GDE JE PROLEĆE, TU JE LEKOVITA SUPA OD KOPRIVE: Obavezno je jedite, pucaćete od energije i zdravlja
Kopriva cveta od proleća do jeseni i izvrstan je dodatak testenini i rižotu, ali najpopularnija je ipak u gustoj krepkoj supi.
![Čorba](/data/images/2023-05-02/53504_supa-od-koprive-foto-shutterstock-800_f.jpg?timestamp=1682978400)
Poboljšava rad sistema za varenje, obavlja detoksikaciju organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno deluje na pankreas i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva cveta od proleća do jeseni i izvrstan je dodatak testenini i rižotu, ali najpopularnija je ipak u gustoj krepkoj supi.
U kojem god jelu da je pripremate, koprivu nije potrebno kuvati već je dovoljno izdinstati je najduže dva minuta. Tako će se maksimalno sačuvati njena hranjiva i lekovita svojstva, a brojni su razlozi zbog kojih je dobro jesti koprivu.
Nabrojimo samo neke: poboljšava rad sistema za varenje, obavlja detoksikaciju organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno deluje na pankreas i pomaže snižavanju šećera u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva zbog čega deluje i kao diuretik, sadrži vitamine C i A, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i druge vitamine i minerale.
Možda vas zanima:
![visibaba](/data/images/2024-01-14/73914_1705227029viber-slika-2024-01-11-18-39-02-448_f.jpg)
Prvi vesnici proleća, zima neće još dugo trajati? Visibabe procvetale u Topoli, lepa slika stiže iz Šumadije
Za njih se kaže da su prvi vesnici proleća i da su prema verovanju Evi bile poklon od anđela, a cvetaju obično oko Božića. Ove zime malo su zakasnile, bar u okolini Topole pojavile su se nekoliko dana posle Božića.
![KAKO JE NASTAO IZRAZ "NEĆE GROM U KOPRIVE": Pogledajte šta se krije iza stare narodne izreke](/data/images/2022-09-16/36842_shutterstock-769807069_f.jpg)
KAKO JE NASTAO IZRAZ "NEĆE GROM U KOPRIVE": Pogledajte šta se krije iza stare narodne izreke
U većini slučajeva, prvo je osetimo pa je tek onda vidimo. Kopriva, u narodu poznata i kao žara, zaista opravdava svoje ime
Možda vas zanima:
![visibaba](/data/images/2024-01-14/73914_1705227029viber-slika-2024-01-11-18-39-02-448_f.jpg)
Prvi vesnici proleća, zima neće još dugo trajati? Visibabe procvetale u Topoli, lepa slika stiže iz Šumadije
Za njih se kaže da su prvi vesnici proleća i da su prema verovanju Evi bile poklon od anđela, a cvetaju obično oko Božića. Ove zime malo su zakasnile, bar u okolini Topole pojavile su se nekoliko dana posle Božića.
![KAKO JE NASTAO IZRAZ "NEĆE GROM U KOPRIVE": Pogledajte šta se krije iza stare narodne izreke](/data/images/2022-09-16/36842_shutterstock-769807069_f.jpg)
KAKO JE NASTAO IZRAZ "NEĆE GROM U KOPRIVE": Pogledajte šta se krije iza stare narodne izreke
U većini slučajeva, prvo je osetimo pa je tek onda vidimo. Kopriva, u narodu poznata i kao žara, zaista opravdava svoje ime
Možda vas zanima:
![visibaba](/data/images/2024-01-14/73914_1705227029viber-slika-2024-01-11-18-39-02-448_f.jpg)
Prvi vesnici proleća, zima neće još dugo trajati? Visibabe procvetale u Topoli, lepa slika stiže iz Šumadije
Za njih se kaže da su prvi vesnici proleća i da su prema verovanju Evi bile poklon od anđela, a cvetaju obično oko Božića. Ove zime malo su zakasnile, bar u okolini Topole pojavile su se nekoliko dana posle Božića.
![KAKO JE NASTAO IZRAZ "NEĆE GROM U KOPRIVE": Pogledajte šta se krije iza stare narodne izreke](/data/images/2022-09-16/36842_shutterstock-769807069_f.jpg)
KAKO JE NASTAO IZRAZ "NEĆE GROM U KOPRIVE": Pogledajte šta se krije iza stare narodne izreke
U većini slučajeva, prvo je osetimo pa je tek onda vidimo. Kopriva, u narodu poznata i kao žara, zaista opravdava svoje ime
Čaj od koprive koristi se za bolesti jetre i žuči, poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.
Ako se odlučite da sami berete ovaj rasprostranjeni dragulj, nemojte to da radite uz autoput ili na drugim mestima gde postoji opasnost od zagađenja i obavezno nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama zbog čega ih je jako neprijatno dodirnuti jer izliju oštar sok na kožu koja nakon toga peče.
![GDE JE PROLEĆE, TU JE LEKOVITA SUPA OD KOPRIVE: Obavezno je jedite, pucaćete od energije i zdravlja](/data/images/2021-08-31/2556_shutterstock-148760534_f.jpg?t=1683055149)
Takođe, bez obzira na lekovita svojstva, kopriva se ne konzumira sveža jer tada može da izazove probleme sa sistemom za varenje i crvenilo kože. Recept za izvrsnu supu od koprive čija je priprema toliko jednostavna da je mogu napraviti i deca.
Sastojci za četiri osobe:
– 300 grama koprive
– nekoliko kapi maslinovog ulja
– so, biber
Postupak: Krompire isecite na četvrtine i stavite ih da se kuvaju. Pred kraj kuvanja dodajte koprivu koju treba samo prodinstati. Dodajte maslinovo ulje i dobro usitnite štapnim mikserom. Začinite po želji.
Savet: Po želji poslužite prepečeni hleb, a po želji maslinovo ulje možete zameniti pavlakom.
Prijatno!
(Balkanspress)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
![policajac torta](/data/images/2025-02-12/113762_369075-screenshot-538-ff_f.jpg)
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Komentari(0)