GDE JE PROLEĆE, TU JE LEKOVITA SUPA OD KOPRIVE: Obavezno je jedite, pucaćete od energije i zdravlja
Kopriva cveta od proleća do jeseni i izvrstan je dodatak testenini i rižotu, ali najpopularnija je ipak u gustoj krepkoj supi.

Poboljšava rad sistema za varenje, obavlja detoksikaciju organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno deluje na pankreas i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva cveta od proleća do jeseni i izvrstan je dodatak testenini i rižotu, ali najpopularnija je ipak u gustoj krepkoj supi.
U kojem god jelu da je pripremate, koprivu nije potrebno kuvati već je dovoljno izdinstati je najduže dva minuta. Tako će se maksimalno sačuvati njena hranjiva i lekovita svojstva, a brojni su razlozi zbog kojih je dobro jesti koprivu.
Nabrojimo samo neke: poboljšava rad sistema za varenje, obavlja detoksikaciju organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno deluje na pankreas i pomaže snižavanju šećera u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva zbog čega deluje i kao diuretik, sadrži vitamine C i A, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i druge vitamine i minerale.
Možda vas zanima:

6 načina za ublažavanje simptoma alergije: Pre nego što posegnete za lekovima, probajte neko od ovih rešenja
Proleće sa sobom donosi svetlost, buđenje i cvetanje, ali i alergije.

Posadite mladi krompir u martu i u junu ćete dobiti proizvod koji će vas hraniti do zime
Mladi krompir sadi se u martu, a vadi u junu.
Možda vas zanima:

6 načina za ublažavanje simptoma alergije: Pre nego što posegnete za lekovima, probajte neko od ovih rešenja
Proleće sa sobom donosi svetlost, buđenje i cvetanje, ali i alergije.

Posadite mladi krompir u martu i u junu ćete dobiti proizvod koji će vas hraniti do zime
Mladi krompir sadi se u martu, a vadi u junu.
Možda vas zanima:

6 načina za ublažavanje simptoma alergije: Pre nego što posegnete za lekovima, probajte neko od ovih rešenja
Proleće sa sobom donosi svetlost, buđenje i cvetanje, ali i alergije.

Posadite mladi krompir u martu i u junu ćete dobiti proizvod koji će vas hraniti do zime
Mladi krompir sadi se u martu, a vadi u junu.
Čaj od koprive koristi se za bolesti jetre i žuči, poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.
Ako se odlučite da sami berete ovaj rasprostranjeni dragulj, nemojte to da radite uz autoput ili na drugim mestima gde postoji opasnost od zagađenja i obavezno nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama zbog čega ih je jako neprijatno dodirnuti jer izliju oštar sok na kožu koja nakon toga peče.
Shutterstock
Takođe, bez obzira na lekovita svojstva, kopriva se ne konzumira sveža jer tada može da izazove probleme sa sistemom za varenje i crvenilo kože. Recept za izvrsnu supu od koprive čija je priprema toliko jednostavna da je mogu napraviti i deca.
Sastojci za četiri osobe:
– 300 grama koprive
– 5 krompira srednje veličine
– nekoliko kapi maslinovog ulja
– so, biber
Postupak: Krompire isecite na četvrtine i stavite ih da se kuvaju. Pred kraj kuvanja dodajte koprivu koju treba samo prodinstati. Dodajte maslinovo ulje i dobro usitnite štapnim mikserom. Začinite po želji.
Savet: Po želji poslužite prepečeni hleb, a po želji maslinovo ulje možete zameniti pavlakom.
Prijatno!
(Balkanspress)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)