SLATKIŠ KOJI SU MNOGI OBOŽAVALI Rezanci s makom će vas vratiti u detinjstvo, obožavala ih je cela Jugoslavija
Ovo je bilo jedno od svima omiljenih jela mnogim generacijama.

Nekada, kada nismo imali bezbroj namirnica od kojih smo mogli da napravimo kolač koji poželimo kao danas, naše mame i bake su uvek imale rešenje da se zasladimo. A ovo je bilo jedno od svima omiljenih jela...
Sastojci:
- 1/2 kg rezanaca
- 150 g mlevenog maka
- 100 g suvog grožđa
- 100 g šećera
- po želji malo rendane limunove kore
Priprema:
1. Skuvati rezanca (birajte testeninu koja nije šuplja) i ocediti ih.
2. Mleveni ak popariti sa provreloim mlekom (ili vodom ako postite, u tom slučaju birajte i posnu testeninu) i u to dodati suvo grožđe, šećer, rendanu koru jednog limuna.
3. Kada sve malo prokuva, preliti preko rezanaca i poslužiti.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)