OVO SIGURNO NISTE ZNALI Ovo jelo naši stari nikad nisu stavljali na novogodišnju trpezu, evo i zbog čega
Vreme je da razmislimo šta će se naći na prazničnoj trpezi.
Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba da bude pažljivo odabranom jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja.
Pored već tradicionalne ruske salate, svinjskog pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mesto trebalo da nađu i riba i grožđe, a evo i zašto:
Možda vas zanima:
DANAS SLAVIMO VELIKOG SVETITELJA KOJI JE UČINIO ČUDO Jednu stvar bi trebalo uraditi za dobro zdravlje
Bio je kapetan, starešina vojnika koji su prisustvali raspeću Isusa Hrista na Golgoti, o čemu svedoče jevanđelisti Matej, Marko i Luka. Kao živi svedok Hristovog vaskrsenja, obratio je mnoge neznabošce u istinitu veru.
VELIKI SRPSKI PRAZNIK ĐURĐEVDAN Proslavlja se 6. maja, a evo i šta sve treba da znate o običajima za taj dan (VIDEO)
Svetog Đorđa slave i katolici i pravoslavci. Pravoslavci kao krsnu slavu 6. maja, a katolici kao imendan 23. aprila. Po broju svečara, Đurđevdan je na drugom mestu u Srbiji i na prvom mestu u Republici Srpskoj.
Možda vas zanima:
DANAS SLAVIMO VELIKOG SVETITELJA KOJI JE UČINIO ČUDO Jednu stvar bi trebalo uraditi za dobro zdravlje
Bio je kapetan, starešina vojnika koji su prisustvali raspeću Isusa Hrista na Golgoti, o čemu svedoče jevanđelisti Matej, Marko i Luka. Kao živi svedok Hristovog vaskrsenja, obratio je mnoge neznabošce u istinitu veru.
VELIKI SRPSKI PRAZNIK ĐURĐEVDAN Proslavlja se 6. maja, a evo i šta sve treba da znate o običajima za taj dan (VIDEO)
Svetog Đorđa slave i katolici i pravoslavci. Pravoslavci kao krsnu slavu 6. maja, a katolici kao imendan 23. aprila. Po broju svečara, Đurđevdan je na drugom mestu u Srbiji i na prvom mestu u Republici Srpskoj.
Možda vas zanima:
DANAS SLAVIMO VELIKOG SVETITELJA KOJI JE UČINIO ČUDO Jednu stvar bi trebalo uraditi za dobro zdravlje
Bio je kapetan, starešina vojnika koji su prisustvali raspeću Isusa Hrista na Golgoti, o čemu svedoče jevanđelisti Matej, Marko i Luka. Kao živi svedok Hristovog vaskrsenja, obratio je mnoge neznabošce u istinitu veru.
VELIKI SRPSKI PRAZNIK ĐURĐEVDAN Proslavlja se 6. maja, a evo i šta sve treba da znate o običajima za taj dan (VIDEO)
Svetog Đorđa slave i katolici i pravoslavci. Pravoslavci kao krsnu slavu 6. maja, a katolici kao imendan 23. aprila. Po broju svečara, Đurđevdan je na drugom mestu u Srbiji i na prvom mestu u Republici Srpskoj.
Grožđe
Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zdravi.
Riba
Budući da i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.
Svinjsko meso
Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.
Kupus salata
Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.
Torta
Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj godini bilo što više slasti.
Zaboravite piletinu
Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
Komentari(0)