Ovo je najstariji recept za mladenčiće! Obavezni su sutra, a ukusnije nećete naći na internetu

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ovi jednostavni, ali mirisni i mekani kolači, savršeni su uz čaj ili kafu, a mogu se pripremati i za druge svečane prilike.

mladenčići
Shutterstock

Mladenčići su kolačići koji se tradicionalno pripremaju 22. marta na praznik Mladenci i u čast 40 mučenika Sevastijskih i kao simbol srećnog i slatkog bračnog života.

Ovi jednostavni, ali mirisni i mekani kolači, savršeni su uz čaj ili kafu, a mogu se pripremati i za druge svečane prilike.

Sastojci:

500 g brašna

250 ml vode

100 g šećera

50 ml ulja

1 kvasac (7 g suvog kvasca ili 15 g svežeg kvasca)

1 kašičica vanilin šećera

1 kašičica soli

kora od 1 limuna

1 kašičica meda (opciono)

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Priprema testa: U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. U drugoj posudi, rastvorite kvasac u malo mlake vode i ostavite da odstoji 10 minuta da se aktivira.

Dodajte kvasac u brašno, pa dodajte vodu i ulje. Umutite sve sastojke u glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da bi testo bilo elastično.

Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu, oko 1 sat.

Oblikovanje mladenčića: Kada je testo naraslo, podelite ga na male komade i oblikujte male kuglice ili male okrugle jufke. Svaki komad možete oblikovati u obliku okruglog mladenčića ili u obliku latica cveća.

Ako želite, možete ih ukrasiti i sa malim rezovima na vrhu, koji podsećaju na latice.

Stavite mladenčiće na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite malo razmaka između njih. Prethodno ih premazujte sa malo vode, a zatim stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.

Kada se mladenčići ohlade, pospite ih prah šećerom ili premažite medom i poslužite, pi[e Stvar ukusa.

Saveti za savršene mladenčiće:

Testo treba da bude mekano i elastično, zato ga dobro umesite i ostavite da lepo naraste.

Posipanje prah šećerom daje im dodatnu slatkoću i dekorativan izgled.

Mogu se premazati medom nakon pečenja, ako želite da budu još sočniji i mirisniji.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading