REZANCI SA MAKOM, JELO ZA SVAKO DOBA Naše majke su imale tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela
Naše majke su bile odlične kuvarice, imale su tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela. Da se na brzinu snađu, kada dođu "šnjive".

Naši stari po ceo dan su bili na njivi, kopali, sejali, bez obzira da li je sunce ili duva vetar. Znali su i da sačekaju da pljusak prođe sedeći ispod oraha na sred njive, šćućureni, praveći pauzu uz jabuke petrovače.
Kući se žurilo, barem da se stigne dok se ne smrači. Časom se spremi lagana večerica, pa u krevet.
Možda vas zanima:

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.

Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.
Možda vas zanima:

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.

Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.
Možda vas zanima:

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.

Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.
Možda vas zanima:

Brza večera od samo 4 sastojka gotova očas posla: Naše bake često su ovo spremale, uštedite novac i vreme
Decenijama su uštipci jedno od omiljenih jela ljudi sa Balkana. Naše bake su ih pravile gotovo svakog dana, a veoma su zahvalni, jer se mogu jesti i slatki i slani, a ako pretekne možete u njima uživati i sutra.

Šta ukazuje na to da je DINJA slatka? Evo na šta treba da obratite pažnju pre kupovine
Dinja je, po mišljenju mnogih, najukusnije letnje voće – slatka, bogata vodom i omiljena širom sveta.
Naše majke su bile odlične kuvarice, imale su tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela. Da se na brzinu snađu, kada dođu "šnjive".
Najčešće su se spremala jela za koja ste sve sastojke imali kod kuće i za koje niste morali da idete u dućan.
Verujemo da su mnoga jela poput valjušaka, rezanaca sa makom i sirom, nastala upravo iz razloga nedostatka vremena.
Danas je teško stići i umesiti rezance.
Domaći rezanci sa makom, rezanci koji su napravljeni kod kuće, ne oni čipkasti kupovni, nego nejednaki debeli rezanci tek izvađeni iz šerpe u kojoj su se kuvali pa mešali sa makom i puterom.
Nije fraza, rezanci sa makom su zaista jelo koje bi mogli jesti uvek i u svako doba.
RECEPT ZA REZANCE SA MAKOM:
Da biste ih napravili onako kako oni zaista jesu i treba da budu, prvo morate da umesite domaće testo. Nije ništa teško i može vrlo lako da se napravi.
Sastojci za testo:
- 300gr brašna
- 1 domaće jaje
- vode hladne oko 2dcl
Priprema:
Brašno prosejati, dodati jaje i početi da mesite, malo po malo dodavati vode, ne sve odjednom. Testo treba da bude tvrdo. Dugo ga morate mesiti, da ne bude tvrdo kao kamen nego da ipak možete da ga rastegnete oklagijom.
Prvi korak kada testo dobro zamesite je da ga ostavite da malo odmori, najbolje jedno 30 minuta, a zatim ga razvijte uz dosta brašna što tanje možete.
Ako nemate podlogu za razvijanje možete i na čistom čaršavu. Tako razvijeno testo ostavite da se suši. Bilo bi dobro da se testo suši dugo, ali ako nemate baš vremena, ako ste u gužvi sa vremenom, dovoljno je da se suši barem 3 sata. Testo treba da je suvo na dodir, tačnije da se ne lepi. Testo treba da urolate, ako vam je veliki krug , urolajte uz pomoć varjače. Oštrim nožem secite tako urolano testo na rezance 1cm, ili manje. Isečene rezance rastresite rukama, da se ne ulepe. A bilo bi odlično da ih tako rastresene ostavite na krpi da se prosuše još malo. U suštini dobro osušeni rezanci mogu da stoje dugo na suvom mestu.
Priprema rezanaca:
Mak sameljite ili kupite već samleven, dodajte šećera po ukusu i pomešajte sve lepo.
Rezance kuvajte i kada omekane vadite ih u jednu posudu.
Kada su svi rezanci skuvani u veći tiganj ili šerpu dodajte putera 50 gr.
Kada se puter otopi dodajte rezance i malo ih promešajte po puteru na jakoj vatri.
Zatim sklonite sa vatre i dodajte mak.
Dodajte i kutlaču-dve ako je potrebno vode u kojoj ste kuvali rezance.
Sve lepo sjedinite i izmešajte da blista.
Prijatno!

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima
Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.

Hladovina i kašika: Letnja okrepa sa srpske trpeze
Kad bi sunce upržilo, a zapisi pružili najgušću senku, domaćice u srpskim selima posluživale su jednostavna, osvežavajuća jela — ono što rashlađuje telo i veseli dušu.

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.
Komentari(0)