HLEB TRADICIONALNO SPREMAN U VURNJI Pirotski kraj poznat je po proizvodima od mleka i mesa i po staroplaninskom hlebu "vurnjak"
Hleb vurnjak – hleb koji se tradicionalno pripremao u vurnji (furuni, pećnici od cigala i blata) za čiju pripremu se koristi domaći kvasac – potkvas, koji se dobija višednevnim potkvasivanjem pšeničnog i kukuruznog brašna uz dodatak hmelja i lipovog lista;

Pirotski kraj poznat je po proizvodima od mleka i mesa. Na Staroj planini postoji vekovna tradicija bavljenja stočarstvom, a najpoznatiji proizvodi su kačkavalj, peglana kobasica i pirotsko jagnje, a naravno sve to uz domaći hleb vurnjak, koji se ovde tradicionalno sprema. Mnogi smatraju da je najukusniji hleb – vurnjak; onaj koji se peče u vurnji, tj. furuni. Po selima kuće uglavnom imaju vurnje po dvorištima, a u selima kao što su Temska, Dojkinci i Vlasi i dan danas se mogu videti furune lepljene od slame i blata, sa metalnim poklopcem, u kojima se peče hleb.
U Pirotu odličan domaći hleb možete kupiti u pekari koju svi lokalci znaju kao ‘Kod Dobricu’ (Kod Dobrice). Pekara se nalazi u Tijabari, preko puta pijace, a u njoj se prodaju isključivo hleb i burek. Vruć hleb možete kupiti sve do kasnog popodneva.
Shutterstock
Možda vas zanima:

SRPSKO BLAGO SAKRIVENO U JEDNOM GRADU Da li znate gde se nalazi vodopad visok 232 metra? (VIDEO)
U Srbiji postoji čak 93 vodopada, a čak trećina se nalazi na Staroj planini, a Piroćanci često nisu ni svesni toga kakvim bogatstvom raspolažu.

MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina
Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i veštih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj.
Možda vas zanima:

SRPSKO BLAGO SAKRIVENO U JEDNOM GRADU Da li znate gde se nalazi vodopad visok 232 metra? (VIDEO)
U Srbiji postoji čak 93 vodopada, a čak trećina se nalazi na Staroj planini, a Piroćanci često nisu ni svesni toga kakvim bogatstvom raspolažu.

MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina
Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i veštih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj.
Možda vas zanima:

SRPSKO BLAGO SAKRIVENO U JEDNOM GRADU Da li znate gde se nalazi vodopad visok 232 metra? (VIDEO)
U Srbiji postoji čak 93 vodopada, a čak trećina se nalazi na Staroj planini, a Piroćanci često nisu ni svesni toga kakvim bogatstvom raspolažu.

MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina
Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i veštih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj.
Hleb se uobičajeno mesio od belog ili polubelog brašna. I količina testa bila je veća. Koristili su 2kg brašna, a nekad i više. Kad bi se pravio veći hleb bake bi izdvojile 2-3 manje jufke i od njih napravile pogače koje bi se pojele dok su još tople. Bez obzira koliko hleba hoćemo da umesimo način spremanja je isti.
Kvasac malo izdrobimo i stavimo u čašu, dodamo kroz prste šećer i nalijemo toplom vodom čašu do pola. Promešamo i ostavimo da kvasa. Napraviće se za kratko vreme pena koja će ispuniti času. U posudu sipamo brašno i malo soli (preporučujemo vam da ne stavljate mnogo soli kako hleb ne bi bio slan već neutralnog ukusa ). Na sredini napravimo malu udubinu i tu sipamo nadošli kvasac. Sa mlakom vodom zamesimo srednje tvrdo testo.
Mesimo duže, sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Ostavimo izrađeno testo da kvasa i odmara oko 2 sata ( na toplom mestu ). Nakon toga stavljamo ga u kalup. Kalup se podmaže uljem i pospe brašnom da se testo ne bi zalepilo. Kad se hleb ispeče, izvadimo ga iz kalupa, poprskamo ili blago premažemo hladnom vodom, prekrijemo lanenom krpom i ostavimo da se ohladi.
Prijatno!

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)