STARINSKI KOLAČ KOJI VRAĆA U DETINJSTVO Aromatičan i sočan kuglof sa narandžom i suvim grožđem
Svi koji su pravili kuglof kažu da ih miris i ukus vraća u detinjstvo, pa probajte i ocenite da li i u vama budi lepa sećanja.

Pripremite ukusan i sočan kuglof koji će vas oduševiti mirisom i ukusom narandže. Istovremeno ćete se zasladiti i osvežiti, a poslužen uz šoljicu kafe ili čaja, ovaj desert će stvoriti vrhunski užitak. Vrlo jednostavan se priprema i ne zahteva puno vremena.
Svi koji su pravili kuglof kažu da ih miris i ukus vraća u detinjstvo, pa probajte i ocenite da li i u vama budi lepa sećanja.
Potrebno je:
2 jaja
100 gr šećera
100 ml. mleka
50 ml. ulja
korica pomorandže
150 gr brašna
100 gr suvog groždja
1/2 praška za pecivo
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, ulje i narendanu koru narandže ili limuna, a zatim brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivom. Masu mikserom umutite i izjednačite, a potom u kalup za kuglof, koji ste obilno namazali uljem i posuli brašnom, sipajte smesu. Pecite ga oko 45 minuta na 180 stepeni. Kada je ispečen i ohlađen, pospite ga šećerom u prahu.

Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
Komentari(0)