Poznati smo po tome da volimo masno: 11 saveta endokrinologa, KAKO SMANJITI NIVO HOLESTEROLA!
Većina saveta neće vam se svideti.

Danas sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema zbog previsokog holesterola. Ozbiljnost situacije potvrđuje da višak masnoće u krvi povećava rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, kao i bolesti bubrega.
Uz povišene vrednosti krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i viška masnog tkiva u predelu stomaka, spada u grupu poremećaja poznatih kao metabolički sindrom, kaže endokrinolog dr Tijana Dangubić i daje 11 saveta kako da smanjite nivo holesterola.
1. Jedite hranu bogatu vlaknima.
Možda vas zanima:

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar

Voćka broj 1 za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i holesterola: Ko je jede zdrav je kao dren
Urme su savršene kada želite da se "očistite" od industrijskih slatkiša. Pojedete jednu urmu svaki put kad osetite želju za slatkim
Možda vas zanima:

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar

Voćka broj 1 za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i holesterola: Ko je jede zdrav je kao dren
Urme su savršene kada želite da se "očistite" od industrijskih slatkiša. Pojedete jednu urmu svaki put kad osetite želju za slatkim
Možda vas zanima:

Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar

Voćka broj 1 za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i holesterola: Ko je jede zdrav je kao dren
Urme su savršene kada želite da se "očistite" od industrijskih slatkiša. Pojedete jednu urmu svaki put kad osetite želju za slatkim
2. Neka se ishrana bazira na uzimanju zdravih masnoća koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, lanenom ulju, bademima, orasima...
3. Razmišljajte o zdravim mastima tokom pripremanja hrane.
4. Jedite više ribe koja je bogata omega tri masnim kiselinama.
Pročitajte još: I DOKTORI SU SE SLOŽILI: Bolje jedite slaninu i kajmak, nego što se ovim trujete!
5. Smanjite unos prostih ugljenih hidrata. Postoji studija koja je dokazala da je viši nivo dobrog HDL holesterola kod osoba koje su smanjile unos ugljenih hidrata nego kod onih koji su imali samo smanjeno unošenje masnoća u ishrani.
6. Smanjite telesnu težinu.
7. Prestanite da pušite. Prestankom pušenja podićićete dobar holesterol za 10 odsto.
8. Vežbajte! Fizička aktivnost podiže dobar HDL holesterol za pet odsto u prva dva meseca vežbanja. Idealno bi bilo da šetate bar 30 minuta dnevno.
9. Zamenite punomasne mlečne proizvode onim sa malim procentom masnoća (do 1%).
10. Ukoliko imate značajno povišen nivo holesterola, a naročito ako je familijarno nasledan poremećaj lipida, neophodno je medikamentozno lečenje uz konsultaciju sa lekarom.
11. Uvek kada je prisutan visok nivo lipida u krvi treba razmišljati i o eventualnom razvoju dijabetesa u budućnosti, ali i isključiti hipotireozu koja je veoma često udružena sa dislipidemijom.
Pridružite nam se na društvenim mrežama, Vaše Lepote Srbije.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
Komentari(0)