RECEPT ZA MAGIČNI HLEB TAIN Tajno oružje srpskih vojnika u Velikom ratu

Izvor: Amina Jusović

11:00

Gastronomija 0

Kada je odlazio u Prvi balkanski rat, majka je Aleksu zavetovala da prvo sledovanje vojničkog hleba, taina, ne pojede već da ga sačuva kao amajliju

Hleb
Wikipedia

Vojnički hleb tain nije samo hrana, već se iza njega skriva jako zanimljiva, istinita priča o vojniku Aleksi Zdravkoviću koji je čuvao ovaj hleb tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, iz kojih je izašao nepovređen.

Kada je odlazio u Prvi balkanski rat, majka je Aleksu zavetovala da prvo sledovanje vojničkog hleba, taina, ne pojede već da ga sačuva kao amajliju, jer se verovalo da upravo to prvo sledovanje ima magične moći i da štiti onoga ko ga nosi, ali i njegove saborce, od neprijateljskih kuršuma.

Sa tainom pod pazuhom Aleksa Zdravković je sa svojim saborcima prošao brojne frontove i nebrojene bitke.

Legenda o magičnom hlebu tainu tada se munjevito pročula čak i među savezničkom vojskom pa su Aleksi mnogi nudili veliki novac za tain, ali on nije želeo da pogazi majčin zavet i proda tain.Po završetku Prvog svetskog rata Aleksa Zdravković se u Pirot vratio s mnogobrojnim ordenjem, ali i sa tainom u rukama!

Tu amajliju on je nosio od Pirota do Bitolja i Prilepa u balkanskim ratovima, a u Prvom svetskom, od Mačve do Soluna, i za sve to vreme nijedan metak ga nije okrznuo.

Recept

Sastojci:

- 3 čaše brašna (možete koristiti raženo, integralno ili obično brašno, a možete i napraviti kombinaciju sva tri);
- 2 kafene kašike sitne soli (kuhinjske ili morske);
- četvrtina kafene kašike instant kvasca;
- jedna i po čaša vode

Priprema:

Pomešajte brašno, so i kvasac, promešajte, a zatim dodajte vodu i promešajte kašikom ili varjačom. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati (posudu s testom možete staviti u plastičnu kesu ako nećete da se uhvati korica). Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da stoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže.

(Telegraf.rs) 

 

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading