TRADICIONALNI DORUČAK I ZAŠTO GA VOLIMO Jaja na srpski način su odličan izbor da počnete svoj dan

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Omlet i kajgana su odličan izbor za doručak, jer uz njih možete kombinovati i druge namirnice. U srpskoj kuhinji su to najčešće slanina, paprika ili kobasica, koje će dati poseban ukus ovima jelima. Zato, ukoliko želite obilan i zdrav obrok, bogat proteinima, izaberite jaja pripremljena po srpskom tradicionalnom receptu.

TRADICIONALNI DORUČAK I ZAŠTO GA VOLIMO Jaja na srpski način su odličan izbor da počnete svoj dan
Shutterstock

Zbog svoje velike hranljive vrednosti, jaja su prisutna u mnogim jelima naše nacionalne kuhinje. Pripremaju se na različite načine tako da ih možete jesti u kombinaciji sa drugim namirnicama. Kada je u pitanju tradicionalni srpski doručak, najčešći specijaliteti sa jajima su kajgana i omlet, koji odlično idu uz šolju domaćeg mleka ili jogurta ujutru.

OMLET NA SRPSKI NAČIN

Sastojci:

krompir - 50 g

Možda vas zanima:

ulje

Možda vas zanima:

maslac

Možda vas zanima:

jaja - 4 komada

Možda vas zanima:

pavlaka - 3 kašike

Možda vas zanima:

kačkavalj - 50 g rendanog

Možda vas zanima:

mirođija - sitno iseckana

Možda vas zanima:

biber

Možda vas zanima:

so

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Krompir iseckajte na tanke komadiće i propržite ih u vrućem ulju.

Prelijte umućenim jajima, koja ste pomešali sa pavlakom, kačkavaljem, mirođijom, pobiberili i posolili.

Dok pržite, mešajte sve vreme. Čim se jaja isprže sa jedne strane, okrenite ih u tanjir.

U tiganju zagrejte maslac, omlet vratite u tiganj da se isprži i sa druge strane i odmah poslužite.

KAJGANA NA SRPSKI NAČIN

Sastojci:

30 grama praziluka
1 paprika iz turšije
1 čen belog luka
50 grama slanine
50 grama starog belog sira
50 grama starog kajmaka
2 jaja
30 grama kukuruznog brašna (griza)
30 ml mleka
so po želji
bosiljak
1 supena kašika masti (može i ulje)

Priprema:

Na vreloj masti propržiti sitno iseckan luk i papriku, pa kada počnu da menjaju boju, dodati iseckanu slaninu. Nakon 1-2 minuta, dodati smesu koja je prethodno pripremljena u činiji. Sve to se uz stalno mešanje peče oko 3 minuta, a onda se preko toga stavi kajmak. Smesa: u činiji razmutite jaja, sir, mleko, brašno, so i bosiljak. Ovo jelo najbolje prija uz hladan jogurt i domaću pogaču.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading