EVO KAKO DA NAPRAVITE UŽIČKU MUĆKALICU Omiljeni specijalitet zapadne Srbije
Užička mućkalica je specijalitet koji se priprema u zapadnoj Srbiji i predstavlja pravo tradicionalno jelo.
Ovaj hranljiv i ukusan ručak je omiljen kod mnogih ljubitelja tradicionalne srpske kuhinje.
Obavezno pre pravljenja ovog specijaliteta obratite pažnju na lepinje ili pogače koje moraju biti tople uz ovo jelo.
Kako se pravi Užička mućkalica – tradicionalni specijalitet
Za razliku od vojvođanske mučkalice, užička mučkalica se ne peče, nema u sebi testa i paradajza, ali ima kajmaka i paprika.
Pored toga, užička mučkalica se priprema od sečenog, a ne mlevenog mesa.
Dakle, isecite meso na sitne komade, uvaljajte u brašno i ispržite na ulju.
Dodajte očišćene, oprane i iseckane paprike, posolite, pobiberite i dalje pržite dok paprike ne omeknu.
Dolijte malo vode i pustite da se sve još malo prodinsta.
U meso i paprike razbijte jaja i promešajte.
Probajte i dosolite, ako treba.
Dodajte kajmak, promešajte i ostavite na savršenoj tihoj temperaturi minut-dva.
Užička mučkalica je najbolja ako je poslužite toplu sa toplom pogačom ili lepinjom.
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
Komentari(0)