Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci

Kiza R

21:00

Gastronomija 0

Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

čorba
Shutterstock

“Božanska čorba” je gotovo zaboravljeno jelo koje se nekada pripremalo u manastirima i starim srpskim kućama na Kosovu i u Staroj Srbiji. Iako jednostavna, ova čorba je imala simbolično značenje – spoj plodova zemlje i svetih biljaka, bez mesa, ali puna ukusa. Savršeno je posno jelo, a njen recept se danas može rekonstruisati zahvaljujući etnografskim beleškama iz Velike Hoče.

Sastojci:

  • 2 crna luka
  • 10 sušenih šljiva bez koštica
  • 50 g mlevenih oraha
  • šaka seckanog peršuna
  • kašika brašna
  • malo ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na ulju izdinstati luk dok ne postane staklast. Dodati brašno i napraviti blagu zapršku. Ubaciti šljive i orahe, pa sve naliti sa oko 1,5 litara vode. Kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta. Na kraju dodati seckani peršun, posoliti i pobiberiti po ukusu. Čorba treba da bude gusta i mirisna.

Simbolika jela

Šljive su smatrane “hranom predaka”, orasi simbolizuju plodnost i duhovnu čistoću, dok peršun ima ulogu biljke zaštitnice. Ovo jelo je, prema predanju, služeno i kao “mirna večera” za duše umrlih, ali i kao blagoslov za nove početke.

Komentari(0)

Loading