KARAĐORĐEVIĆI SADILI VINOGRADE U SRPSKOJ TOSKANI Sa kraljevskom etiketom njihovo vino obilazi čitav svet, a posebne flaše se čuvaju pod ključem (FOTO)
Sve lepote jedne zemlje turisti mogu osetiti kroz hranu i vino. Srbija definitivno ima adute kad je u pitanju vinski turizam, a Topola je glavni predvodnik u ovoj oblasti koja može mnogo ponuditi stranim enofilima.
Srpska Toskana može se pohvaliti viševekovnom vinskom kulturom, jer je još u doba vožda Karađorđa, na obližnjim proplancima rađalo grožđe, a 1931. godine napravljena prva Kraljeva vinarija u kojoj su čuvana vina od najkvalitetnijih sorti. Upravo ova vinarija sada je jedna od najstarijih u Srbiji koja je opstala uprkos teškim godinama.
“Kompleks kraljevih vinograda obuhvatao je nekad 40 hektara, nakon Drugog svetskog rata zemljište je oduzeto, ali početkom dve hiljaditih deo je vraćen i započeto je sa rekonstrukcijom. Danas se kraljevi vinogradi protežu na 13 hektara, ovde se proizvode četiri sorte vina po starim receptima uz pomoć savremene opreme, to su, suvinjon blan, pinot blank, šardone, kabernet suvinjon i muskat hamburg. U planu je da se u život vrati i sorta prokupac od koje će se praviti vino ružica, koje može postati svojevrstan srpski brend, kao što je šampanjac za Francusku”, rekao je upravnik zadužbine Kralj Petar I, Dragan Reljić.
Možda vas zanima:
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
ZNA NOLE ŠTA VALJA Ovo je srpsko selo koje su Đokovići pored svih mesta na svetu birali za svoje vinograde (FOTO)
Ono što je primetno jeste da se sve više mladih ljudi okreće ovom poslu, pa selo iako malo ima čak deset vinarija.
Možda vas zanima:
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
ZNA NOLE ŠTA VALJA Ovo je srpsko selo koje su Đokovići pored svih mesta na svetu birali za svoje vinograde (FOTO)
Ono što je primetno jeste da se sve više mladih ljudi okreće ovom poslu, pa selo iako malo ima čak deset vinarija.
Možda vas zanima:
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
ZNA NOLE ŠTA VALJA Ovo je srpsko selo koje su Đokovići pored svih mesta na svetu birali za svoje vinograde (FOTO)
Ono što je primetno jeste da se sve više mladih ljudi okreće ovom poslu, pa selo iako malo ima čak deset vinarija.
Možda vas zanima:
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
ZNA NOLE ŠTA VALJA Ovo je srpsko selo koje su Đokovići pored svih mesta na svetu birali za svoje vinograde (FOTO)
Ono što je primetno jeste da se sve više mladih ljudi okreće ovom poslu, pa selo iako malo ima čak deset vinarija.
Možda vas zanima:
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
ZNA NOLE ŠTA VALJA Ovo je srpsko selo koje su Đokovići pored svih mesta na svetu birali za svoje vinograde (FOTO)
Ono što je primetno jeste da se sve više mladih ljudi okreće ovom poslu, pa selo iako malo ima čak deset vinarija.
Prva komercijalna berba bila je 2007. godine, a sada Kraljeva vinarija godišnje proizvodi oko 20 hiljada litara najfinijih belih i crnih vina, koje enolozi širom sveta ocenjuju najvišim ocenama.
Vina iz Kraljeve vinarije obišla su ceo svet, najčešći kupci su turisti koji posete Zadužbinu “Kralj Petar I”, pa su tako stizala i do najudaljenijih zemlja. Pre tri godine na Međunarodnom sajmu u Beogradu u konkurenciji od preko stotinu vina, internacionalni stručni žiri za šampionsko u kategoriji belih proglasio je “Šardone” koje je napravljeno u Topoli od grožđa koje je rodilo u vinogradima Karađorđevića.
“Druge vinarije proizvode mnogo više, ali nama je bitniji kvalitet od kvantiteta. Naš cilj jeste da sačuvamo ono po čemu je kraljeva vinarija prepoznatljiva, a to su vina izuzetnog ukusa i mirisa koja se prave od najkvalitetnijih sorti. Upravo ovde u vinariji se naše vino i proda, mala količina je određena za izvoz i nadamo se da će ta količina otići u Kinu“, kaže Reljić.
Recept za ova najfinija vina, prema rečima upravnika jeste poštovanje tradicije i iskustva predaka, uz znanje stručnjaka, ljubav i brigu radnika, ali iznad svega vinu poseban pečat daje sortiment grožđa, položaj vinograda, klima i zemljište.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)