NEKADA JE SVAKO DOMAĆINSTVO IMALO BAR PO JEDAN Kako da napravite DOMAĆI SAPUN OD SVINJSKE MASTI, po receptu naših baka
Ovaj sapun se pre svega koristio za pranje veša, a onda polako dobija na značaju i u kozmetici i medicini.

Sezona je svinjokolja, pa smo Vam spremili i recept za sapun od svinjske masti. Gotovo da nema paorske kuće, koja nije koristila za svoje domaćinstvo – domaći sapun od svinjske masti.
Kako kažu naši najstariji, svinjska mast je stari narodni lek koji se koristi u ishrani već vekovima, a isto tako upotrebljava se i u kozmetici za negu tela i lica.
U nastavku Vam prenosimo recept za pravljenje domaćeg sapuna!
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Verovatno se sećate da su Vaše bake koristile domaći sapun od svinjske masti, pre svega, za ručno pranje veša. Kasnije, sapun počinje da se koristi i za negu tela i lica, a isto tako, dobija na značaju u medicini.
Jedan kilogram žive sode rastvoriti u 8/9 litara mekane vode (kišnica ili voda iz neke reke) i staviti u taj rastvor 4 kilograma masnoće. Kuvati otprilike dva sata na tihoj vatri. Za vreme kuvanja potrebno je da neprestano mešate.
Posle 10 minuta pre nego se skine s vatre, ubaciti u kazan jednu šaku kuhinjske soli, onda dobro promešati. So se dodaje zato, da bi se sapun bolje odvojio od ostale mase. Ako se sapun mrvi, znak je da je stavljeno previše sode. U tom slučaju, dodati postepeno vode dok se masa ne odvoji. Posle skidanja s vatre pokupiti kašikom sapun, koji se nalazi na površini i sipati ga u mokro ili, još bolje, zaviti u mokre krpe, staviti u obloženo korito ili neki drugi sud, da se ohladi i očvrsne.
Dobro je da sud ima na dnu neku rupicu ili pukotinu, da bi se lakše ocedila ceđ, koja se prilikom očvršćavanja odvaja od sapuna. Kad se sapun ohladio, izrežite ga na komade i ostavite na suvo mesto. Masa koja ostane prilikom pravljenja sapuna može se upotrebiti za pranje rublja i drugih predmeta.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
Komentari(0)