STRANCI KUPUJU I NE PITAJU ZA CENU Trenutno se izvozi za oko 900 dinara po kilogramu, sledeće godine očekuje se još veća otkupna cena (FOTO)
Niko nije očekivao da će se srpski domaćin od proizvodnje crvenog zlata ove godine obogatiti zahvaljujući rekordnoj ceni, zbog koje su mnogi poljoprivredni proizvođači postali pa čak i milioneri.

Istorijska cena maline ove godine u Srbiji iznosila je od 400 do 420 dinara po kilogramu, dok je trenutna izvozna cena za inostrano tržište od 600 do 900 dinara, što je uslovilo da mnogi poljoprivrednici svoje malinjake prošire novim zasadima.
„Cena maline ove godine bila je solidna, a sledeće prema najavama će biti značajno veća čak i do 800 dinara za jedan kilogram. Cene repro materijala drastično su skočile, mineralno đubrivo početkom godine bilo je od 30 do 70 dinara, sada je od 80 do 200 dinara, a najavljuje se i novi rast cena. Pri tome, biće mnogo manje roda maline sledeće godine, jer je suša zaustavila rast mladih lastara, koji je trebalo da rađaju naredne godine”, kazao je predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović
Možda vas zanima:

KONAČNO SE ZNA KOLIKO ĆE KOŠTATI MALINE Akontna cena crvenog zlata biće oko 350 dinara a očekuje se da konačna bude do ove cifre!
Nakon dugog iščekivanja konačno je poznata akonta cena maline koja ove godine iznosi od 300 do 400 dinara.

ČAČANIN OČEKUJE ROD OD 15 TONA Za kilogram ovog crvenog voća sada treba da izdvojite od 400 do 600 dinara
Prve jagode stigle su na pijačne tezge, ali ne iz srpskih već iz španskih sela i zato trenutno papreno koštaju.
Možda vas zanima:

KONAČNO SE ZNA KOLIKO ĆE KOŠTATI MALINE Akontna cena crvenog zlata biće oko 350 dinara a očekuje se da konačna bude do ove cifre!
Nakon dugog iščekivanja konačno je poznata akonta cena maline koja ove godine iznosi od 300 do 400 dinara.

ČAČANIN OČEKUJE ROD OD 15 TONA Za kilogram ovog crvenog voća sada treba da izdvojite od 400 do 600 dinara
Prve jagode stigle su na pijačne tezge, ali ne iz srpskih već iz španskih sela i zato trenutno papreno koštaju.
Na teritoriji Srbije pod malinom je registrovana površina od 24 000 hektara, ali, prema rečima predsednika Asocijacije malinara, de fakto je pod malinom oko 14 000 hektara. Prinos na nivou zemlje u 2021. godini iznosio je 70 000 tona.

rina.rs
„Usled suše na brojnim parcelama u Srbiji prinos je umesto 150 ili 200 kilograma po aru, prosečno bio tek 40 kilograma. Rod je bio sjajan tamo gde su postojali uslovi navodnjavanja, pa smo dostigli tih 70 000 tona”, istakao je Radović.
On je dodao da se očekuje i rast cena kupine, koja je ove godine u otkupu bila od 350 do 420 dinara. Dobra cena kupine takođe je uslovljena nedostatkom prinosa u Čileu, Meksiku, i drugim velikim izvoznicima crnog zlata.

rina.rs
Sa druge strane veliku potražnju za srpskim crvenim zlatom uslovio je loš rod kod glavnih konkurenta, u Poljskoj i Čileu. Nedimović apeluje na malinare da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.
„Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi jer će tako imati mnogo veći rod. U selu Prilike susreo sam se sa domaćinom koji je gajio oko 30 ari starih i odmah pored 30 ari novih zasada malina i prihod je na ovim drugim bio čak tri puta veći. Mora da se ulaže u tehnologiju, kako bi rod bio zagarantovan. Za malinom trenutno vlada velika potražnja, a nema je i zato je jako važno da iskoristimo ovu šansu. Ministarstvo će kroz subvencije takođe pomoći onima koji žele da ulažu u svoje malinjake“, rekao za RINU, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
(Izvor: RINA)

Ne znate šta da spremite za ručak? Složenac od zapečenih tikvica je brzo, jeftino, zasitno i fantastičnog ukusa
Tražite brz, jednostavan i ukusan ručak? Ove neodoljive zapečene tikvice sa sirom su pravi izbor, naročito u danima kada nemate ideju šta da spremite, a želite nešto hranljivo i aromatično.

"Leto u tegli" je hit koji morate da probate: Recept za najukusniju zimsku salatu koja puca od vitamina i preukusna je
Upravo sada, dok sezona još traje, postavljamo temelje budućih gastronomski užitaka, onih tegli koje će vas, usred zime, podsećati na sunce, zrele paradajze i hrskanje svežeg krastavca.

Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja
U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.
Komentari(0)