NAJBOLJA ADIDAS SLANINA PROŠARANA S 4 REDA Sve ovo govori samo jedno - da je došlo vreme svinjokolja
Domaćini su se bacili na posao tokom ovog novembra. Do Nove godine obori će biti opustošeni.

Kao i svakog novembra godinama unazad kroz Šumadiju su se naoštrili noževi, vatra je potpaljena ispod dva kazana u kojima se krčka mast, a na verigima okačen je pozamašan but. Sve ovo govori samo jedno - došlo je vreme svinjokolja. U čačanskom kraju od Mitrovdana do Nove godine opustoše se obori jer nema domaćinstava koje nije odgojilo bar jednog tovljenika, a neki i više.
“Hranili smo svinje od marta, pa sve do sad. Mora biti dobro ugojena i masna, kako bi dala kvalitetno meso. Naše su dogurale i do 200 kila. Svinjokolj počinje krajem novembra, da bi spremili sve pre oštrih zimskih dana”, priča Milica Obradović iz sela Rakova.
Majstori svog zanata uređuju meso i prave specijalitete. Najveštiji i najiskusniji, Dejan Petrović, zadužen je za najteže radove jer od sirovog mesa pravi šnicle, pršute i nezaobilaznu slaninu.
Možda vas zanima:

Đurđa iz Čačka kreirala balske haljine za samohranu majku i njena tri kćerke - najlepša slika koju ćete videti danas
Mlada Srpkinja lepotom, talentom i humanošću oduševila na Svetosavskom balu u Beču

Neobična crvena srca osvanula na vrtićima i školama: Čačani "posudili" sjajnu ideju iz Grčke, mališani se uče koliko su važne empatija i ekologija
U čačanskim vrtićima i školama postavljena su „Srca za hendikep”, u okviru akcije „Čep za hendikep”, kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom. Grad Čačak, Udruženje „Sove na oprezu” i mališani iz škola i vrtića su u velikoj, humanoj i ekološkoj misiji, što znači da je na čitavoj teritoriji grada počelo postavljanje žičanih kontejnera, simbolično u obliku crvenih srca za prikupljanje plastčnih čepova.
Možda vas zanima:

Đurđa iz Čačka kreirala balske haljine za samohranu majku i njena tri kćerke - najlepša slika koju ćete videti danas
Mlada Srpkinja lepotom, talentom i humanošću oduševila na Svetosavskom balu u Beču

Neobična crvena srca osvanula na vrtićima i školama: Čačani "posudili" sjajnu ideju iz Grčke, mališani se uče koliko su važne empatija i ekologija
U čačanskim vrtićima i školama postavljena su „Srca za hendikep”, u okviru akcije „Čep za hendikep”, kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom. Grad Čačak, Udruženje „Sove na oprezu” i mališani iz škola i vrtića su u velikoj, humanoj i ekološkoj misiji, što znači da je na čitavoj teritoriji grada počelo postavljanje žičanih kontejnera, simbolično u obliku crvenih srca za prikupljanje plastčnih čepova.
Možda vas zanima:

Đurđa iz Čačka kreirala balske haljine za samohranu majku i njena tri kćerke - najlepša slika koju ćete videti danas
Mlada Srpkinja lepotom, talentom i humanošću oduševila na Svetosavskom balu u Beču

Neobična crvena srca osvanula na vrtićima i školama: Čačani "posudili" sjajnu ideju iz Grčke, mališani se uče koliko su važne empatija i ekologija
U čačanskim vrtićima i školama postavljena su „Srca za hendikep”, u okviru akcije „Čep za hendikep”, kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom. Grad Čačak, Udruženje „Sove na oprezu” i mališani iz škola i vrtića su u velikoj, humanoj i ekološkoj misiji, što znači da je na čitavoj teritoriji grada počelo postavljanje žičanih kontejnera, simbolično u obliku crvenih srca za prikupljanje plastčnih čepova.
"Najbolja je ona domaća zvana adidas. To je ona prošarana, vidi se da ima četiri reda, protkana od mesa i masti. Što je svinja deblja, to je i slanina bolja”, rekao je Dejan.
Dok majstori seku i sole meso, vredne domaćice zauzimaju poziciju uz kazan i peku čvarke koji se, kako kažu, zažute već nakon nekoliko sati.
“Potrebni su umerena vatra i mešanje. Prave se najčešće duvan čvarci ili čips, ko kako voli. Ali, zna se da nema ništa ukusnije od ovog domaćeg specijaliteta”, kaže Gorica Petrović.
Sve čarolije svinjokolja probaju se nakon mesec dana, kad malo ostoje i dobiju prepoznatljiv ukus, boju i miris. Međutim, da bi domaćini bili siti, a mirni, obavezno je da veterinar pregleda meso, jer to je korak koji u procesu svinjokolja ne sme da se preskoči.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)