REZANCI SA MAKOM, JELO ZA SVAKO DOBA Naše majke su imale tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela
Naše majke su bile odlične kuvarice, imale su tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela. Da se na brzinu snađu, kada dođu "šnjive".

Naši stari po ceo dan su bili na njivi, kopali, sejali, bez obzira da li je sunce ili duva vetar. Znali su i da sačekaju da pljusak prođe sedeći ispod oraha na sred njive, šćućureni, praveći pauzu uz jabuke petrovače.
Kući se žurilo, barem da se stigne dok se ne smrači. Časom se spremi lagana večerica, pa u krevet.
Možda vas zanima:

Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.
Možda vas zanima:

Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.
Možda vas zanima:

Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.
Možda vas zanima:

Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.
Naše majke su bile odlične kuvarice, imale su tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela. Da se na brzinu snađu, kada dođu "šnjive".
Najčešće su se spremala jela za koja ste sve sastojke imali kod kuće i za koje niste morali da idete u dućan.
Verujemo da su mnoga jela poput valjušaka, rezanaca sa makom i sirom, nastala upravo iz razloga nedostatka vremena.
Danas je teško stići i umesiti rezance.
Domaći rezanci sa makom, rezanci koji su napravljeni kod kuće, ne oni čipkasti kupovni, nego nejednaki debeli rezanci tek izvađeni iz šerpe u kojoj su se kuvali pa mešali sa makom i puterom.
Nije fraza, rezanci sa makom su zaista jelo koje bi mogli jesti uvek i u svako doba.
RECEPT ZA REZANCE SA MAKOM:
Da biste ih napravili onako kako oni zaista jesu i treba da budu, prvo morate da umesite domaće testo. Nije ništa teško i može vrlo lako da se napravi.
Sastojci za testo:
- 300gr brašna
- 1 domaće jaje
- vode hladne oko 2dcl
Priprema:
Brašno prosejati, dodati jaje i početi da mesite, malo po malo dodavati vode, ne sve odjednom. Testo treba da bude tvrdo. Dugo ga morate mesiti, da ne bude tvrdo kao kamen nego da ipak možete da ga rastegnete oklagijom.
Prvi korak kada testo dobro zamesite je da ga ostavite da malo odmori, najbolje jedno 30 minuta, a zatim ga razvijte uz dosta brašna što tanje možete.
Ako nemate podlogu za razvijanje možete i na čistom čaršavu. Tako razvijeno testo ostavite da se suši. Bilo bi dobro da se testo suši dugo, ali ako nemate baš vremena, ako ste u gužvi sa vremenom, dovoljno je da se suši barem 3 sata. Testo treba da je suvo na dodir, tačnije da se ne lepi. Testo treba da urolate, ako vam je veliki krug , urolajte uz pomoć varjače. Oštrim nožem secite tako urolano testo na rezance 1cm, ili manje. Isečene rezance rastresite rukama, da se ne ulepe. A bilo bi odlično da ih tako rastresene ostavite na krpi da se prosuše još malo. U suštini dobro osušeni rezanci mogu da stoje dugo na suvom mestu.
Priprema rezanaca:
Mak sameljite ili kupite već samleven, dodajte šećera po ukusu i pomešajte sve lepo.
Rezance kuvajte i kada omekane vadite ih u jednu posudu.
Kada su svi rezanci skuvani u veći tiganj ili šerpu dodajte putera 50 gr.
Kada se puter otopi dodajte rezance i malo ih promešajte po puteru na jakoj vatri.
Zatim sklonite sa vatre i dodajte mak.
Dodajte i kutlaču-dve ako je potrebno vode u kojoj ste kuvali rezance.
Sve lepo sjedinite i izmešajte da blista.
Prijatno!

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.

Da li je sigurno pojesti voće u kojem ste pronašli crva? Mišljenje stručnjaka će vas iznenaditi
Leti vrlo rado posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi. Međutim, ponekad možemo naići na neprijatno iznenađenje u vidu crva.

Razlika između crvenog i belog krompira je ogromna: Ipak, jedan je zdraviji
Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svetu i nezaobilazna komponenta brojnih kuhinja. Osim što je ukusan i svestran, krompir je takođe vredan izvor važnih hranljivih materija, kao što su kalijum, vitamin C i složeni ugljeni hidrati. Ali kada se porede crveni i beli krompir, postavlja se pitanje – šta je bolje za zdravlje?

Ovakve ćufte u paradajz sosu nikada niste jeli: Ovaj trik moraju znati sve domaćice, nećete se pokajati
Ukusan ručak koji će se svideti celoj porodici.

Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...
Komentari(0)