Poznati smo po tome da volimo masno: 11 saveta endokrinologa, KAKO SMANJITI NIVO HOLESTEROLA!
Većina saveta neće vam se svideti.

Danas sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema zbog previsokog holesterola. Ozbiljnost situacije potvrđuje da višak masnoće u krvi povećava rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, kao i bolesti bubrega.
Uz povišene vrednosti krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i viška masnog tkiva u predelu stomaka, spada u grupu poremećaja poznatih kao metabolički sindrom, kaže endokrinolog dr Tijana Dangubić i daje 11 saveta kako da smanjite nivo holesterola.
1. Jedite hranu bogatu vlaknima.
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Možda vas zanima:

Ova namirnica ubija holesterol, a ima je svaka srpska kuća: Suvo je zlato za zdravlje
Suvo je zlato za zdravlje

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
2. Neka se ishrana bazira na uzimanju zdravih masnoća koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, lanenom ulju, bademima, orasima...
3. Razmišljajte o zdravim mastima tokom pripremanja hrane.
4. Jedite više ribe koja je bogata omega tri masnim kiselinama.
Pročitajte još: I DOKTORI SU SE SLOŽILI: Bolje jedite slaninu i kajmak, nego što se ovim trujete!
5. Smanjite unos prostih ugljenih hidrata. Postoji studija koja je dokazala da je viši nivo dobrog HDL holesterola kod osoba koje su smanjile unos ugljenih hidrata nego kod onih koji su imali samo smanjeno unošenje masnoća u ishrani.
6. Smanjite telesnu težinu.
7. Prestanite da pušite. Prestankom pušenja podićićete dobar holesterol za 10 odsto.
8. Vežbajte! Fizička aktivnost podiže dobar HDL holesterol za pet odsto u prva dva meseca vežbanja. Idealno bi bilo da šetate bar 30 minuta dnevno.
9. Zamenite punomasne mlečne proizvode onim sa malim procentom masnoća (do 1%).
10. Ukoliko imate značajno povišen nivo holesterola, a naročito ako je familijarno nasledan poremećaj lipida, neophodno je medikamentozno lečenje uz konsultaciju sa lekarom.
11. Uvek kada je prisutan visok nivo lipida u krvi treba razmišljati i o eventualnom razvoju dijabetesa u budućnosti, ali i isključiti hipotireozu koja je veoma često udružena sa dislipidemijom.
Pridružite nam se na društvenim mrežama, Vaše Lepote Srbije.

Pravi se od samo 4 sastojka i očas posla: Starinski isproban recept za slatko od belog grožđa
Za ovaj specijalitet mnogi kažu da je zlato u teglici, a savršeno je uz prvu jutranju kaficu

Recept za slatko od šumskih jagoda – dragocen desert za posebne goste
Pripremano u malim količinama i služeno samo odabranim gostima, ovo slatko i danas nosi miris tradicije i dragocene šumske voćke.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Ritual dve kašike: Slatko od ružinih latica kao mirisna dobrodošlica
Jedna od najlepših srpskih tradicija krije se u jednostavnoj poslastici – slatku od ružinih latica, simbolu gostoprimstva i topline doma.

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.
Komentari(0)