Jugosloveni su tamanili ovaj slatkiš: Svaki zalogaj vraća u detinjstvo, a ukus je neodoljiv već decenijama
Veliki post je počeo, a ako ne želite da se lišite slatkiša napravite ovaj preukusan kolač i uživajte svim čulima
Tokom posta mnogi često pribegavaju kupovnim slatkišima, a u njima ima svega, pa nisu preporučljivi, naročito ako odlučite da se pravila posta pridržavate svih 40 dana.
Ako volite slatkiše napravite ukusnu seljačku oblandu od jednostavnih sastojaka koje verovatno već imate u svojoj kući.
Recept koji vam donosimo je takav da kad ga jednom probate rado ćete mu se vraćati čak i kada prođe vreme posta.
Možda vas zanima:
USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.
DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:
USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.
DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:
USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.
DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Sastojci:
Možda vas zanima:
USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.
DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:
USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.
DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
250 ml vode
250 g margarina
150-200 g šećera
200 g oraha
250 g posnog mlevenog keksa
120 g posne čokolade
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i margarin. Otopite, a u isto vreme istopite i čokoladu na pari. Sklonite s ringle, pa u smesu sa vodom dodajte mlevene orahe i keks. Dobro promešajte, pa podelite smesu na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte istopljenu čokoladu. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Neka se filovi ohlade par minuta. Uzmite jednu oblandu, pa stavite polovinu čokoladnog fila.
Premažite fil preko cele oblande, pa preklopite sa drugom oblandom. Preko stavite svetli fil. Premažite ravnomerno. Preklopite sa trećom oblandom, preko ravnomerno premažite ostatak tamnog fila. Preklopite četvrtom obladnom i premažite sa ostatkom svetlog fila. Završite sa oblandom.
Pritisnite dlanovima oblande i prekrijte ih sa čistom krpom (folijom). Preko stavite knjigu, šerpu. Spremite kolač u hladnu prostoriju i ostavite ga preko noći. Sutradan isecite ivice i isecite kolač na željeni oblik.
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Komentari(0)