ELITNI HOTELI GA KUPUJU, NE PITAJU ZA CENU Belo zlato Nove Varoši, zlatarski sir, poznato širom sveta
Tajna ovog sira su lekovite travke koje pasu krave.

Nadaleko čuven kako u Srbiji tako i u regionu je sir sa Zlatara. Specifičnog ukusa i mirisa pravi je delikates koji krasi luksuzne trpeze i upravo zbog toga vredne meštanke planinskih sela ne odustaju od njegove proizvodnje, jer im je on dobar izvor prihoda. Godišnje se u tom novovaroškom kraju proizvede više od 10.000 tona punomasnog kravljeg sira koji nosi oznaku geografskog porekla.
"To je u našoj tradiciji. Sir su pravile naše bake i majke, a nadamo se da će se ta veština i umeće u ovom kraju i dalje prenositi sa kolena, na koleno. U štali imam 15 muznih krava, a oko njih posla ima od jutra do mraka. Ipak, ne žalimo se. Zlatarski sir je izuzetno tražen, a posebnu aromu i ukus daje mu mnogo lekovitih trava koje krave pasu", rekla je za RINU domaćica Milanka Trtović iz sela Božetići.
Potražnja za zlatarskim sirom ne jenjava godinama, jer kvalitet je ono što traže kupci iz čitavog regiona. Nekada se prodavao na pijacama i obilazile Crna Gora, Vojvodina i Bosna i Hercegovina, međutim danas u eri modernih tehnoloija sve je lakše i dostupnije, pa se tako i ovaj kravlji specijalitet može naručiti preko interneta i dobiti brzom poštom.
Možda vas zanima:

GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.

BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
Možda vas zanima:

GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.

BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
Možda vas zanima:

GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.

BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
"Kupaca ima iz cele zemlje, ali i na svim kontinentima. Ipak, transport sira do sladokusaca širom sveta veliki je problem, pa se snalazim na razne načine. Glavni kupci zlatarskog sira ručno proizvedenog od organskog mleka, su elitni prestonički hoteli, koji ne pitaju za cenu", kaže ova vredna domaćica.
Ona dodaje da je zlatarski sir veliki gospodin i traži veliku pažnju i higijenu. Specifičan je po mnogo čemu. Pravi se uvek ručno, gladak je na preseku i mazive je strukture, zbog čega se ne mrvi prilikom sečenja. U bogatoj ponudi drugih sireva, zlatarski sir se lako prepoznaje zbog njegovih kriški koje su pravilnog pravougaonog oblika, tanke i debljine do 1,5 centimetara i imaju izrazito belu boju, poput snega na planinskim visovima Zlatara.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana
Komentari(0)