JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.

Sastojci:
-
300 g belog brašna (ili polubelog)
-
Šaka sveže mlade koprive (blanširana i sitno iseckana)
-
1 kašičica soli
-
1 kašičica sode bikarbone
-
200–250 ml mlake vode
-
Malo ulja ili masti za pečenje
Priprema:
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
U velikoj činiji pomešati brašno, so i sodu.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Dodati iseckanu blanširanu koprivu (samo kratko potopljenu u ključalu vodu, pa ocediti).
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Sipati vodu postepeno i zamesiti testo srednje mekoće.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Ostaviti testo da odmori 15–20 minuta.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Nauljiti tiganj, razvući testo u oblik lepinje i peći na srednjoj vatri sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Možda vas zanima:

Evo zašto nikad ne smete da bacite koru lubenice! Postoje 4 velika razloga, niko nije imao pojma
Postoji nekoliko načina da se poigrate sa ovom nutritivno bogatom namirnicom.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
-
Najčešće uz mladi sir ili kiselo mleko.
-
U postu – uz svežu salatu, luk i paradajz.
-
Nekada su bake znali da je premazuju mašću i pospu belim lukom.
-
Često se sekla na trouglove i pakovala za njivu ili put.
Ova pogača se pravila kada stigne mlada kopriva, ali još nema povrća u bašti, niti mleka u dovoljnoj količini. Bila je prvi „zeleni zalogaj“ koji se jede rukom, bez escajga, i često uz ćutanje.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.
Komentari(0)