Ovo je najstariji recept za mladenčiće! Obavezni su sutra, a ukusnije nećete naći na internetu
Ovi jednostavni, ali mirisni i mekani kolači, savršeni su uz čaj ili kafu, a mogu se pripremati i za druge svečane prilike.

Mladenčići su kolačići koji se tradicionalno pripremaju 22. marta na praznik Mladenci i u čast 40 mučenika Sevastijskih i kao simbol srećnog i slatkog bračnog života.
Ovi jednostavni, ali mirisni i mekani kolači, savršeni su uz čaj ili kafu, a mogu se pripremati i za druge svečane prilike.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml vode
100 g šećera
50 ml ulja
1 kvasac (7 g suvog kvasca ili 15 g svežeg kvasca)
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica soli
kora od 1 limuna
1 kašičica meda (opciono)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Priprema testa: U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. U drugoj posudi, rastvorite kvasac u malo mlake vode i ostavite da odstoji 10 minuta da se aktivira.
Dodajte kvasac u brašno, pa dodajte vodu i ulje. Umutite sve sastojke u glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da bi testo bilo elastično.
Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu, oko 1 sat.
Oblikovanje mladenčića: Kada je testo naraslo, podelite ga na male komade i oblikujte male kuglice ili male okrugle jufke. Svaki komad možete oblikovati u obliku okruglog mladenčića ili u obliku latica cveća.
Ako želite, možete ih ukrasiti i sa malim rezovima na vrhu, koji podsećaju na latice.
Stavite mladenčiće na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite malo razmaka između njih. Prethodno ih premazujte sa malo vode, a zatim stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
Kada se mladenčići ohlade, pospite ih prah šećerom ili premažite medom i poslužite, pi[e Stvar ukusa.
Saveti za savršene mladenčiće:
Testo treba da bude mekano i elastično, zato ga dobro umesite i ostavite da lepo naraste.
Posipanje prah šećerom daje im dodatnu slatkoću i dekorativan izgled.
Mogu se premazati medom nakon pečenja, ako želite da budu još sočniji i mirisniji.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak
Komentari(0)