GLJIVA SA UKUSOM MORSKIH PLODOVA "Lavlja griva" ima sposobnost obnove čovekovog nervnog sistema (RECEPT)
Blagotvorna i ukusna gljiva koja u prirodi raste na uvelom drveću, obično bukovom ili hrastovom. Iako popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji, tek od zadnje decenije prošlog veka se ubraja u lekovite.
Ovu lekovitu gljivu možete naći visoko na drveću zbog čega je sakupljači i ne primećuju.
Lavlja griva je jestiva gljiva sa lekovitim vrednostima, koja je poznata i kao jež pečurka. Prirodno raste na severnoj zemljinoj polulopti, mahom u Americi, Kini i Japanu, u Evropi je veoma retka. Međutim zbog svojih svojstava danas se uzgaja u veštački kontrolisanim uslovima, širom sveta.
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka Mnogi ne znaju da je bukovača jedna od retkih mesojednih gljiva. Možda vas zanima:
POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Većina je rado jede, a ne znaju da je uspešan predator: Na koji način bukovača ubija svoj plen?
Lavlja griva, jako popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji, tek od poslednje decenije prošlog veka ubraja se u lekovite i u naučnim krugovima, jer su tad sprovedena ozbiljna naučna istraživanja, prenosi rts.
„U Srbiji je lavlja griva strogo zaštićena vrsta, ne bi smela da se bere, ali se nekoliko gazdinstava bavi njenim uzgojem i može da se kupi. Korisna je i ukusna, u istočnjačkoj medicini koristi se za dobro pamćenje, protiv demencije, Alchajmerove bolesti. Uzima se svakodnevno, kao i njeni preparati", rekao je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.
Ističe da su studije pokazale da je lavlja griva korisna i za žene u menopauzi. Preporučljivo je uzimati tinkturu.
Kako prenosi portal Na dijeti, sadrži beta glukane, mnogobrojne polisaharide, ksilane, erinacin i razne enzime. Ova blagotvorna jedinjenja povoljno deluju kod:
Nervnih oboljenja (depresija, demencija, alchajmerova bolest, MS, itd.)
Gastritisa i drugih oboljenja probavnog sistema
Dijabetesa (pozitivno delovanje kod regulacije šećera i holesterola)
Jačenja imuniteta
Poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija)
Nutritivna vrednost: na 100 g lavlja griva ima svega 44 kcal, masti 0,6 g, ugljenih hidrata 7,1 g, proteina 2,5 g.
Shutterstock
Recept: Lavlja griva sa povrćem
Za početak, iseckati gljive (lavlju grivu) i dodati povrće po želji.
Možete koristiti šaragrepu, tikvicu i papriku pa to treba izdinstati na maslinovom ulju. Po potrebi dodati malo vode. Kada je gotovo dodati malo začina.
Posebno skuvati pirinač. Preporučujemo integralni ili još bolje basmati pirinač skuvati u odnosu na vodu 1:2. Pirinač je dobro da odstoji u vodi pre pripreme. Kada je gotovo sjediniti sa povrćem.
Posuti sa crnim susamom i semenkama po želji. Umesto pirinča možete koristiti kinou ili kus kus.
Ako vam je ovo suviše komplikovano, imate prostiju alternativu: pečurke na maslacu. Takođe ukusno i fino. Ako postite, zamenite maslac sa malo ulja komine masline.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Dodajte ovaj sastojak i ćufte se nikad neće raspasti: Mleveno meso ostaje sočno i savršeno čvrsto
Trik iskusnih domaćica! Zaboravite na hleb i jaja – samo 1 sastojak je „lepak“ za mleveno meso i čuva mu sočnost!
Komentari(0)