ZABORAVLJENI JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA PILEĆI AJMOKAC Popularmo i staro srpsko jelo od belog mesa
Pileći ajmokac je staro jelo koje se lako i brzo pravi.

Červiš ili ajmokac je staro jelo sa piletinom u sosu od belog luka. Kolevka ovog jela je istočna Srbija, u Aleksincu i Kruševcu je poznato kao červiš, a u Pirotu kao ajmokac. Razlika kod pripreme je što je kod ajmokca sos ređi, a kod červiša gušći. Pravi se od belog mesa i gustog belog sosa, a odličan prilog uz ovo jelo je pire krompir. U Jugoslaviji su domaćice među prvim jelima naučile da prave ovo.
Sastojci:
1 pileći file
1 batak
veza zeleni
5-6 čenova belog luka
3 kašike brašna
komadić putera
Priprema:
Meso stavite u šerpu i sipajte vodu. Dodajte vezu zeleni i kuvajte. Zatim procedite, a zelen bacite. Belo meso iseckajte sitno, a sa bataka skinite kožicu i iseckajte. Puter istopite, pa propržite mleveni beli luk i dodajte brašno. Brzo promešajte i sipajte bujon (proceđena supa) oko pola litre. Kuvajte i neprestano mešajte. Ne sme da zagori ili da se stvore grudvice. Kada se sos zgusne dodajte meso i ostavite na tihoj vatri još 3-4 minuta. Ako je sos mnogo gust dodajte još malo bujon. Posolite i pobiberite.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
(Mondo)

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Komentari(0)