4 starinska jela na kašiku: Svaka domaćica treba da zna da ih spremi, napravte ih i imaćete ručak za celu nedelju
Donosimo vam najbolji recept za 4 starinska jela na kašiku.

Šareni pasulj
500 g pasulja, preliti vodom, poklopiti i ostaviti da ostoji preko noći. Isprati pasulj. U šerpu sipati litar vode i dodati opran pasulj, pa staviti na šporet. Ostaviti da proključa i pustiti da ključa 5 minuta. Isprati pasulj toplom vodom. Oprati jednu svinjsku butkicu i iseckati na komade. Iseckati oko 150 g slanine. Sipati u šerpu dve supene kašike ulja i dodati luk i šargarepu, pa propržiti 5 minuta. Dodati slaninu i butkicu, pa zajedno pržiti 5 minuta i dodati pasulj. Naliti vodom (oko 2 litra). Poklopiti i kuvati oko sat vremena, pa začiniti (1 kašičica soli, 1 kašičica suvog začina, biber po ukusu, crvena paprika po ukusu).
Isečkati dva čena belog luka i propržiti na zagrejanom ulju pa dodati kašiku brašna i mešati. Dodati 2 kašičice aleve paprike. Uzeti malo tečnosti iz pasulja i dodati u zapršku uz mešanje. Sipati u pasulj i promešati. Kuvati oko 10 minuta.
Možda vas zanima:

3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med

Starinski recept za sutlijaš koji odmah vraća u detinjstvo: Tradicionalna receptura naših baki i mama
Donosimo vam starinski recept naših baka i mama za preukusni sutlijaš koji vraća u detinjstvo.
Možda vas zanima:

3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med

Starinski recept za sutlijaš koji odmah vraća u detinjstvo: Tradicionalna receptura naših baki i mama
Donosimo vam starinski recept naših baka i mama za preukusni sutlijaš koji vraća u detinjstvo.
Možda vas zanima:

3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med

Starinski recept za sutlijaš koji odmah vraća u detinjstvo: Tradicionalna receptura naših baki i mama
Donosimo vam starinski recept naših baka i mama za preukusni sutlijaš koji vraća u detinjstvo.
Kupus sa mesom
Iseckati glavicu crnog luka i 1 šargarepu. Sipati u šerpu 2 kašike ulja i propržiti luk, pa dodati šargarepu. Iseckati 500 g juntine i dodati u šerpu sa lukom i šargarepom. Dodati 200 ml tople vode. Iseckati svežu papriku i izrendati 3 sveža paradajza. Iseckati glavicu kupusa. Nakon 20 minuta dinstanja mesa, dodati kašičicu soli, kašičicu začina i pola kašičice crvene paprike. Promešati i dodti iseckanu svežu papriku, dodati kupus. Naliti 800 ml tople vode i krčkati oko 45 minuta.
Dodati paradajz i ostaviti da se krčka još 5 minuta. Začiniti po ukusu. Napraviti zapršku, sipati u kupus i krčkati oko 10 minuta.
Pileći krompir paprikaš
Batake i karabatake prokuvati oko 20 minuta. Iseckati 4 glavice crnog luka. Skinuti penu iz vode u kojoj se kuva piletina i dodati kašičicu soli i ostaviti da se kuva. Izrendati dva paradajza. Nakon 20 minuta kuvanja izvaditi piletinu na tanjir. Ostaviti bujon sa strane, za kasnije. U šerpu sipati 5 do 6 kašika ulja i propržiti luk, pa dodati kašičicu soli. Dodati piletinu i pržiti sa lukom 5 minuta. Dodati paradajz i mešati. Dodati 2 kašičice slatke mlevene paprike i mešati. Dodati suvi začin. Krčkati. Iseći krompir, dodati u šerpu i naliti bujonom. Kuvati dok se krompir ne skuva.
Gulaš
500 G junećeg buta iseći na krupnije kocke. Iseći 4 glavice crnog luka. U šerpu ipati 150 ml ulja i sipati luk, pržiti dok se ne iskristalizuje. Izrendati 2 šargarepe, 100 g celera i iseckati 3 čena belog luka. U luk dodati meso, promešati i dinstati oko 10 minuta. Dodati celer, šargarepu i beli luk, dinstati uz mešanje. Dodati 2 supene kašike mlevene paprike i mešati dok se ne sjedini, dodati kašiku suvog začina, 2 lovorova lista, malo bibera i 200 ml pasiranog paradajza. Promešati dobro i krčkai na srednjoj temperaturi. Dodati litar vode i kuti sat vremena, dok se meso ne raskuva.

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Komentari(0)