NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

Stara jela naših baka su nam uvek omiljena, jer su uglavnom jednostavna, a ukusna.
Sastojke uglavnom svi imaju kod kuće, a još bolje je što vam ne treba puno vremena za pripremu.
Jedan takav specijalitet jeste ukusan ajmokac, ali pred vama je sada jedno skroz zaboravljeno jelo, a to je červiš.
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENI JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA PILEĆI AJMOKAC Popularmo i staro srpsko jelo od belog mesa
Pileći ajmokac je staro jelo koje se lako i brzo pravi.

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENI JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA PILEĆI AJMOKAC Popularmo i staro srpsko jelo od belog mesa
Pileći ajmokac je staro jelo koje se lako i brzo pravi.

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENI JUGOSLOVENSKI RECEPT ZA PILEĆI AJMOKAC Popularmo i staro srpsko jelo od belog mesa
Pileći ajmokac je staro jelo koje se lako i brzo pravi.

ČERVIŠ ILI AJMOKAC Staro srpsko skoro zaboravljeno jelo
Pravi se sa piletinom u sosu od belog luka.
Na njemu su mnogi odrasli, a danas je skroz zapostavljen.
Recept sa sastojcima je tu:
biber po ukusu
1 pileće grudi
so po ukusu
1 batak sa karabatakom
1l vode
5 čena belog luka
3 do 5 kašika brašna
Ovo je priprema:
U litri vode skuvati pileće meso. Kada se piletina skuvala izvadite je iz supe i ostavite da se piletina malo prohladi. Bujon ne bacajte jer ćete ga kasnije koristiti. Kada se meso dovoljno prohladilo ustitnite ga ali ne koristite nož ili bila koja druga pomagala već ruke, jer je potrebno cepkano, vlaknasto meso.
Kada ste meso iscepkali, treba isitniti beli luk. Belu luk je sastojak koji nikako nemojte izostavljati.
Kada ste luk propržili u ulju, u njega dodajte 2 kašike brašna i sve zajedno pržite u ulju.
Kada je sve spremno, dodajte pileći bujon i sve zajedno mešajte dok ne dobijete gustu smesu.
Dodajte so i biber po ukusu. Za odgovarajuću gustinu dodajte još brašna. Kada se postigne gustina, dodajte cepkanu piletina.
Ovakvo jelo što pre napravite svojim ukućanima.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)