Jugosloveni su tamanili ovaj slatkiš: Svaki zalogaj vraća u detinjstvo, a ukus je neodoljiv već decenijama
Veliki post je počeo, a ako ne želite da se lišite slatkiša napravite ovaj preukusan kolač i uživajte svim čulima

Tokom posta mnogi često pribegavaju kupovnim slatkišima, a u njima ima svega, pa nisu preporučljivi, naročito ako odlučite da se pravila posta pridržavate svih 40 dana.
Ako volite slatkiše napravite ukusnu seljačku oblandu od jednostavnih sastojaka koje verovatno već imate u svojoj kući.
Recept koji vam donosimo je takav da kad ga jednom probate rado ćete mu se vraćati čak i kada prođe vreme posta.
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Sastojci:
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
250 ml vode
250 g margarina
150-200 g šećera
200 g oraha
250 g posnog mlevenog keksa
120 g posne čokolade
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i margarin. Otopite, a u isto vreme istopite i čokoladu na pari. Sklonite s ringle, pa u smesu sa vodom dodajte mlevene orahe i keks. Dobro promešajte, pa podelite smesu na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte istopljenu čokoladu. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Neka se filovi ohlade par minuta. Uzmite jednu oblandu, pa stavite polovinu čokoladnog fila.
Premažite fil preko cele oblande, pa preklopite sa drugom oblandom. Preko stavite svetli fil. Premažite ravnomerno. Preklopite sa trećom oblandom, preko ravnomerno premažite ostatak tamnog fila. Preklopite četvrtom obladnom i premažite sa ostatkom svetlog fila. Završite sa oblandom.
Pritisnite dlanovima oblande i prekrijte ih sa čistom krpom (folijom). Preko stavite knjigu, šerpu. Spremite kolač u hladnu prostoriju i ostavite ga preko noći. Sutradan isecite ivice i isecite kolač na željeni oblik.

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)