Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''.
Pored Reforme, Medovik, Španskog vetra, ova kraljica među tortama je godinama u top 5 poslastica koje naše domaćice prave za velike hrišćanske praznike.
Iako vam može delovati da je komplikovana za pravljenje, ispratite recept do kraja i videćete da je sve jednostavno i lako objašnjeno, pa ćete ubrzo moći da uživate u čarima ove ukusne i sočne torte.
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Sastojci za Spartak toru:
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
350 grama maslaca
350 grama brašna
650 ml mleka
380 grama šećera
70 grama meda
100 grama mlevenih oraha
5 grama praška za pecivo
4 jaja
60 grama kakaa
30 grama skroba
10 grama vanilin šećera
5 grama sode bikarbone
Priprema po koracima
Prvo napravite kore:
U posudi pomešajte 350 grama brašna, 5 grama praška za pecivo i 30 grama kakaa, a zatim sve dobro promešajte.
U šerpici otopite 100 grama maslaca, pa dodajte 70 grama meda i 150 grama šećera. Mešajte dok se sve ne sjedini. Zatim, ubacite 2 jaja i nastavite sa mešanjem. Na kraju, dodajte 5 grama sode bikarbone.
Sjedinjenu tečnu smesu prebacite u posudu sa praškastim sastojcima i mešajte dok ne dobijete gustu masu, koja će postati testo za kore. Ostavite da odstoji u frižideru oko 20 minuta.
Testo podelite na 6 ili 7 jednakih delova, a zatim svaki deo razvucite na oblik kore.
Svaku koru izbockajte viljuškom i pecite po 7 minuta na 180 stepeni.
Priprema fila:
U 600 mililitara mleka dodajte 30 grama skroba, dobro promešajte, pa stavite na vatru.
U posebnoj posudi pomešajte 130 grama šećera, 10 grama vanilin šećera i 2 jaja, pa sve dobro umutite.
Izmiksanu smesu sipajte u šerpicu sa mlekom koje je na vatri i stalno mešajte dok se masa ne zgusne. Zatim, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi u frižideru oko 20 minuta.
Kada se smesa ohladi, ponovo je izmiksajte. U drugoj posudi umutite 200 grama maslaca, a zatim postepeno dodajte žutu smesu kašikom, uz stalno mešanje mikserom.
Tortu slažite na sledeći način: počnite sa prvim slojem kore, zatim je premažite filom, pazeći da ravnomerno rasporedite fil tako da ima dovoljno za svaku koru. Pospite malo oraha, pa ponovo stavite koru, i tako redom, dok ne dođete do poslednjeg sloja, koji treba da bude kora.
Za glazuru, u posudi pomešajte 100 grama šećera, 30 grama kakaa, 50 mililitara mleka i 50 grama maslaca. Dobro promešajte sve sastojke, a zatim kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.
Komentari(0)