NEKADA JE BAKLAVA BILA DEZERT BOGATIH Najukusnija poslastica u istoriji (RECEPT)

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Baklavu su u drevnim vremenima sebi mogli da priušte samo najbogatiji, što se na veliko zadovoljstvo svih nas promenilo, jer se radi o možda i najukusnijoj i najutešnojoj poslastici u istoriji.

NEKADA JE BAKLAVA BILA DEZERT BOGATIH Najukusnija poslastica u istoriji (RECEPT)
Shutterstock

Svi vole baklavu, ali malo ko zna da je ova tradicionalna poslastica postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji. Iako je baklava poreklom iz Turske, ona je omiljena na Mediteranu, Bliskom istoku i na Balkanu, pa je sasvim jasno da je svojom smatraju mnogi narodi, među kojima su Grci, Turci, Bosanci, Albanci, Arapi, Jermeni, Bugari ili Makedonci.


Baklava je praktično pita od tanko razvučenog testa, i originalno je imala dva glavna sastojka, pistaće i med. Prvi oblik baklave imao je nekoliko slojeva razvučenog testa posutog seckanim orasima i medom, dok se danas pravi od mnogo sastojaka koji variraju od zemlje do zemlje, od oraha, lešnika, suvog voća ili badema. Baklava je izuzetno slatka, jaka i utešna, pa je s razlogom omiljena kod gotovo svih.


Možda vas zanima:

O tome koliko je ona bila nekad cenjena govori i izreka u Turskoj koja kaže: “Nisam dovoljno bogat da bih jeo baklavu svaki dan”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

RECEPT: Baklava sa orasima

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potrebno je:

500 g kora za baklavu

500 g mlevenih oraha
200 g margarina
100 ml ulja
100 g šećera

Preliv za baklavu:

3 čaše (od 250 ml) šećera
4 čaše vode
1 limun - sok

Priprema

Izmešati samlevene orahe i 100 g šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, opet 2 kore, orasi i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore. Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.

Margarin i ulje staviti na šporet, da se margarin otopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim, vrelim, margarinom i uljem, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije masnoću. Peći na 180 stepeni.

Preliv za baklavu: vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Prohlađenu baklavu zaliti toplim sirupom.


Izvor: TU Magazin
 

Komentari(0)

Loading