PRAVO JE VREME ZA DŽEM OD JABUKA Možete ga koristiti za kolače, a najbolje se slaže sa orasima (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Neki džemovi sadrže i kožicu voća, ali se džem od jabuke uglavnom kuva bez kore jer je kora čvrste strukture i narušava mazivost delikatnog džema.

PRAVO JE VREME ZA DŽEM OD JABUKA Možete ga koristiti za kolače, a najbolje se slaže sa orasima (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, leti ili u jesen, jedu se sirove i osvežavajuće su, dodaju se salatama od voća i odlično se slažu sa orasima. Pored svežih jabuka jedu se i prerađene od kojih su najpoznatiji kompoti, kašice, pekmezi, marmelade i džemovi.

Džem se razlikuje od marmelade po tome što sadrži samo jedno voće, u ovom slučaju jabuke. U recept se može dodati do 5% voćnog soka i mora da sadrži samo jestive delove biljke, što isključuje semenke i peteljke. Neki džemovi sadrže i kožicu voća, ali se džem od jabuke uglavnom kuva bez kore jer je kora čvrste strukture i narušava mazivost delikatnog džema.

PRAVO JE VREME ZA DŽEM OD JABUKA Možete ga koristiti za kolače, a najbolje se slaže sa orasima (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Džem od jabuka
 

Priprema jabuka

Zavisno od sorte, jabuke sazrevaju početkom leta i u jesen, a dele se na letnje (zriju početkom leta), jesenje (zriju krajem leta) i zimske (zriju u jesen) sorte. U svakom slučaju, možete ih naći u prodavnicama i po pijacama tokom čitave godine. U Srbiji se uzgajaju i prodaju većinom zimske i letnje sorte.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jabuke se beru jednu do nekoliko nedelja pre nego što plod sazre do kraja do jestivog stadijuma, u zavisnosti od sorte koja se gaji.

Izuzetno je važno brati ih sa peteljkom ili kupovati voće sa peteljkom jer peteljka pokazuje starost. Ako je peteljka zelena, to znači da je jabuka nedavno ubrana dok suva peteljka označava da je jabuka već stara.

Ako ne znate mnogo o sortama i koju vrstu jabuke odabrati za što, postoji trik koji otkriva koju jabuku izabrati. Ako lagano palcem pritisnete koru jabuke i ona ne reaguje, radi se o jabuci koja je pogodna za dezerte i kolače jer je tvrda i neće puštati mnogo tečnosti. Jabuka koja se udubljuje tokom pritiska je pogodna za kaše i kompote. Za džemove se koriste sve sorte jabuka, u zavisnosti od ukusa i mogućnosti.

Zrele jabuke se u ishrani koriste sirove i prerađene, pa ovo svakako treba uzeti u obzir pri izboru sorte jabuka za džem.

PRAVO JE VREME ZA DŽEM OD JABUKA Možete ga koristiti za kolače, a najbolje se slaže sa orasima (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Džem od jabuka
 

 

Domaći džem od jabuka

Klasični, domaći džem koji su pravile naše bake. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a od sastojaka navedenih u receptu skuvaćete 4 pune tegle od 1 l džema od jabuke.

Sastojci

2,5 kg jabuka
500 g šećera
3 šolje vode

Priprema

Očistite jabuke od kore i sredinu sa semenkama.
Ređajte ih u šerpu i podlijte vodom, ostavite da se kuvaju na umerenoj vatri dok ne omekšaju dovoljno da se zgnječe. Vreme kuvanja zavisiće od sorte jabuke.
Kada jabuke omekšaju, skinite tiganj sa ringle i iseckajte ih štapnim mikserom ili gnječicom za krompir.
Dodajte šećer, vratite smešu na vatru i kuvajte lagano 40 - 60 minuta.
Kada je džem gotov, sipajte ga u tegle koje ste prethodno sterilisali u rerni (na 50°C), dobro ih zatvorite i okrenite naopačke.
 

Tegle sa džemom vratite u zagrejanu rernu i ostavite da se hlade preko noći.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading