Ciganski pasulj: Zaboravljeno jelo iz narodne kuhinje koje će vas oduševiti
Stari recept koji retko ko danas zna, a ukus je neprevaziđen – probajte ciganski pasulj i otkrijte novo lice srpske kuhinje.

Pasulj je neizostavan deo tradicionalne srpske trpeze, ali dok svi znaju za vojnički ili prebranac, malo ko je čuo za ciganski pasulj. Ovo jelo potiče iz romskih zajednica u Vojvodini i južnoj Srbiji, a karakteriše ga jednostavna priprema, specifičan način dinstanja i bogat, zadimljen ukus bez potrebe za mesom.
Idealno je za dane posta, vegetarijance, ali i sve one koji žele da probaju nešto novo, a opet autentično srpsko.
Sastojci: jednostavno, a moćno
Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Možda vas zanima:

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Za pripremu ciganskog pasulja potreban vam je samo osnovni kuhinjski pribor i sledeće:
- 300g belog pasulja (tetovac ili gradištanac)
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 crvena paprika (sveža ili pečena)
- 1 veza peršuna
- 1 kašika aleve paprike (po mogućstvu dimljene)
- 1 list lovora
- So i biber po ukusu
- Ulje (ili mast za bogatiji ukus)
Po želji: prstohvat mlevenog kima ili mlevene suve ljute paprike za dodatnu aromu.
Priprema: miris koji vraća u detinjstvo
Pasulj potopiti preko noći, a sutradan ga prokuvati u dve vode kako bi se smanjila nadutost. Nakon toga, kuvati ga u trećoj vodi sa listom lovora dok ne omekša.
U velikoj šerpi na ulju izdinstati sitno seckani crni luk dok ne postane staklast, pa dodati beli luk, rendanu šargarepu i papriku.
Kada povrće omekša i pusti sokove, dodati kašiku aleve paprike i promešati brzo da ne zagori.
Dodati skuvan pasulj sa malo vode u kojoj se kuvao, pa sve zajedno krčkati još 20-ak minuta na tihoj vatri.
Na kraju posuti seckanim peršunom i po želji dodati mrvicu mlevenog kima ili suve ljute paprike za autentičan šmek.

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.

Vojvođanski specijalitet prste da poližete: Bogovski ručak za koji vam treba samo 4 sastojka, odmah zapišite recept
Za pripremu ovog jela potrebno je samo pola sata.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.

Ova musaka je stvorena za letnje dane! Otimaće vam se za recept, i sama priprema je fantazija
Mnogima omiljeni recept okupiće celu porodicu za stolom.
Komentari(0)