ELITNI HOTELI GA KUPUJU, NE PITAJU ZA CENU Belo zlato Nove Varoši, zlatarski sir, poznato širom sveta
Tajna ovog sira su lekovite travke koje pasu krave.
Nadaleko čuven kako u Srbiji tako i u regionu je sir sa Zlatara. Specifičnog ukusa i mirisa pravi je delikates koji krasi luksuzne trpeze i upravo zbog toga vredne meštanke planinskih sela ne odustaju od njegove proizvodnje, jer im je on dobar izvor prihoda. Godišnje se u tom novovaroškom kraju proizvede više od 10.000 tona punomasnog kravljeg sira koji nosi oznaku geografskog porekla.
"To je u našoj tradiciji. Sir su pravile naše bake i majke, a nadamo se da će se ta veština i umeće u ovom kraju i dalje prenositi sa kolena, na koleno. U štali imam 15 muznih krava, a oko njih posla ima od jutra do mraka. Ipak, ne žalimo se. Zlatarski sir je izuzetno tražen, a posebnu aromu i ukus daje mu mnogo lekovitih trava koje krave pasu", rekla je za RINU domaćica Milanka Trtović iz sela Božetići.
Potražnja za zlatarskim sirom ne jenjava godinama, jer kvalitet je ono što traže kupci iz čitavog regiona. Nekada se prodavao na pijacama i obilazile Crna Gora, Vojvodina i Bosna i Hercegovina, međutim danas u eri modernih tehnoloija sve je lakše i dostupnije, pa se tako i ovaj kravlji specijalitet može naručiti preko interneta i dobiti brzom poštom.
Možda vas zanima:
GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.
BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
Možda vas zanima:
GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.
BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
Možda vas zanima:
GRAD OKRUŽEN PRIRODNIM LEPOTAMA Poznat po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena
Nova Varoš je nastala u sredinom 16. veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina.
BOŽIJA RUKA JE NAJBOLJI MARKETING "Iznenađeno smo zagledali trupac i krstili se" (FOTO/VIDEO)
Da priroda neretko potpuno sama naslika idelne oblike dokazalo se još jednom i to na proplancima planine Zlatar.
"Kupaca ima iz cele zemlje, ali i na svim kontinentima. Ipak, transport sira do sladokusaca širom sveta veliki je problem, pa se snalazim na razne načine. Glavni kupci zlatarskog sira ručno proizvedenog od organskog mleka, su elitni prestonički hoteli, koji ne pitaju za cenu", kaže ova vredna domaćica.
Ona dodaje da je zlatarski sir veliki gospodin i traži veliku pažnju i higijenu. Specifičan je po mnogo čemu. Pravi se uvek ručno, gladak je na preseku i mazive je strukture, zbog čega se ne mrvi prilikom sečenja. U bogatoj ponudi drugih sireva, zlatarski sir se lako prepoznaje zbog njegovih kriški koje su pravilnog pravougaonog oblika, tanke i debljine do 1,5 centimetara i imaju izrazito belu boju, poput snega na planinskim visovima Zlatara.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Komentari(0)