GLJIVA SA UKUSOM MORSKIH PLODOVA "Lavlja griva" ima sposobnost obnove čovekovog nervnog sistema (RECEPT)
Blagotvorna i ukusna gljiva koja u prirodi raste na uvelom drveću, obično bukovom ili hrastovom. Iako popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji, tek od zadnje decenije prošlog veka se ubraja u lekovite.

Ovu lekovitu gljivu možete naći visoko na drveću zbog čega je sakupljači i ne primećuju.
Lavlja griva je jestiva gljiva sa lekovitim vrednostima, koja je poznata i kao jež pečurka. Prirodno raste na severnoj zemljinoj polulopti, mahom u Americi, Kini i Japanu, u Evropi je veoma retka. Međutim zbog svojih svojstava danas se uzgaja u veštački kontrolisanim uslovima, širom sveta.
Prava je šteta što se na našoj trpezi uglavnom mogu naći šampinjoni, ređe vrganji i bukovače, jer u našoj zemlji ima na desetine vrsta jestivih pečuraka Mnogi ne znaju da je bukovača jedna od retkih mesojednih gljiva. Možda vas zanima:
POSEBAN SVET I POMALO MISTIČAN Gljive nisu ni biljke ni životinje, i koliko god da ih volimo, toliko ih se i plašimo, jer postoje neverovatno opasne i otrovne vrste (FOTO/VIDEO)
Većina je rado jede, a ne znaju da je uspešan predator: Na koji način bukovača ubija svoj plen?
Lavlja griva, jako popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji, tek od poslednje decenije prošlog veka ubraja se u lekovite i u naučnim krugovima, jer su tad sprovedena ozbiljna naučna istraživanja, prenosi rts.
„U Srbiji je lavlja griva strogo zaštićena vrsta, ne bi smela da se bere, ali se nekoliko gazdinstava bavi njenim uzgojem i može da se kupi. Korisna je i ukusna, u istočnjačkoj medicini koristi se za dobro pamćenje, protiv demencije, Alchajmerove bolesti. Uzima se svakodnevno, kao i njeni preparati", rekao je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.
Ističe da su studije pokazale da je lavlja griva korisna i za žene u menopauzi. Preporučljivo je uzimati tinkturu.
Kako prenosi portal Na dijeti, sadrži beta glukane, mnogobrojne polisaharide, ksilane, erinacin i razne enzime. Ova blagotvorna jedinjenja povoljno deluju kod:
Nervnih oboljenja (depresija, demencija, alchajmerova bolest, MS, itd.)
Gastritisa i drugih oboljenja probavnog sistema
Dijabetesa (pozitivno delovanje kod regulacije šećera i holesterola)
Jačenja imuniteta
Poremećaja ishrane (anoreksija, bulimija)
Nutritivna vrednost: na 100 g lavlja griva ima svega 44 kcal, masti 0,6 g, ugljenih hidrata 7,1 g, proteina 2,5 g.
Shutterstock
Recept: Lavlja griva sa povrćem
Za početak, iseckati gljive (lavlju grivu) i dodati povrće po želji.
Možete koristiti šaragrepu, tikvicu i papriku pa to treba izdinstati na maslinovom ulju. Po potrebi dodati malo vode. Kada je gotovo dodati malo začina.
Posebno skuvati pirinač. Preporučujemo integralni ili još bolje basmati pirinač skuvati u odnosu na vodu 1:2. Pirinač je dobro da odstoji u vodi pre pripreme. Kada je gotovo sjediniti sa povrćem.
Posuti sa crnim susamom i semenkama po želji. Umesto pirinča možete koristiti kinou ili kus kus.
Ako vam je ovo suviše komplikovano, imate prostiju alternativu: pečurke na maslacu. Takođe ukusno i fino. Ako postite, zamenite maslac sa malo ulja komine masline.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Teleća čorba kao iz restorana, prava kafanska: Greje dušu, krepi telo - puna vitamina i minerala
Ručak "na kašiku" svima je omiljeni, a ovaj recept je za čorbu kojoj niko ne može odoleti

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.
Komentari(0)