ZABORAVLJENI JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA PILEĆI AJMOKAC Popularmo i staro srpsko jelo od belog mesa
Pileći ajmokac je staro jelo koje se lako i brzo pravi.

Červiš ili ajmokac je staro jelo sa piletinom u sosu od belog luka. Kolevka ovog jela je istočna Srbija, u Aleksincu i Kruševcu je poznato kao červiš, a u Pirotu kao ajmokac. Razlika kod pripreme je što je kod ajmokca sos ređi, a kod červiša gušći. Pravi se od belog mesa i gustog belog sosa, a odličan prilog uz ovo jelo je pire krompir. U Jugoslaviji su domaćice među prvim jelima naučile da prave ovo.
Sastojci:
1 pileći file
1 batak
veza zeleni
5-6 čenova belog luka
3 kašike brašna
komadić putera
Priprema:
Meso stavite u šerpu i sipajte vodu. Dodajte vezu zeleni i kuvajte. Zatim procedite, a zelen bacite. Belo meso iseckajte sitno, a sa bataka skinite kožicu i iseckajte. Puter istopite, pa propržite mleveni beli luk i dodajte brašno. Brzo promešajte i sipajte bujon (proceđena supa) oko pola litre. Kuvajte i neprestano mešajte. Ne sme da zagori ili da se stvore grudvice. Kada se sos zgusne dodajte meso i ostavite na tihoj vatri još 3-4 minuta. Ako je sos mnogo gust dodajte još malo bujon. Posolite i pobiberite.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
(Mondo)

RECEPT ZA PUNJENE ZAPEČENE PRŽENICE: Ideja za jeftin doručak koji će vas oduševiti (VIDEO)
Prženice pripremljene na poseban način

Ove 3 poslastice Jugosloveni su tamanili: Lako se spremaju, a ukus osvaja, nećete se pokajati ukoliko ih spremite
Ove tri poslastice s razlogom su i danas popularne.

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu
Komentari(0)