NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.

Kao i svakog novembra godinama unazad kroz Šumadiju su se naoštrili noževi, vatra je potpaljena ispod dva kazana u kojima se krčka mast, a na verigima okačen je pozamašan but. Sve ovo govori samo jedno - došlo je vreme svinjokolja. U čačanskom kraju od Mitrovdana do Nove godine opustoše se obori jer nema domaćinstava koje nije odgojilo bar jednog tovljenika, a neki i više.
“Hranili smo svinje od marta, pa sve do sad. Mora biti dobro ugojena i masna, kako bi dala kvalitetno meso. Naše su dogurale i do 200 kila. Svinjokolj počinje krajem novembra, da bi spremili sve pre oštrih zimskih dana”, priča Milica Obradović iz sela Rakova.
Majstori svog zanata uređuju meso i prave specijalitete. Najveštiji i najiskusniji, Dejan Petrović, zadužen je za najteže radove jer od sirovog mesa pravi šnicle, pršute i nezaobilaznu slaninu.
Možda vas zanima:

U manastiru kod Čačka se zamonašio patrijarh Pavle: Smatra se jednim od najlepših, a ovo je njegova vrednost
Patrijarh Pavle se zamonašio u manastiru Blagoveštenje kod Čačka.

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.
Možda vas zanima:

U manastiru kod Čačka se zamonašio patrijarh Pavle: Smatra se jednim od najlepših, a ovo je njegova vrednost
Patrijarh Pavle se zamonašio u manastiru Blagoveštenje kod Čačka.

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.
Možda vas zanima:

U manastiru kod Čačka se zamonašio patrijarh Pavle: Smatra se jednim od najlepših, a ovo je njegova vrednost
Patrijarh Pavle se zamonašio u manastiru Blagoveštenje kod Čačka.

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.
"Najbolja je ona domaća zvana adidas. To je ona prošarana, vidi se da ima četiri reda, protkana od mesa i masti. Što je svinja deblja, to je i slanina bolja”, rekao je Dejan.
Dok majstori seku i sole meso, vredne domaćice zauzimaju poziciju uz kazan i peku čvarke koji se, kako kažu, zažute već nakon nekoliko sati.
“Potrebni su umerena vatra i mešanje. Prave se najčešće duvan čvarci ili čips, ko kako voli. Ali, zna se da nema ništa ukusnije od ovog domaćeg specijaliteta”, kaže Gorica Petrović.
Sve čarolije svinjokolja probaju se nakon mesec dana, kad malo ostoje i dobiju prepoznatljiv ukus, boju i miris. Međutim, da bi domaćini bili siti, a mirni, obavezno je da veterinar pregleda meso, jer to je korak koji u procesu svinjokolja ne sme da se preskoči.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Tito i Jovanka obožavali su ovo jelo: Domaći specijalitet po posebnom receptu bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji
Ovaj recept omogućava prilagodljivost u količinama sastojaka prema vašem ukusu

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.
Komentari(0)