4 starinska jela na kašiku: Svaka domaćica treba da zna da ih spremi, napravte ih i imaćete ručak za celu nedelju
Donosimo vam najbolji recept za 4 starinska jela na kašiku.
Šareni pasulj
500 g pasulja, preliti vodom, poklopiti i ostaviti da ostoji preko noći. Isprati pasulj. U šerpu sipati litar vode i dodati opran pasulj, pa staviti na šporet. Ostaviti da proključa i pustiti da ključa 5 minuta. Isprati pasulj toplom vodom. Oprati jednu svinjsku butkicu i iseckati na komade. Iseckati oko 150 g slanine. Sipati u šerpu dve supene kašike ulja i dodati luk i šargarepu, pa propržiti 5 minuta. Dodati slaninu i butkicu, pa zajedno pržiti 5 minuta i dodati pasulj. Naliti vodom (oko 2 litra). Poklopiti i kuvati oko sat vremena, pa začiniti (1 kašičica soli, 1 kašičica suvog začina, biber po ukusu, crvena paprika po ukusu).
Isečkati dva čena belog luka i propržiti na zagrejanom ulju pa dodati kašiku brašna i mešati. Dodati 2 kašičice aleve paprike. Uzeti malo tečnosti iz pasulja i dodati u zapršku uz mešanje. Sipati u pasulj i promešati. Kuvati oko 10 minuta.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Kupus sa mesom
Iseckati glavicu crnog luka i 1 šargarepu. Sipati u šerpu 2 kašike ulja i propržiti luk, pa dodati šargarepu. Iseckati 500 g juntine i dodati u šerpu sa lukom i šargarepom. Dodati 200 ml tople vode. Iseckati svežu papriku i izrendati 3 sveža paradajza. Iseckati glavicu kupusa. Nakon 20 minuta dinstanja mesa, dodati kašičicu soli, kašičicu začina i pola kašičice crvene paprike. Promešati i dodti iseckanu svežu papriku, dodati kupus. Naliti 800 ml tople vode i krčkati oko 45 minuta.
Dodati paradajz i ostaviti da se krčka još 5 minuta. Začiniti po ukusu. Napraviti zapršku, sipati u kupus i krčkati oko 10 minuta.
Pileći krompir paprikaš
Batake i karabatake prokuvati oko 20 minuta. Iseckati 4 glavice crnog luka. Skinuti penu iz vode u kojoj se kuva piletina i dodati kašičicu soli i ostaviti da se kuva. Izrendati dva paradajza. Nakon 20 minuta kuvanja izvaditi piletinu na tanjir. Ostaviti bujon sa strane, za kasnije. U šerpu sipati 5 do 6 kašika ulja i propržiti luk, pa dodati kašičicu soli. Dodati piletinu i pržiti sa lukom 5 minuta. Dodati paradajz i mešati. Dodati 2 kašičice slatke mlevene paprike i mešati. Dodati suvi začin. Krčkati. Iseći krompir, dodati u šerpu i naliti bujonom. Kuvati dok se krompir ne skuva.
Gulaš
500 G junećeg buta iseći na krupnije kocke. Iseći 4 glavice crnog luka. U šerpu ipati 150 ml ulja i sipati luk, pržiti dok se ne iskristalizuje. Izrendati 2 šargarepe, 100 g celera i iseckati 3 čena belog luka. U luk dodati meso, promešati i dinstati oko 10 minuta. Dodati celer, šargarepu i beli luk, dinstati uz mešanje. Dodati 2 supene kašike mlevene paprike i mešati dok se ne sjedini, dodati kašiku suvog začina, 2 lovorova lista, malo bibera i 200 ml pasiranog paradajza. Promešati dobro i krčkai na srednjoj temperaturi. Dodati litar vode i kuti sat vremena, dok se meso ne raskuva.
Testo se ne diže? Ubacite ovu „magičnu“ stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta!
Testo se ne diže onako kako ste planirali? Ubacite ovu stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta. Trik koji uvek uspeva!
Srpska baka otkrila nikad brži recept za omiljeni kolač: Penasti užitak iz rerne koji topi svako srce!
Pečen kolač po želji obilno pospite prah šećerom koji ste zamirisali vanilom.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Komentari(0)