KARAĐORĐEVIĆI SADILI VINOGRADE U SRPSKOJ TOSKANI Sa kraljevskom etiketom njihovo vino obilazi čitav svet, a posebne flaše se čuvaju pod ključem (FOTO)
Sve lepote jedne zemlje turisti mogu osetiti kroz hranu i vino. Srbija definitivno ima adute kad je u pitanju vinski turizam, a Topola je glavni predvodnik u ovoj oblasti koja može mnogo ponuditi stranim enofilima.
Srpska Toskana može se pohvaliti viševekovnom vinskom kulturom, jer je još u doba vožda Karađorđa, na obližnjim proplancima rađalo grožđe, a 1931. godine napravljena prva Kraljeva vinarija u kojoj su čuvana vina od najkvalitetnijih sorti. Upravo ova vinarija sada je jedna od najstarijih u Srbiji koja je opstala uprkos teškim godinama.
“Kompleks kraljevih vinograda obuhvatao je nekad 40 hektara, nakon Drugog svetskog rata zemljište je oduzeto, ali početkom dve hiljaditih deo je vraćen i započeto je sa rekonstrukcijom. Danas se kraljevi vinogradi protežu na 13 hektara, ovde se proizvode četiri sorte vina po starim receptima uz pomoć savremene opreme, to su, suvinjon blan, pinot blank, šardone, kabernet suvinjon i muskat hamburg. U planu je da se u život vrati i sorta prokupac od koje će se praviti vino ružica, koje može postati svojevrstan srpski brend, kao što je šampanjac za Francusku”, rekao je upravnik zadužbine Kralj Petar I, Dragan Reljić.
Možda vas zanima:
Ovaj deo naše zemlje zovu i SRPSKA TOSKANA: Prelepa i samo po sebi, ali sad postaje još atraktivnija, evo šta dobija
Očekuje se povećanje broja turista i turističkog prometa u Topoli. U Topoli se gradi Oplenačka eko-staza.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Ovaj deo naše zemlje zovu i SRPSKA TOSKANA: Prelepa i samo po sebi, ali sad postaje još atraktivnija, evo šta dobija
Očekuje se povećanje broja turista i turističkog prometa u Topoli. U Topoli se gradi Oplenačka eko-staza.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Ovaj deo naše zemlje zovu i SRPSKA TOSKANA: Prelepa i samo po sebi, ali sad postaje još atraktivnija, evo šta dobija
Očekuje se povećanje broja turista i turističkog prometa u Topoli. U Topoli se gradi Oplenačka eko-staza.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Foto: Rina
Možda vas zanima:
Ovaj deo naše zemlje zovu i SRPSKA TOSKANA: Prelepa i samo po sebi, ali sad postaje još atraktivnija, evo šta dobija
Očekuje se povećanje broja turista i turističkog prometa u Topoli. U Topoli se gradi Oplenačka eko-staza.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Ovaj deo naše zemlje zovu i SRPSKA TOSKANA: Prelepa i samo po sebi, ali sad postaje još atraktivnija, evo šta dobija
Očekuje se povećanje broja turista i turističkog prometa u Topoli. U Topoli se gradi Oplenačka eko-staza.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Ovaj deo naše zemlje zovu i SRPSKA TOSKANA: Prelepa i samo po sebi, ali sad postaje još atraktivnija, evo šta dobija
Očekuje se povećanje broja turista i turističkog prometa u Topoli. U Topoli se gradi Oplenačka eko-staza.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Ovaj deo naše zemlje zovu i SRPSKA TOSKANA: Prelepa i samo po sebi, ali sad postaje još atraktivnija, evo šta dobija
Očekuje se povećanje broja turista i turističkog prometa u Topoli. U Topoli se gradi Oplenačka eko-staza.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Ovaj deo naše zemlje zovu i SRPSKA TOSKANA: Prelepa i samo po sebi, ali sad postaje još atraktivnija, evo šta dobija
Očekuje se povećanje broja turista i turističkog prometa u Topoli. U Topoli se gradi Oplenačka eko-staza.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Prva komercijalna berba bila je 2007. godine, a sada Kraljeva vinarija godišnje proizvodi oko 20 hiljada litara najfinijih belih i crnih vina, koje enolozi širom sveta ocenjuju najvišim ocenama.
Vina iz Kraljeve vinarije obišla su ceo svet, najčešći kupci su turisti koji posete Zadužbinu “Kralj Petar I”, pa su tako stizala i do najudaljenijih zemlja. Pre tri godine na Međunarodnom sajmu u Beogradu u konkurenciji od preko stotinu vina, internacionalni stručni žiri za šampionsko u kategoriji belih proglasio je “Šardone” koje je napravljeno u Topoli od grožđa koje je rodilo u vinogradima Karađorđevića.
“Druge vinarije proizvode mnogo više, ali nama je bitniji kvalitet od kvantiteta. Naš cilj jeste da sačuvamo ono po čemu je kraljeva vinarija prepoznatljiva, a to su vina izuzetnog ukusa i mirisa koja se prave od najkvalitetnijih sorti. Upravo ovde u vinariji se naše vino i proda, mala količina je određena za izvoz i nadamo se da će ta količina otići u Kinu“, kaže Reljić.
Recept za ova najfinija vina, prema rečima upravnika jeste poštovanje tradicije i iskustva predaka, uz znanje stručnjaka, ljubav i brigu radnika, ali iznad svega vinu poseban pečat daje sortiment grožđa, položaj vinograda, klima i zemljište.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Komentari(0)