Posni gulaš sa šampinjonima Vreme je Vaskršnjeg posta, evo predloga za ručak
Uživaćete u ovom jelu

Sastojci za posni gulaš sa šampinjonima:
500g šampinjona,
1 šargarepa,
1 čen belog luka,
1 sveža babura paprika (može i zamrznuta),
ulje,
suvi začin,
so i biber,
peršun,
2 kašike paradajz pelata ili 1dl soka od paradajza.
Posni gulaš sa šampinjonima se priprema na sledeći način:
Iseckajte crni luk i papriku.
Šargarepu narendajte i stavite sve zajedno sa malo ulja i vode da se dinsta.
Dodajte suvi začin.
Neka se dinsta 15 minuta.
Dok se luk, paprika i šargarepa dinstaju u drugu posudu stavite šampinjone isečene na krupnije listiće sa solju i biberom i malo ulja.
Ostavite da se krčka.
Šampinjoni će sami pustiti vodu i za 20ak minuta će biti gotovi.
Kad su luk, paprika i šargarepa omekanili, dodajte im beli luk.
Kad se sve skuvalo sjedinite sve zajedno i dodajte paradajz pa ostavite da prokrčka još 5 minuta.
Dok se šampinjoni krčkaju stavite pirinač da se skuva.
Najbolje da vam vri 15 minuta, pa sklonite sa vatre i poklopite, ostavite tako još 15 minuta.
Procedite i operete pirinač, biće rastresit.
Pirinču dodajte malo maslinovog ulja, može i obično, peršunov list i suvog začina pa sve promešajte i servirajte uz posni gulaš.

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.
Komentari(0)