Poznati smo po tome da volimo masno: 11 saveta endokrinologa, KAKO SMANJITI NIVO HOLESTEROLA!
Većina saveta neće vam se svideti.

Danas sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema zbog previsokog holesterola. Ozbiljnost situacije potvrđuje da višak masnoće u krvi povećava rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, kao i bolesti bubrega.
Uz povišene vrednosti krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i viška masnog tkiva u predelu stomaka, spada u grupu poremećaja poznatih kao metabolički sindrom, kaže endokrinolog dr Tijana Dangubić i daje 11 saveta kako da smanjite nivo holesterola.
1. Jedite hranu bogatu vlaknima.
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
2. Neka se ishrana bazira na uzimanju zdravih masnoća koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, lanenom ulju, bademima, orasima...
3. Razmišljajte o zdravim mastima tokom pripremanja hrane.
4. Jedite više ribe koja je bogata omega tri masnim kiselinama.
Pročitajte još: I DOKTORI SU SE SLOŽILI: Bolje jedite slaninu i kajmak, nego što se ovim trujete!
5. Smanjite unos prostih ugljenih hidrata. Postoji studija koja je dokazala da je viši nivo dobrog HDL holesterola kod osoba koje su smanjile unos ugljenih hidrata nego kod onih koji su imali samo smanjeno unošenje masnoća u ishrani.
6. Smanjite telesnu težinu.
7. Prestanite da pušite. Prestankom pušenja podićićete dobar holesterol za 10 odsto.
8. Vežbajte! Fizička aktivnost podiže dobar HDL holesterol za pet odsto u prva dva meseca vežbanja. Idealno bi bilo da šetate bar 30 minuta dnevno.
9. Zamenite punomasne mlečne proizvode onim sa malim procentom masnoća (do 1%).
10. Ukoliko imate značajno povišen nivo holesterola, a naročito ako je familijarno nasledan poremećaj lipida, neophodno je medikamentozno lečenje uz konsultaciju sa lekarom.
11. Uvek kada je prisutan visok nivo lipida u krvi treba razmišljati i o eventualnom razvoju dijabetesa u budućnosti, ali i isključiti hipotireozu koja je veoma često udružena sa dislipidemijom.
Pridružite nam se na društvenim mrežama, Vaše Lepote Srbije.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.
Komentari(0)