NEKADA JE SVAKO DOMAĆINSTVO IMALO BAR PO JEDAN Kako da napravite DOMAĆI SAPUN OD SVINJSKE MASTI, po receptu naših baka
Ovaj sapun se pre svega koristio za pranje veša, a onda polako dobija na značaju i u kozmetici i medicini.

Sezona je svinjokolja, pa smo Vam spremili i recept za sapun od svinjske masti. Gotovo da nema paorske kuće, koja nije koristila za svoje domaćinstvo – domaći sapun od svinjske masti.
Kako kažu naši najstariji, svinjska mast je stari narodni lek koji se koristi u ishrani već vekovima, a isto tako upotrebljava se i u kozmetici za negu tela i lica.
U nastavku Vam prenosimo recept za pravljenje domaćeg sapuna!
Možda vas zanima:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica
Možda vas zanima:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica
Možda vas zanima:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica
Verovatno se sećate da su Vaše bake koristile domaći sapun od svinjske masti, pre svega, za ručno pranje veša. Kasnije, sapun počinje da se koristi i za negu tela i lica, a isto tako, dobija na značaju u medicini.
Jedan kilogram žive sode rastvoriti u 8/9 litara mekane vode (kišnica ili voda iz neke reke) i staviti u taj rastvor 4 kilograma masnoće. Kuvati otprilike dva sata na tihoj vatri. Za vreme kuvanja potrebno je da neprestano mešate.
Posle 10 minuta pre nego se skine s vatre, ubaciti u kazan jednu šaku kuhinjske soli, onda dobro promešati. So se dodaje zato, da bi se sapun bolje odvojio od ostale mase. Ako se sapun mrvi, znak je da je stavljeno previše sode. U tom slučaju, dodati postepeno vode dok se masa ne odvoji. Posle skidanja s vatre pokupiti kašikom sapun, koji se nalazi na površini i sipati ga u mokro ili, još bolje, zaviti u mokre krpe, staviti u obloženo korito ili neki drugi sud, da se ohladi i očvrsne.
Dobro je da sud ima na dnu neku rupicu ili pukotinu, da bi se lakše ocedila ceđ, koja se prilikom očvršćavanja odvaja od sapuna. Kad se sapun ohladio, izrežite ga na komade i ostavite na suvo mesto. Masa koja ostane prilikom pravljenja sapuna može se upotrebiti za pranje rublja i drugih predmeta.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.
Komentari(0)