Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''.
Pored Reforme, Medovik, Španskog vetra, ova kraljica među tortama je godinama u top 5 poslastica koje naše domaćice prave za velike hrišćanske praznike.
Iako vam može delovati da je komplikovana za pravljenje, ispratite recept do kraja i videćete da je sve jednostavno i lako objašnjeno, pa ćete ubrzo moći da uživate u čarima ove ukusne i sočne torte.
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Sastojci za Spartak toru:
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
Možda vas zanima:

Uskršnji ponedeljak i ritual polivanja devojaka: Paganski običaj za zdravlje i plodnost
Zašto su se devojke polivale vodom, gde se to i dalje radi – i kakve veze ima sa starim slovenskim prolećnim kultovima

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima
350 grama maslaca
350 grama brašna
650 ml mleka
380 grama šećera
70 grama meda
100 grama mlevenih oraha
5 grama praška za pecivo
4 jaja
60 grama kakaa
30 grama skroba
10 grama vanilin šećera
5 grama sode bikarbone
Priprema po koracima
Prvo napravite kore:
U posudi pomešajte 350 grama brašna, 5 grama praška za pecivo i 30 grama kakaa, a zatim sve dobro promešajte.
U šerpici otopite 100 grama maslaca, pa dodajte 70 grama meda i 150 grama šećera. Mešajte dok se sve ne sjedini. Zatim, ubacite 2 jaja i nastavite sa mešanjem. Na kraju, dodajte 5 grama sode bikarbone.
Sjedinjenu tečnu smesu prebacite u posudu sa praškastim sastojcima i mešajte dok ne dobijete gustu masu, koja će postati testo za kore. Ostavite da odstoji u frižideru oko 20 minuta.
Testo podelite na 6 ili 7 jednakih delova, a zatim svaki deo razvucite na oblik kore.
Svaku koru izbockajte viljuškom i pecite po 7 minuta na 180 stepeni.
Priprema fila:
U 600 mililitara mleka dodajte 30 grama skroba, dobro promešajte, pa stavite na vatru.
U posebnoj posudi pomešajte 130 grama šećera, 10 grama vanilin šećera i 2 jaja, pa sve dobro umutite.
Izmiksanu smesu sipajte u šerpicu sa mlekom koje je na vatri i stalno mešajte dok se masa ne zgusne. Zatim, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi u frižideru oko 20 minuta.
Kada se smesa ohladi, ponovo je izmiksajte. U drugoj posudi umutite 200 grama maslaca, a zatim postepeno dodajte žutu smesu kašikom, uz stalno mešanje mikserom.
Tortu slažite na sledeći način: počnite sa prvim slojem kore, zatim je premažite filom, pazeći da ravnomerno rasporedite fil tako da ima dovoljno za svaku koru. Pospite malo oraha, pa ponovo stavite koru, i tako redom, dok ne dođete do poslednjeg sloja, koji treba da bude kora.
Za glazuru, u posudi pomešajte 100 grama šećera, 30 grama kakaa, 50 mililitara mleka i 50 grama maslaca. Dobro promešajte sve sastojke, a zatim kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije
U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Da li biste danas jeli ovu hranu od koje nam je nekada išla "voda na usta"? Nema ko je nije voleo u Jugoslaviji
Možda vam ova hrana sada nije privlačna, ali nema ko je nije jeo u "zlatno doba" Jugoslavije

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima
Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.
Komentari(0)