Jugosloveni su tamanili ovaj slatkiš: Svaki zalogaj vraća u detinjstvo, a ukus je neodoljiv već decenijama
Veliki post je počeo, a ako ne želite da se lišite slatkiša napravite ovaj preukusan kolač i uživajte svim čulima

Tokom posta mnogi često pribegavaju kupovnim slatkišima, a u njima ima svega, pa nisu preporučljivi, naročito ako odlučite da se pravila posta pridržavate svih 40 dana.
Ako volite slatkiše napravite ukusnu seljačku oblandu od jednostavnih sastojaka koje verovatno već imate u svojoj kući.
Recept koji vam donosimo je takav da kad ga jednom probate rado ćete mu se vraćati čak i kada prođe vreme posta.
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Sastojci:
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
Možda vas zanima:

USKRŠNJI POST 2025. počinje u ponedeljak: Ovo su pravila za svaku od 7 nedelja kojih treba da se pridržava SVAKI VERNIK
U ponedeljak, 3. marta, počinje Veliki ili Uskršnji post, najduži i najstroži post u pravoslavnoj tradiciji, koji vernici dočekuju kao pripremu za najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Veliki Uskršnji post traje 48 dana, a svaka sedmica ima svoje ime i pravila.

DA LI JE GREH PREMRSITI ZA 1. MAJ Ove godine pada na Strasnu sredu, evo šta sveštenstvo kaže
Mnogi ljudi veruju i poste ceo post, praznici počinju, a ove godine, 1. maj pada upravo na Veliku sredu.
250 ml vode
250 g margarina
150-200 g šećera
200 g oraha
250 g posnog mlevenog keksa
120 g posne čokolade
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i margarin. Otopite, a u isto vreme istopite i čokoladu na pari. Sklonite s ringle, pa u smesu sa vodom dodajte mlevene orahe i keks. Dobro promešajte, pa podelite smesu na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte istopljenu čokoladu. Dobro promešajte sastojke da se sjedine. Neka se filovi ohlade par minuta. Uzmite jednu oblandu, pa stavite polovinu čokoladnog fila.
Premažite fil preko cele oblande, pa preklopite sa drugom oblandom. Preko stavite svetli fil. Premažite ravnomerno. Preklopite sa trećom oblandom, preko ravnomerno premažite ostatak tamnog fila. Preklopite četvrtom obladnom i premažite sa ostatkom svetlog fila. Završite sa oblandom.
Pritisnite dlanovima oblande i prekrijte ih sa čistom krpom (folijom). Preko stavite knjigu, šerpu. Spremite kolač u hladnu prostoriju i ostavite ga preko noći. Sutradan isecite ivice i isecite kolač na željeni oblik.

Sočni baklava kolač: Malo drugačiji recept za mnogima omiljenu poslasticu (VIDEO)
Da li ste nekada spremali baklavu na ovakav način?

Jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa! Napravite višegradski kupus po receptu koji su Jovanka i Tito obožavali
I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala

Kolač sa pekmezom: Jednostavan je i ne košta mnogo (VIDEO)
Otkrijte tajnu najmekšeg i najsočnijeg kolača sa pekmezom

SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA KOJOJ NEMA RAVNE: Ukus obara s nogu, toliko je JEDNOSTAVNA da može čak i dete da je spremi
Donosimo vam recept za svečanu đurđevdansku salatu koja se priprema vrlo jednostavno.

STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE: Banica sa SIROM, jedino OVAKO nikad neće biti MASNA, a možete da je jedete DANIMA
Starinska banica sa sirom sa juga Srbije svima po ukusu
Komentari(0)