ELITNI HOTELI GA KUPUJU, NE PITAJU ZA CENU Belo zlato Nove Varoši, zlatarski sir, poznato širom sveta
Tajna ovog sira su lekovite travke koje pasu krave.
Nadaleko čuven kako u Srbiji tako i u regionu je sir sa Zlatara. Specifičnog ukusa i mirisa pravi je delikates koji krasi luksuzne trpeze i upravo zbog toga vredne meštanke planinskih sela ne odustaju od njegove proizvodnje, jer im je on dobar izvor prihoda. Godišnje se u tom novovaroškom kraju proizvede više od 10.000 tona punomasnog kravljeg sira koji nosi oznaku geografskog porekla.
"To je u našoj tradiciji. Sir su pravile naše bake i majke, a nadamo se da će se ta veština i umeće u ovom kraju i dalje prenositi sa kolena, na koleno. U štali imam 15 muznih krava, a oko njih posla ima od jutra do mraka. Ipak, ne žalimo se. Zlatarski sir je izuzetno tražen, a posebnu aromu i ukus daje mu mnogo lekovitih trava koje krave pasu", rekla je za RINU domaćica Milanka Trtović iz sela Božetići.
Potražnja za zlatarskim sirom ne jenjava godinama, jer kvalitet je ono što traže kupci iz čitavog regiona. Nekada se prodavao na pijacama i obilazile Crna Gora, Vojvodina i Bosna i Hercegovina, međutim danas u eri modernih tehnoloija sve je lakše i dostupnije, pa se tako i ovaj kravlji specijalitet može naručiti preko interneta i dobiti brzom poštom.
Možda vas zanima:
GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.
BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
Možda vas zanima:
GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.
BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
Možda vas zanima:
GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.
BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
"Kupaca ima iz cele zemlje, ali i na svim kontinentima. Ipak, transport sira do sladokusaca širom sveta veliki je problem, pa se snalazim na razne načine. Glavni kupci zlatarskog sira ručno proizvedenog od organskog mleka, su elitni prestonički hoteli, koji ne pitaju za cenu", kaže ova vredna domaćica.
Ona dodaje da je zlatarski sir veliki gospodin i traži veliku pažnju i higijenu. Specifičan je po mnogo čemu. Pravi se uvek ručno, gladak je na preseku i mazive je strukture, zbog čega se ne mrvi prilikom sečenja. U bogatoj ponudi drugih sireva, zlatarski sir se lako prepoznaje zbog njegovih kriški koje su pravilnog pravougaonog oblika, tanke i debljine do 1,5 centimetara i imaju izrazito belu boju, poput snega na planinskim visovima Zlatara.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Komentari(0)