NEKADA JE SVAKO DOMAĆINSTVO IMALO BAR PO JEDAN Kako da napravite DOMAĆI SAPUN OD SVINJSKE MASTI, po receptu naših baka
Ovaj sapun se pre svega koristio za pranje veša, a onda polako dobija na značaju i u kozmetici i medicini.
                                Sezona je svinjokolja, pa smo Vam spremili i recept za sapun od svinjske masti. Gotovo da nema paorske kuće, koja nije koristila za svoje domaćinstvo – domaći sapun od svinjske masti.
Kako kažu naši najstariji, svinjska mast je stari narodni lek koji se koristi u ishrani već vekovima, a isto tako upotrebljava se i u kozmetici za negu tela i lica.
U nastavku Vam prenosimo recept za pravljenje domaćeg sapuna!
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Možda vas zanima:
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Verovatno se sećate da su Vaše bake koristile domaći sapun od svinjske masti, pre svega, za ručno pranje veša. Kasnije, sapun počinje da se koristi i za negu tela i lica, a isto tako, dobija na značaju u medicini.
Jedan kilogram žive sode rastvoriti u 8/9 litara mekane vode (kišnica ili voda iz neke reke) i staviti u taj rastvor 4 kilograma masnoće. Kuvati otprilike dva sata na tihoj vatri. Za vreme kuvanja potrebno je da neprestano mešate.
Posle 10 minuta pre nego se skine s vatre, ubaciti u kazan jednu šaku kuhinjske soli, onda dobro promešati. So se dodaje zato, da bi se sapun bolje odvojio od ostale mase. Ako se sapun mrvi, znak je da je stavljeno previše sode. U tom slučaju, dodati postepeno vode dok se masa ne odvoji. Posle skidanja s vatre pokupiti kašikom sapun, koji se nalazi na površini i sipati ga u mokro ili, još bolje, zaviti u mokre krpe, staviti u obloženo korito ili neki drugi sud, da se ohladi i očvrsne.
Dobro je da sud ima na dnu neku rupicu ili pukotinu, da bi se lakše ocedila ceđ, koja se prilikom očvršćavanja odvaja od sapuna. Kad se sapun ohladio, izrežite ga na komade i ostavite na suvo mesto. Masa koja ostane prilikom pravljenja sapuna može se upotrebiti za pranje rublja i drugih predmeta.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
Komentari(0)