4 starinska jela na kašiku: Svaka domaćica treba da zna da ih spremi, napravte ih i imaćete ručak za celu nedelju
Donosimo vam najbolji recept za 4 starinska jela na kašiku.

Šareni pasulj
500 g pasulja, preliti vodom, poklopiti i ostaviti da ostoji preko noći. Isprati pasulj. U šerpu sipati litar vode i dodati opran pasulj, pa staviti na šporet. Ostaviti da proključa i pustiti da ključa 5 minuta. Isprati pasulj toplom vodom. Oprati jednu svinjsku butkicu i iseckati na komade. Iseckati oko 150 g slanine. Sipati u šerpu dve supene kašike ulja i dodati luk i šargarepu, pa propržiti 5 minuta. Dodati slaninu i butkicu, pa zajedno pržiti 5 minuta i dodati pasulj. Naliti vodom (oko 2 litra). Poklopiti i kuvati oko sat vremena, pa začiniti (1 kašičica soli, 1 kašičica suvog začina, biber po ukusu, crvena paprika po ukusu).
Isečkati dva čena belog luka i propržiti na zagrejanom ulju pa dodati kašiku brašna i mešati. Dodati 2 kašičice aleve paprike. Uzeti malo tečnosti iz pasulja i dodati u zapršku uz mešanje. Sipati u pasulj i promešati. Kuvati oko 10 minuta.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

Idealan recept za starinsko jelo koje svaki Srbin obožava: Tajni sastojak će slatkom kupusu dati neverovatan ukus!
Ako želite da poboljšate ukus slatkom kupusu, onda obavezno dodajte neki od navedenih sastojaka u jelo

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Kupus sa mesom
Iseckati glavicu crnog luka i 1 šargarepu. Sipati u šerpu 2 kašike ulja i propržiti luk, pa dodati šargarepu. Iseckati 500 g juntine i dodati u šerpu sa lukom i šargarepom. Dodati 200 ml tople vode. Iseckati svežu papriku i izrendati 3 sveža paradajza. Iseckati glavicu kupusa. Nakon 20 minuta dinstanja mesa, dodati kašičicu soli, kašičicu začina i pola kašičice crvene paprike. Promešati i dodti iseckanu svežu papriku, dodati kupus. Naliti 800 ml tople vode i krčkati oko 45 minuta.
Dodati paradajz i ostaviti da se krčka još 5 minuta. Začiniti po ukusu. Napraviti zapršku, sipati u kupus i krčkati oko 10 minuta.
Pileći krompir paprikaš
Batake i karabatake prokuvati oko 20 minuta. Iseckati 4 glavice crnog luka. Skinuti penu iz vode u kojoj se kuva piletina i dodati kašičicu soli i ostaviti da se kuva. Izrendati dva paradajza. Nakon 20 minuta kuvanja izvaditi piletinu na tanjir. Ostaviti bujon sa strane, za kasnije. U šerpu sipati 5 do 6 kašika ulja i propržiti luk, pa dodati kašičicu soli. Dodati piletinu i pržiti sa lukom 5 minuta. Dodati paradajz i mešati. Dodati 2 kašičice slatke mlevene paprike i mešati. Dodati suvi začin. Krčkati. Iseći krompir, dodati u šerpu i naliti bujonom. Kuvati dok se krompir ne skuva.
Gulaš
500 G junećeg buta iseći na krupnije kocke. Iseći 4 glavice crnog luka. U šerpu ipati 150 ml ulja i sipati luk, pržiti dok se ne iskristalizuje. Izrendati 2 šargarepe, 100 g celera i iseckati 3 čena belog luka. U luk dodati meso, promešati i dinstati oko 10 minuta. Dodati celer, šargarepu i beli luk, dinstati uz mešanje. Dodati 2 supene kašike mlevene paprike i mešati dok se ne sjedini, dodati kašiku suvog začina, 2 lovorova lista, malo bibera i 200 ml pasiranog paradajza. Promešati dobro i krčkai na srednjoj temperaturi. Dodati litar vode i kuti sat vremena, dok se meso ne raskuva.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.
Komentari(0)