REZANCI SA MAKOM, JELO ZA SVAKO DOBA Naše majke su imale tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Ovi rezanci su bili omiljeno jelo Đoleta Balaševića, probajte ga i vi!

REZANCI SA MAKOM, JELO ZA SVAKO DOBA Naše majke su imale tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela (FOTO/VIDEO)
Printscreen

Naši stari po ceo dan su bili na njivi, kopali, sejali, bez obzira da li je sunce ili duva vetar. Znali su i da sačekaju da pljusak prođe sedeći ispod oraha na sred njive, šćućureni, praveći pauzu uz jabuke petrovače.

Kući se žurilo, barem da se stigne dok se ne smrači. Časom se spremi lagana večerica, pa u krevet.

Sutradan ranom zorom fruštuk, pa opet u njivu.
REZANCI SA MAKOM, JELO ZA SVAKO DOBA Naše majke su imale tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela (FOTO/VIDEO) Foto: Rina
 

Naše majke su bile odlične kuvarice, imale su tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela. Da se na brzinu snađu, kada dođu "šnjive".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najčešće su se spremala jela za koja ste sve sastojke imali kod kuće i za koje niste morali da idete u dućan.

Verujemo da su mnoga jela poput valjušaka, rezanaca sa makom i sirom, nastala upravo iz razloga nedostatka vremena.

Danas je teško stići i umesiti rezance.

Domaći rezanci sa makom, rezanci koji su napravljeni kod kuće, ne oni čipkasti kupovni, nego nejednaki debeli rezanci tek izvađeni iz šerpe u kojoj su se kuvali pa mešali sa makom i puterom. 

Nije fraza, rezanci sa makom su zaista jelo koje bi mogli jesti uvek i u svako doba. 

RECEPT ZA REZANCE SA MAKOM:


Da biste ih napravili onako kako oni zaista jesu i treba da budu, prvo morate da umesite domaće testo. Nije ništa teško i može vrlo lako da se napravi.

REZANCI SA MAKOM, JELO ZA SVAKO DOBA Naše majke su imale tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela (FOTO/VIDEO) Printscreen
 

Sastojci za testo:


300gr brašna
1 domaće jaje
vode hladne oko 2dcl

Priprema:


Brašno prosejati, dodati jaje i početi da mesite, malo po malo dodavati vode, ne sve odjednom. Testo treba da bude tvrdo. Dugo ga morate mesiti, da ne bude tvrdo kao kamen nego da ipak možete da ga rastegnete oklagijom.

REZANCI SA MAKOM, JELO ZA SVAKO DOBA Naše majke su imale tu magičnu ruku da spreme za tili čas raznorazna ukusna jela (FOTO/VIDEO) Printscreen
 

Prvi korak kada testo dobro zamesite je da ga ostavite da malo odmori, najbolje jedno 30 minuta, a zatim ga razvijte uz dosta brašna što tanje možete.

Ako nemate podlogu za razvijanje možete i na čistom čaršavu. Tako razvijeno testo ostavite da se suši. Bilo bi dobro da se testo suši dugo, ali ako nemate baš vremena, ako ste u gužvi sa vremenom, dovoljno je da se suši barem 3 sata. Testo treba da je suvo na dodir, tačnije da se ne lepi. Testo treba da urolate, ako vam je veliki krug , urolajte uz pomoć varjače. Oštrim nožem secite tako urolano testo na rezance 1cm, ili manje. Isečene rezance rastresite rukama, da se ne ulepe. A bilo bi odlično da ih tako rastresene ostavite na krpi da se prosuše još malo. U suštini dobro osušeni rezanci mogu da stoje dugo na suvom mestu.

Priprema rezanaca:


Mak sameljite ili kupite već samleven, dodajte šećera po ukusu i pomešajte sve lepo.
Rezance kuvajte i kada omekane vadite ih u jednu posudu.
Kada su svi rezanci skuvani u veći tiganj ili šerpu dodajte putera 50 gr.
Kada se puter otopi dodajte rezance i malo ih promešajte po puteru na jakoj vatri.
Zatim sklonite sa vatre i dodajte mak.
Dodajte i kutlaču-dve ako je potrebno vode u kojoj ste kuvali rezance.
Sve lepo sjedinite i izmešajte da blista.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading