RECEPT ZA MAGIČNI HLEB TAIN Tajno oružje srpskih vojnika u Velikom ratu
Kada je odlazio u Prvi balkanski rat, majka je Aleksu zavetovala da prvo sledovanje vojničkog hleba, taina, ne pojede već da ga sačuva kao amajliju
Vojnički hleb tain nije samo hrana, već se iza njega skriva jako zanimljiva, istinita priča o vojniku Aleksi Zdravkoviću koji je čuvao ovaj hleb tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, iz kojih je izašao nepovređen.
Kada je odlazio u Prvi balkanski rat, majka je Aleksu zavetovala da prvo sledovanje vojničkog hleba, taina, ne pojede već da ga sačuva kao amajliju, jer se verovalo da upravo to prvo sledovanje ima magične moći i da štiti onoga ko ga nosi, ali i njegove saborce, od neprijateljskih kuršuma.
Sa tainom pod pazuhom Aleksa Zdravković je sa svojim saborcima prošao brojne frontove i nebrojene bitke.
Legenda o magičnom hlebu tainu tada se munjevito pročula čak i među savezničkom vojskom pa su Aleksi mnogi nudili veliki novac za tain, ali on nije želeo da pogazi majčin zavet i proda tain.Po završetku Prvog svetskog rata Aleksa Zdravković se u Pirot vratio s mnogobrojnim ordenjem, ali i sa tainom u rukama!
Tu amajliju on je nosio od Pirota do Bitolja i Prilepa u balkanskim ratovima, a u Prvom svetskom, od Mačve do Soluna, i za sve to vreme nijedan metak ga nije okrznuo.
Recept
Sastojci:
- 3 čaše brašna (možete koristiti raženo, integralno ili obično brašno, a možete i napraviti kombinaciju sva tri);
- 2 kafene kašike sitne soli (kuhinjske ili morske);
- četvrtina kafene kašike instant kvasca;
- jedna i po čaša vode
Priprema:
Pomešajte brašno, so i kvasac, promešajte, a zatim dodajte vodu i promešajte kašikom ili varjačom. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati (posudu s testom možete staviti u plastičnu kesu ako nećete da se uhvati korica). Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da stoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže.
(Telegraf.rs)

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja
Komentari(0)