivoa kalijuma u krvi. Osobe kojima bubrezi ne funkcionišu normalno, preterano konzumiranje kalijuma može biti štetno.
Kako birati dinju?
Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična a bez mekih tačkica ili oštećenja. U današnje vreme većina voća može da se kupi tokom cele godine. Ipak, slatkoća i sočnost će zavisiti od sezone kojoj to voće pripada. Pre sečenja dinje, potrebno je dobro oprati koru (spoljašnji deo) da bi se smanjio rizik prenošenja salmonele na meso (unutrašnji deo).
Kako uživati u dinji?
- Jedan od najboljih i najlakših načina je iseći dinju na manje kriške te je pre jela rashladiti.
- Napravite tropsku voćnu salatu sa svežim ananasom, mangom i dinjom a sve na kraju pospite sa kokosovim brašnom.
- Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.
- Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umesto sladoleda.
- Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili sa umakom od jogurta.
RECEPT ZA POSNU MOSKVA TORTU: Mnogima omiljena torta u drugačijoj verziji
Moskva torta ima i svoju posnu varijantu
Ovakve krofne nikada niste probali: Spremite najmilijima poslasticu kojoj neće odoleti, tope se u ustima
Ovaj recept svideće se mnogima.
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
Komentari(0)