Ciganski pasulj: Zaboravljeno jelo iz narodne kuhinje koje će vas oduševiti
Stari recept koji retko ko danas zna, a ukus je neprevaziđen – probajte ciganski pasulj i otkrijte novo lice srpske kuhinje.

Pasulj je neizostavan deo tradicionalne srpske trpeze, ali dok svi znaju za vojnički ili prebranac, malo ko je čuo za ciganski pasulj. Ovo jelo potiče iz romskih zajednica u Vojvodini i južnoj Srbiji, a karakteriše ga jednostavna priprema, specifičan način dinstanja i bogat, zadimljen ukus bez potrebe za mesom.
Idealno je za dane posta, vegetarijance, ali i sve one koji žele da probaju nešto novo, a opet autentično srpsko.
Sastojci: jednostavno, a moćno
Možda vas zanima:

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.

Sočni baklava kolač: Malo drugačiji recept za mnogima omiljenu poslasticu (VIDEO)
Da li ste nekada spremali baklavu na ovakav način?
Možda vas zanima:

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.

Sočni baklava kolač: Malo drugačiji recept za mnogima omiljenu poslasticu (VIDEO)
Da li ste nekada spremali baklavu na ovakav način?
Možda vas zanima:

Kuvana kaša od kiselog mleka i belog luka: Zaboravljeno jelo koje je pastirima grejalo kosti i gasilo umor
U planinskim krajevima Srbije, naročito u Zlatiborskom i Pešterskom kraju, jela se jednostavna, ali snažna kaša od kiselog mleka, brašna i belog luka. Pravljena pred spavanje, služila je da „izvuče hladnoću iz tela“ i da se lakše zaspi.

Sočni baklava kolač: Malo drugačiji recept za mnogima omiljenu poslasticu (VIDEO)
Da li ste nekada spremali baklavu na ovakav način?
Za pripremu ciganskog pasulja potreban vam je samo osnovni kuhinjski pribor i sledeće:
- 300g belog pasulja (tetovac ili gradištanac)
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 crvena paprika (sveža ili pečena)
- 1 veza peršuna
- 1 kašika aleve paprike (po mogućstvu dimljene)
- 1 list lovora
- So i biber po ukusu
- Ulje (ili mast za bogatiji ukus)
Po želji: prstohvat mlevenog kima ili mlevene suve ljute paprike za dodatnu aromu.
Priprema: miris koji vraća u detinjstvo
Pasulj potopiti preko noći, a sutradan ga prokuvati u dve vode kako bi se smanjila nadutost. Nakon toga, kuvati ga u trećoj vodi sa listom lovora dok ne omekša.
U velikoj šerpi na ulju izdinstati sitno seckani crni luk dok ne postane staklast, pa dodati beli luk, rendanu šargarepu i papriku.
Kada povrće omekša i pusti sokove, dodati kašiku aleve paprike i promešati brzo da ne zagori.
Dodati skuvan pasulj sa malo vode u kojoj se kuvao, pa sve zajedno krčkati još 20-ak minuta na tihoj vatri.
Na kraju posuti seckanim peršunom i po želji dodati mrvicu mlevenog kima ili suve ljute paprike za autentičan šmek.

Ovih 5 neobičnih vrsta Srpskog hleba morate probati bar 1 u životu: Svaki krije svoju priču, a zajednička im je ljubav prema tradiciji
Vreme je da probajte nešto novo i otkrijete čari ovih neobičnih vrsta testa, a ujedno i da se vratite tradiciji naše zemlje

STARINSKA PITA SA JABUKAMA KOJA SE TOPI U USTIMA: Naše bake je spremaju na POSEBAN NAČIN, recept će svi TRAŽITI
Starinska pita sa jabukama će vas vratiti u detinjstvo čim osetite ukus bakine kuhinje

Slobodan iz Vranja sprema najbolje princes krofne u čitavoj Srbiji: Nećete verovati od koga je dobio recept
Vranjanske princes krofne najlađe su u Srbiji, a sprema ih komšija Slobodan koji rado ugosti ceo komšiluk


TRIK DA VAM PIRE KROMPIR UVEK ISPADNE KAO U LUKSUZNOM RESTORANU: Uz samo jedan sastojak pretvara se u pravu čaroliju
Aligot je jelo iz centralne Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krompir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravnog.
Komentari(0)