NAJMEKŠE TESTO ZA KIFLICE I ŠTRUDLE: 4 sastojka za sve vrste peciva koje vam mogu pasti na pamet, samo menjajte fil

Izvor: Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Čim savladate jednu vrstu testa, jednostavno ćete znati da pravite pecivo po želji - univerzalni recept za testo je sve što treba da savladate

Testo
Shutterstock

Univerzalno testo je "tata-mata" u kulinarstvu. Kada ga umesite, samo menjajte fil i imaćete i slana i slatka peciva po želji.

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja mlakog mleka
  • 1 šolja mlake vode
  • pola šolje ulja
  • brašno
  • (1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, suvi kvasac)
testo Shutterstock
 

Priprema: U činiju stavite mlako mleko, vodu i ulje. Dodajte šećer, so i kvasac i ostavite da odstoji 5 minuta. Dodajte brašno i umesite srednje tvrdo testo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon sat vremena od mešenja, razvaljajte testo i filujte ga, a potom pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading