NEKADA JE BAKLAVA BILA DEZERT BOGATIH Najukusnija poslastica u istoriji (RECEPT)
Baklavu su u drevnim vremenima sebi mogli da priušte samo najbogatiji, što se na veliko zadovoljstvo svih nas promenilo, jer se radi o možda i najukusnijoj i najutešnojoj poslastici u istoriji.

Svi vole baklavu, ali malo ko zna da je ova tradicionalna poslastica postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji. Iako je baklava poreklom iz Turske, ona je omiljena na Mediteranu, Bliskom istoku i na Balkanu, pa je sasvim jasno da je svojom smatraju mnogi narodi, među kojima su Grci, Turci, Bosanci, Albanci, Arapi, Jermeni, Bugari ili Makedonci.
Baklava je praktično pita od tanko razvučenog testa, i originalno je imala dva glavna sastojka, pistaće i med. Prvi oblik baklave imao je nekoliko slojeva razvučenog testa posutog seckanim orasima i medom, dok se danas pravi od mnogo sastojaka koji variraju od zemlje do zemlje, od oraha, lešnika, suvog voća ili badema. Baklava je izuzetno slatka, jaka i utešna, pa je s razlogom omiljena kod gotovo svih.
Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

RECEPT: Baklava sa orasima
Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Potrebno je:
500 g kora za baklavu
500 g mlevenih oraha
200 g margarina
100 ml ulja
100 g šećera
Preliv za baklavu:
3 čaše (od 250 ml) šećera
4 čaše vode
1 limun - sok
Priprema
Izmešati samlevene orahe i 100 g šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, opet 2 kore, orasi i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore. Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.
Margarin i ulje staviti na šporet, da se margarin otopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim, vrelim, margarinom i uljem, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije masnoću. Peći na 180 stepeni.
Preliv za baklavu: vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Prohlađenu baklavu zaliti toplim sirupom.
Izvor: TU Magazin

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Komentari(0)