TRADICIONALNI DORUČAK I ZAŠTO GA VOLIMO Jaja na srpski način su odličan izbor da počnete svoj dan

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Omlet i kajgana su odličan izbor za doručak, jer uz njih možete kombinovati i druge namirnice. U srpskoj kuhinji su to najčešće slanina, paprika ili kobasica, koje će dati poseban ukus ovima jelima. Zato, ukoliko želite obilan i zdrav obrok, bogat proteinima, izaberite jaja pripremljena po srpskom tradicionalnom receptu.

TRADICIONALNI DORUČAK I ZAŠTO GA VOLIMO Jaja na srpski način su odličan izbor da počnete svoj dan
Shutterstock

Zbog svoje velike hranljive vrednosti, jaja su prisutna u mnogim jelima naše nacionalne kuhinje. Pripremaju se na različite načine tako da ih možete jesti u kombinaciji sa drugim namirnicama. Kada je u pitanju tradicionalni srpski doručak, najčešći specijaliteti sa jajima su kajgana i omlet, koji odlično idu uz šolju domaćeg mleka ili jogurta ujutru.

OMLET NA SRPSKI NAČIN

Sastojci:

krompir - 50 g

Možda vas zanima:

ulje

Možda vas zanima:

maslac

Možda vas zanima:

jaja - 4 komada

Možda vas zanima:

pavlaka - 3 kašike

Možda vas zanima:

kačkavalj - 50 g rendanog

Možda vas zanima:

mirođija - sitno iseckana

Možda vas zanima:

biber

Možda vas zanima:

so

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Krompir iseckajte na tanke komadiće i propržite ih u vrućem ulju.

Prelijte umućenim jajima, koja ste pomešali sa pavlakom, kačkavaljem, mirođijom, pobiberili i posolili.

Dok pržite, mešajte sve vreme. Čim se jaja isprže sa jedne strane, okrenite ih u tanjir.

U tiganju zagrejte maslac, omlet vratite u tiganj da se isprži i sa druge strane i odmah poslužite.

KAJGANA NA SRPSKI NAČIN

Sastojci:

30 grama praziluka
1 paprika iz turšije
1 čen belog luka
50 grama slanine
50 grama starog belog sira
50 grama starog kajmaka
2 jaja
30 grama kukuruznog brašna (griza)
30 ml mleka
so po želji
bosiljak
1 supena kašika masti (može i ulje)

Priprema:

Na vreloj masti propržiti sitno iseckan luk i papriku, pa kada počnu da menjaju boju, dodati iseckanu slaninu. Nakon 1-2 minuta, dodati smesu koja je prethodno pripremljena u činiji. Sve to se uz stalno mešanje peče oko 3 minuta, a onda se preko toga stavi kajmak. Smesa: u činiji razmutite jaja, sir, mleko, brašno, so i bosiljak. Ovo jelo najbolje prija uz hladan jogurt i domaću pogaču.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading