JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“

Kiza R

14:00

Gastronomija 0

Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.

hleb od koprive
Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g belog brašna (ili polubelog)

  • Šaka sveže mlade koprive (blanširana i sitno iseckana)

  • 1 kašičica soli

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 200–250 ml mlake vode

  • Malo ulja ili masti za pečenje

Priprema:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    U velikoj činiji pomešati brašno, so i sodu.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Dodati iseckanu blanširanu koprivu (samo kratko potopljenu u ključalu vodu, pa ocediti).

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Sipati vodu postepeno i zamesiti testo srednje mekoće.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Ostaviti testo da odmori 15–20 minuta.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Nauljiti tiganj, razvući testo u oblik lepinje i peći na srednjoj vatri sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju.

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Kako se služila:

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

     

    • Najčešće uz mladi sir ili kiselo mleko.

    • U postu – uz svežu salatu, luk i paradajz.

    • Nekada su bake znali da je premazuju mašću i pospu belim lukom.

    • Često se sekla na trouglove i pakovala za njivu ili put.

    Ova pogača se pravila kada stigne mlada kopriva, ali još nema povrća u bašti, niti mleka u dovoljnoj količini. Bila je prvi „zeleni zalogaj“ koji se jede rukom, bez escajga, i često uz ćutanje.

    Komentari(0)

    Loading