ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
Shutterstock

Sastojci:

500 gr lisnatog testa

2 belanceta
malo soli
10 kašika šećera
1 kesica vanilin-šećera


Priprema:

Za beze masu umutite belanca sa solju u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i vanilin-šećer sve veme muteći, da se sav šećer istopi. Dok su nekad domaćice mesile testo, sada je lakše kupiti gotovo lisnato.

Razvucite ga na 2-3 mm, premažite filom i pažljivo urolajte. Isecite ga na šnite debljine 3-4 cm, pa ih poređajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze Printscreen/Youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni:

BEOGRADSKI UŠTIPCI


Sastojci:

150-200 gr sira
1 jaje
2 dl jogurta
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica šećera
soli po potrebi
oko 500 gr brašna

Priprema:

Ispasirajte sir, dodajte jaje i promešajte. Sipajte jogurt, sodu bikarbonu, šećer i so, ujednačite masu, pa postepeno dodajte brašno i zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Premesite, razvucite i secite pravougaonike. Pokrijte krpom. Uključite ringlu na najjače, sipajte dosta ulja u tiganj i pre prženja svaku pirošku malo razvucite rukama. Piroške pržite s obe strane da budu zlatnožute. Odlažite ih na papirnu salvetu da upije višak masnoće.

Prijatno!

Izvor: opanak

 

Komentari(0)

Loading