ZABORAVLJENI JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA PILEĆI AJMOKAC Popularmo i staro srpsko jelo od belog mesa
Pileći ajmokac je staro jelo koje se lako i brzo pravi.

Červiš ili ajmokac je staro jelo sa piletinom u sosu od belog luka. Kolevka ovog jela je istočna Srbija, u Aleksincu i Kruševcu je poznato kao červiš, a u Pirotu kao ajmokac. Razlika kod pripreme je što je kod ajmokca sos ređi, a kod červiša gušći. Pravi se od belog mesa i gustog belog sosa, a odličan prilog uz ovo jelo je pire krompir. U Jugoslaviji su domaćice među prvim jelima naučile da prave ovo.
Sastojci:
1 pileći file
1 batak
veza zeleni
5-6 čenova belog luka
3 kašike brašna
komadić putera
Priprema:
Meso stavite u šerpu i sipajte vodu. Dodajte vezu zeleni i kuvajte. Zatim procedite, a zelen bacite. Belo meso iseckajte sitno, a sa bataka skinite kožicu i iseckajte. Puter istopite, pa propržite mleveni beli luk i dodajte brašno. Brzo promešajte i sipajte bujon (proceđena supa) oko pola litre. Kuvajte i neprestano mešajte. Ne sme da zagori ili da se stvore grudvice. Kada se sos zgusne dodajte meso i ostavite na tihoj vatri još 3-4 minuta. Ako je sos mnogo gust dodajte još malo bujon. Posolite i pobiberite.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Možda vas zanima:

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
(Mondo)

Lekovito jelo naših predaka skoro svi su zaboravili: Donosimo vam originalni recept - prste da poližeš
Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz

Ovako su nekad jeli Jugosloveni: Originalni recept za pasulj iz JNA, mere date u gram, jedan sastojak upada u oči,
Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u kuhinji, tako da ni tu nema iznenađenja

Mafini sa sirom i šunkom: Odlični za iznenadne goste (VIDEO)
Ovi slani mafini napravljeni su od hrskavih kora i bogatog nadeva od fete, jogurta i jaja, uz dodatak slanine i šunke

Nema čekanja da nadođe testo! Najmekši uštipci koji ste probali, a bez kvasca: Svi imamo ove sastojke u kući
Šupljikavi, vazdušasti i slasni uštipci uvek su dobra ideja za ukusan doručak posle kojeg niko u kući ne ostaje gladan

Samo retki znaju čemu služi fioka ispod rerne: Nije za čuvanje plehova, ovo je prava svrha
Da li fioka ispod rerne služi samo za odlaganje posuđa i plehova? Možda ćete se iznenaditi kada saznate njenu pravu svrhu!
Komentari(0)