NEKADA JE BAKLAVA BILA DEZERT BOGATIH Najukusnija poslastica u istoriji (RECEPT)
Baklavu su u drevnim vremenima sebi mogli da priušte samo najbogatiji, što se na veliko zadovoljstvo svih nas promenilo, jer se radi o možda i najukusnijoj i najutešnojoj poslastici u istoriji.

Svi vole baklavu, ali malo ko zna da je ova tradicionalna poslastica postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji. Iako je baklava poreklom iz Turske, ona je omiljena na Mediteranu, Bliskom istoku i na Balkanu, pa je sasvim jasno da je svojom smatraju mnogi narodi, među kojima su Grci, Turci, Bosanci, Albanci, Arapi, Jermeni, Bugari ili Makedonci.
Baklava je praktično pita od tanko razvučenog testa, i originalno je imala dva glavna sastojka, pistaće i med. Prvi oblik baklave imao je nekoliko slojeva razvučenog testa posutog seckanim orasima i medom, dok se danas pravi od mnogo sastojaka koji variraju od zemlje do zemlje, od oraha, lešnika, suvog voća ili badema. Baklava je izuzetno slatka, jaka i utešna, pa je s razlogom omiljena kod gotovo svih.
Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

RECEPT: Baklava sa orasima
Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA BOROVNICAMA Klasik na potpuno drugačiji način
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa borovnicama ćete da obožavate

Potrebno je:
500 g kora za baklavu
500 g mlevenih oraha
200 g margarina
100 ml ulja
100 g šećera
Preliv za baklavu:
3 čaše (od 250 ml) šećera
4 čaše vode
1 limun - sok
Priprema
Izmešati samlevene orahe i 100 g šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, opet 2 kore, orasi i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore. Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.
Margarin i ulje staviti na šporet, da se margarin otopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim, vrelim, margarinom i uljem, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije masnoću. Peći na 180 stepeni.
Preliv za baklavu: vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Prohlađenu baklavu zaliti toplim sirupom.
Izvor: TU Magazin

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak
Komentari(0)