Jugosloveni su tamanili ovaj slatkiš: Svaki zalogaj vraća u detinjstvo, a ukus je neodoljiv već decenijama

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Veliki post je počeo, a ako ne želite da se lišite slatkiša napravite ovaj preukusan kolač i uživajte svim čulima

figaro kolač
Printscreen/Youtube

Tokom posta mnogi često pribegavaju kupovnim slatkišima, a u njima ima svega, pa nisu preporučljivi, naročito ako odlučite da se pravila posta pridržavate svih 40 dana.

Ako volite slatkiše napravite ukusnu seljačku oblandu od jednostavnih sastojaka koje verovatno već imate u svojoj kući.

Recept koji vam donosimo je takav da kad ga jednom probate rado ćete mu se vraćati čak i kada prođe vreme posta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

250 ml vode
250 g margarina
150-200 g šećera
200 g oraha
250 g posnog mlevenog keksa
120 g posne čokolade

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i margarin. Otopite, a u isto vreme istopite i čokoladu na pari. Sklonite s ringle, pa u smesu sa vodom dodajte mlevene orahe i keks. Dobro promešajte, pa podelite smesu na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte istopljenu čokoladu. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Neka se filovi ohlade par minuta. Uzmite jednu oblandu, pa stavite polovinu čokoladnog fila.

Premažite fil preko cele oblande, pa preklopite sa drugom oblandom. Preko stavite svetli fil. Premažite ravnomerno. Preklopite sa trećom oblandom, preko ravnomerno premažite ostatak tamnog fila. Preklopite četvrtom obladnom i premažite sa ostatkom svetlog fila. Završite sa oblandom.

Pritisnite dlanovima oblande i prekrijte ih sa čistom krpom (folijom). Preko stavite knjigu, šerpu. Spremite kolač u hladnu prostoriju i ostavite ga preko noći. Sutradan isecite ivice i isecite kolač na željeni oblik.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading