Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''
 
                                Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''.
Pored Reforme, Medovik, Španskog vetra, ova kraljica među tortama je godinama u top 5 poslastica koje naše domaćice prave za velike hrišćanske praznike.
Iako vam može delovati da je komplikovana za pravljenje, ispratite recept do kraja i videćete da je sve jednostavno i lako objašnjeno, pa ćete ubrzo moći da uživate u čarima ove ukusne i sočne torte.
Možda vas zanima:
 
            Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
 
            6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
 
            Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
 
            6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
 
            Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
 
            6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Sastojci za Spartak toru:
Možda vas zanima:
 
            Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
 
            6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:
 
            Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima
 
            6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
350 grama maslaca
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                350 grama brašna
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                650 ml mleka
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                380 grama šećera
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                70 grama meda
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                100 grama mlevenih oraha
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                5 grama praška za pecivo
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                4 jaja
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                60 grama kakaa
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                30 grama skroba
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                10 grama vanilin šećera
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                5 grama sode bikarbone
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Priprema po koracima
Prvo napravite kore:
U posudi pomešajte 350 grama brašna, 5 grama praška za pecivo i 30 grama kakaa, a zatim sve dobro promešajte.
U šerpici otopite 100 grama maslaca, pa dodajte 70 grama meda i 150 grama šećera. Mešajte dok se sve ne sjedini. Zatim, ubacite 2 jaja i nastavite sa mešanjem. Na kraju, dodajte 5 grama sode bikarbone.
Sjedinjenu tečnu smesu prebacite u posudu sa praškastim sastojcima i mešajte dok ne dobijete gustu masu, koja će postati testo za kore. Ostavite da odstoji u frižideru oko 20 minuta.
Testo podelite na 6 ili 7 jednakih delova, a zatim svaki deo razvucite na oblik kore.
Svaku koru izbockajte viljuškom i pecite po 7 minuta na 180 stepeni.
Priprema fila:
U 600 mililitara mleka dodajte 30 grama skroba, dobro promešajte, pa stavite na vatru.
U posebnoj posudi pomešajte 130 grama šećera, 10 grama vanilin šećera i 2 jaja, pa sve dobro umutite.
Izmiksanu smesu sipajte u šerpicu sa mlekom koje je na vatri i stalno mešajte dok se masa ne zgusne. Zatim, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi u frižideru oko 20 minuta.
Kada se smesa ohladi, ponovo je izmiksajte. U drugoj posudi umutite 200 grama maslaca, a zatim postepeno dodajte žutu smesu kašikom, uz stalno mešanje mikserom.
Tortu slažite na sledeći način: počnite sa prvim slojem kore, zatim je premažite filom, pazeći da ravnomerno rasporedite fil tako da ima dovoljno za svaku koru. Pospite malo oraha, pa ponovo stavite koru, i tako redom, dok ne dođete do poslednjeg sloja, koji treba da bude kora.
Za glazuru, u posudi pomešajte 100 grama šećera, 30 grama kakaa, 50 mililitara mleka i 50 grama maslaca. Dobro promešajte sve sastojke, a zatim kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
 
                 
             
            
Komentari(0)