Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške

Teodora Tojagić

18:00

Gastronomija 0

Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Spartak torta
Printscreen/Youtube

Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''.

Pored Reforme, Medovik, Španskog vetra, ova kraljica među tortama je godinama u top 5 poslastica koje naše domaćice prave za velike hrišćanske praznike.

Iako vam može delovati da je komplikovana za pravljenje, ispratite recept do kraja i videćete da je sve jednostavno i lako objašnjeno, pa ćete ubrzo moći da uživate u čarima ove ukusne i sočne torte.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci za Spartak toru:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

350 grama maslaca
350 grama brašna
650 ml mleka
380 grama šećera
70 grama meda
100 grama mlevenih oraha
5 grama praška za pecivo
4 jaja
60 grama kakaa
30 grama skroba
10 grama vanilin šećera
5 grama sode bikarbone

Priprema po koracima

Prvo napravite kore:

U posudi pomešajte 350 grama brašna, 5 grama praška za pecivo i 30 grama kakaa, a zatim sve dobro promešajte.

U šerpici otopite 100 grama maslaca, pa dodajte 70 grama meda i 150 grama šećera. Mešajte dok se sve ne sjedini. Zatim, ubacite 2 jaja i nastavite sa mešanjem. Na kraju, dodajte 5 grama sode bikarbone.

Sjedinjenu tečnu smesu prebacite u posudu sa praškastim sastojcima i mešajte dok ne dobijete gustu masu, koja će postati testo za kore. Ostavite da odstoji u frižideru oko 20 minuta.

Testo podelite na 6 ili 7 jednakih delova, a zatim svaki deo razvucite na oblik kore.

Svaku koru izbockajte viljuškom i pecite po 7 minuta na 180 stepeni.

Priprema fila:

U 600 mililitara mleka dodajte 30 grama skroba, dobro promešajte, pa stavite na vatru.

U posebnoj posudi pomešajte 130 grama šećera, 10 grama vanilin šećera i 2 jaja, pa sve dobro umutite.

Izmiksanu smesu sipajte u šerpicu sa mlekom koje je na vatri i stalno mešajte dok se masa ne zgusne. Zatim, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi u frižideru oko 20 minuta.

Kada se smesa ohladi, ponovo je izmiksajte. U drugoj posudi umutite 200 grama maslaca, a zatim postepeno dodajte žutu smesu kašikom, uz stalno mešanje mikserom.

Tortu slažite na sledeći način: počnite sa prvim slojem kore, zatim je premažite filom, pazeći da ravnomerno rasporedite fil tako da ima dovoljno za svaku koru. Pospite malo oraha, pa ponovo stavite koru, i tako redom, dok ne dođete do poslednjeg sloja, koji treba da bude kora.

Za glazuru, u posudi pomešajte 100 grama šećera, 30 grama kakaa, 50 mililitara mleka i 50 grama maslaca. Dobro promešajte sve sastojke, a zatim kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.

Komentari(0)

Loading