NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.
Kao i svakog novembra godinama unazad kroz Šumadiju su se naoštrili noževi, vatra je potpaljena ispod dva kazana u kojima se krčka mast, a na verigima okačen je pozamašan but. Sve ovo govori samo jedno - došlo je vreme svinjokolja. U čačanskom kraju od Mitrovdana do Nove godine opustoše se obori jer nema domaćinstava koje nije odgojilo bar jednog tovljenika, a neki i više.
“Hranili smo svinje od marta, pa sve do sad. Mora biti dobro ugojena i masna, kako bi dala kvalitetno meso. Naše su dogurale i do 200 kila. Svinjokolj počinje krajem novembra, da bi spremili sve pre oštrih zimskih dana”, priča Milica Obradović iz sela Rakova.
Majstori svog zanata uređuju meso i prave specijalitete. Najveštiji i najiskusniji, Dejan Petrović, zadužen je za najteže radove jer od sirovog mesa pravi šnicle, pršute i nezaobilaznu slaninu.
Možda vas zanima:
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Ovaj srpski grad postaje regionalni turistički hit: Sve više stranih gostiju
Turistička organizacija Čačka, nosilac turističke aktivnosti i promocije u gradu, dostavila je podatke o turističkom prometu koji je ostvaren u prethodnoj godini na teritoriji grada Čačka.
Možda vas zanima:
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Ovaj srpski grad postaje regionalni turistički hit: Sve više stranih gostiju
Turistička organizacija Čačka, nosilac turističke aktivnosti i promocije u gradu, dostavila je podatke o turističkom prometu koji je ostvaren u prethodnoj godini na teritoriji grada Čačka.
Možda vas zanima:
Slavko iz Čačka već posejao grašak, luk i krompir - sve posuo pepelom kako bi zaštitio svoje biljke
Povrtari krenuli u nove pohode
Ovaj srpski grad postaje regionalni turistički hit: Sve više stranih gostiju
Turistička organizacija Čačka, nosilac turističke aktivnosti i promocije u gradu, dostavila je podatke o turističkom prometu koji je ostvaren u prethodnoj godini na teritoriji grada Čačka.
"Najbolja je ona domaća zvana adidas. To je ona prošarana, vidi se da ima četiri reda, protkana od mesa i masti. Što je svinja deblja, to je i slanina bolja”, rekao je Dejan.
Dok majstori seku i sole meso, vredne domaćice zauzimaju poziciju uz kazan i peku čvarke koji se, kako kažu, zažute već nakon nekoliko sati.
“Potrebni su umerena vatra i mešanje. Prave se najčešće duvan čvarci ili čips, ko kako voli. Ali, zna se da nema ništa ukusnije od ovog domaćeg specijaliteta”, kaže Gorica Petrović.
Sve čarolije svinjokolja probaju se nakon mesec dana, kad malo ostoje i dobiju prepoznatljiv ukus, boju i miris. Međutim, da bi domaćini bili siti, a mirni, obavezno je da veterinar pregleda meso, jer to je korak koji u procesu svinjokolja ne sme da se preskoči.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara
Starinska, preukusna i miriše na tradiciju: BELA PITA s orasima i najkremastijim filom (RECEPT)
Bela kolač-pita s orasima sigurno će vas oduševiti ukusom i mirisom, kao iz starinskih kuvara.
Starinska POSNA pita sa višnjama i makom: Poslastica koja vraća u detinjstvo posle prvog zalogaja (RECEPT)
Posna pita sa višnjama ima tako bogat i ukusan fil da ćete je praviti i kada prođu posni dani
Kako da prepoznate svežu ribu? Uz ovaj fenomenalan trik, nikada više nećete pogrešiti
Zaleđena, pa ponovo odmrznuta riba je prava zamka u ribarnicama. Ipak, postoje načini kako da utvrdite svežinu ribe.
Komentari(0)