Poznati smo po tome da volimo masno: 11 saveta endokrinologa, KAKO SMANJITI NIVO HOLESTEROLA!

Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Većina saveta neće vam se svideti.

Poznati smo po tome da volimo masno: 11 saveta endokrinologa, KAKO SMANJITI NIVO HOLESTEROLA!
Shutterstock

Danas sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema zbog previsokog holesterola. Ozbiljnost situacije potvrđuje da višak masnoće u krvi povećava rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, kao i bolesti bubrega.

Uz povišene vrednosti krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i viška masnog tkiva u predelu stomaka, spada u grupu poremećaja poznatih kao metabolički sindrom, kaže endokrinolog dr Tijana Dangubić i daje 11 saveta kako da smanjite nivo holesterola.

1. Jedite hranu bogatu vlaknima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Neka se ishrana bazira na uzimanju zdravih masnoća koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, lanenom ulju, bademima, orasima...

3. Razmišljajte o zdravim mastima tokom pripremanja hrane.

4. Jedite više ribe koja je bogata omega tri masnim kiselinama.

Pročitajte jošI DOKTORI SU SE SLOŽILI: Bolje jedite slaninu i kajmak, nego što se ovim trujete!

5. Smanjite unos prostih ugljenih hidrata. Postoji studija koja je dokazala da je viši nivo dobrog HDL holesterola kod osoba koje su smanjile unos ugljenih hidrata nego kod onih koji su imali samo smanjeno unošenje masnoća u ishrani.

6. Smanjite telesnu težinu.

7. Prestanite da pušite. Prestankom pušenja podićićete dobar holesterol za 10 odsto.

8. Vežbajte! Fizička aktivnost podiže dobar HDL holesterol za pet odsto u prva dva meseca vežbanja. Idealno bi bilo da šetate bar 30 minuta dnevno.

9. Zamenite punomasne mlečne proizvode onim sa malim procentom masnoća (do 1%).

10. Ukoliko imate značajno povišen nivo holesterola, a naročito ako je familijarno nasledan poremećaj lipida, neophodno je medikamentozno lečenje uz konsultaciju sa lekarom.

11. Uvek kada je prisutan visok nivo lipida u krvi treba razmišljati i o eventualnom razvoju dijabetesa u budućnosti, ali i isključiti hipotireozu koja je veoma često udružena sa dislipidemijom.

Pridružite nam se na društvenim mrežama, Vaše Lepote Srbije.

Komentari(0)

Loading