NEKADA JE BAKLAVA BILA DEZERT BOGATIH Najukusnija poslastica u istoriji (RECEPT)
Baklavu su u drevnim vremenima sebi mogli da priušte samo najbogatiji, što se na veliko zadovoljstvo svih nas promenilo, jer se radi o možda i najukusnijoj i najutešnojoj poslastici u istoriji.

Svi vole baklavu, ali malo ko zna da je ova tradicionalna poslastica postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji. Iako je baklava poreklom iz Turske, ona je omiljena na Mediteranu, Bliskom istoku i na Balkanu, pa je sasvim jasno da je svojom smatraju mnogi narodi, među kojima su Grci, Turci, Bosanci, Albanci, Arapi, Jermeni, Bugari ili Makedonci.
Baklava je praktično pita od tanko razvučenog testa, i originalno je imala dva glavna sastojka, pistaće i med. Prvi oblik baklave imao je nekoliko slojeva razvučenog testa posutog seckanim orasima i medom, dok se danas pravi od mnogo sastojaka koji variraju od zemlje do zemlje, od oraha, lešnika, suvog voća ili badema. Baklava je izuzetno slatka, jaka i utešna, pa je s razlogom omiljena kod gotovo svih.
Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

RECEPT: Baklava sa orasima
Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Potrebno je:
500 g kora za baklavu
500 g mlevenih oraha
200 g margarina
100 ml ulja
100 g šećera
Preliv za baklavu:
3 čaše (od 250 ml) šećera
4 čaše vode
1 limun - sok
Priprema
Izmešati samlevene orahe i 100 g šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, opet 2 kore, orasi i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore. Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.
Margarin i ulje staviti na šporet, da se margarin otopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim, vrelim, margarinom i uljem, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije masnoću. Peći na 180 stepeni.
Preliv za baklavu: vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Prohlađenu baklavu zaliti toplim sirupom.
Izvor: TU Magazin

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)