Ciganski pasulj: Zaboravljeno jelo iz narodne kuhinje koje će vas oduševiti

Kiza R

20:00

Gastronomija 0

Stari recept koji retko ko danas zna, a ukus je neprevaziđen – probajte ciganski pasulj i otkrijte novo lice srpske kuhinje.

pasulj
Shutterstock

Pasulj je neizostavan deo tradicionalne srpske trpeze, ali dok svi znaju za vojnički ili prebranac, malo ko je čuo za ciganski pasulj. Ovo jelo potiče iz romskih zajednica u Vojvodini i južnoj Srbiji, a karakteriše ga jednostavna priprema, specifičan način dinstanja i bogat, zadimljen ukus bez potrebe za mesom.

Idealno je za dane posta, vegetarijance, ali i sve one koji žele da probaju nešto novo, a opet autentično srpsko.

Sastojci: jednostavno, a moćno

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za pripremu ciganskog pasulja potreban vam je samo osnovni kuhinjski pribor i sledeće:

  • 300g belog pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 crvena paprika (sveža ili pečena)
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašika aleve paprike (po mogućstvu dimljene)
  • 1 list lovora
  • So i biber po ukusu
  • Ulje (ili mast za bogatiji ukus)

Po želji: prstohvat mlevenog kima ili mlevene suve ljute paprike za dodatnu aromu.

Priprema: miris koji vraća u detinjstvo

Pasulj potopiti preko noći, a sutradan ga prokuvati u dve vode kako bi se smanjila nadutost. Nakon toga, kuvati ga u trećoj vodi sa listom lovora dok ne omekša.

U velikoj šerpi na ulju izdinstati sitno seckani crni luk dok ne postane staklast, pa dodati beli luk, rendanu šargarepu i papriku.

Kada povrće omekša i pusti sokove, dodati kašiku aleve paprike i promešati brzo da ne zagori.

Dodati skuvan pasulj sa malo vode u kojoj se kuvao, pa sve zajedno krčkati još 20-ak minuta na tihoj vatri.

Na kraju posuti seckanim peršunom i po želji dodati mrvicu mlevenog kima ili suve ljute paprike za autentičan šmek.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading