ODLIČNA ZA HLADNE DANA Nema boljeg grejanja od grejane rakije
Negde se naziva grejana, negde vruća, a najbolji naziv je šumadijski čaj.

Recept za ovo piće je vrlo jednostavan:
U lončić stavite šećer i otapajte ga na šporetu dok ne dobije boju karamele.
Potom dodajte rakiju i vodu, pa ostavite da prokuva.
Poslužite dok je još vruća.
Zapremine vode, rakije kao količinu šećera određujete prema jačini rakije, kao i prema tome za koliko ljudi se greje rakija. Obično se na jedan decilitar rakije dodaje jedan i po decilitar vode i dve kašičice šećera. Sa ovoliko vode, rakije i šećera dobije se oko dva decilitara grejane rakije.

JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna

U smesu za proju uvek dodajte 2 tajna sastojka: Neće se mrviti i duže će ostati sočna i sveža
Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka

Ova teleća čorba je Srbima najomiljenija! Stvorena za svečane prilike, istovremeno greje telo i dušu
Savršena je za svečane prilike.

STARINSKI RECEPT ZA DžEM OD JAGODA: Evo kako su ga pripremale naše bake
Jagode su već pri kraju, a ako imate mogućnost da napravite ukusne džemove ili slatko sada je pravo vreme da to uradite
Komentari(0)