Recept za krempitu iz 1946. koji je ušao u istoriju: Mnogi se slažu da bukvalno NEMA BOLJE!

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Omiljena u poslastičarnicama od davnina je bila, krempita!

Recept za krempitu iz 1946. koji je ušao u istoriju: Mnogi se slažu da bukvalno NEMA BOLJE!
Printscreen

Ima krempita i krempita… Neki će tim povodom pomenuti svoju mamu ili baku, drugi poslastičarnicu u Prizrenskoj, treći će reći da su one iz “Kluba književnika” već ušle u istoriju, kao što je to slučaj i sa mnogim dogodovštinama, ličnostima, razgovorima i idejama koje su od 1946. godine obeležile ovaj čuveni restoran u Francuskoj 7.

Evo recepta :

Sastojci:

14 žumanaca

Možda vas zanima:

200 grama šećera

Možda vas zanima:

2,2 litra mleka

Možda vas zanima:

40 grama želatina

Možda vas zanima:

Tri kesice vanilin-šećera

Možda vas zanima:

400 grama praha za šlag

Možda vas zanima:

500 grama zamrznutog lisnatog testa

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem.
Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već “žilava”.

Za krem pomešati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mleka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mleka. Pomešati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim “poklopcem” od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading