JEDINSTVEN SRPSKI SPECIJALITET SPREMA SE SAMO U DRAGAČEVU Hajduci su pošteno mastili svoje junačke brke
Kada su se srpski hajduci odmetali u šume i borili protiv Osmanlija jako im je važno bilo u boj krenuti punog stomaka, zato su sa sobom nosili sve što im je neophodno za dobar zalogaj.
Tako je nastao specijalitet po kom se, osim trube, nadaleko prepoznaje Dragačevo. Meštani kažu da ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja.
Možda vas zanima:
DOGODILO SE ČUDO NAKON BORAVKA U OVOJ ŠUMI Za ovo sveto mesto veruje se da na Treće trojice donosi sreću u pronalsku bračnog partnera, praksa pokazala da je to tačno (FOTO)
U srpskim selima sve je više neoženjih momaka, ali i neudatih devojaka.
PRVI UČITELJ BIO JE ČUVENI KALUĐER Ovo je "dragačevska Sorbona" koja postoji čitava dva veka i mnogima bila prozor u svet
Škole na sesokom području svetionik su znanja i prozor u svet mnogim generacijama.
Možda vas zanima:
DOGODILO SE ČUDO NAKON BORAVKA U OVOJ ŠUMI Za ovo sveto mesto veruje se da na Treće trojice donosi sreću u pronalsku bračnog partnera, praksa pokazala da je to tačno (FOTO)
U srpskim selima sve je više neoženjih momaka, ali i neudatih devojaka.
PRVI UČITELJ BIO JE ČUVENI KALUĐER Ovo je "dragačevska Sorbona" koja postoji čitava dva veka i mnogima bila prozor u svet
Škole na sesokom području svetionik su znanja i prozor u svet mnogim generacijama.
„Specjelitet je dobio naziv po hajducima, jer nisu imali mnogo vremena da spremaju, a trebala im je jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda jedino mesto u Srbiji gde se pravi, dok u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk“kazao je za RINU, Vladimir Ćurčić idejni tvorac manifestacije „Hajduk fest“.
Majstori svog zanata otkrivaju tajnu kako se hajdučki ćevap pravi, ali i naglašavaju da nigde ne može da ispadne toliko dobro kao u Dragačevu. Najbitniji sastojak je svinjsko meso i to od vrata, a po mogućustvu najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.
„Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži pa potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv“, rekao je Ćurčić.
Koliki su Srbi zapravo gurmani dokazuje i činjenica da iako su temperature skoro u plusu čitavih četrdeset stepeni, to ih nije sprečilo da se na tradicionlanoj manfestaciji u Guči okupe u velikom broju i pokažu svoje umeće. Princip spremanja hajdučkog ćevapa kod svih je isti, a pobednika odlučuju samo sitnice.
„Želimo da očuvamo nešto što je pre svega naše domaće, a zatim dobro i ukusno. Ova relativno mlada, treća po redu manifestacija, otpočela je sa idejom da se održi tradicija pripreme hajdučkog ćevapa, kao dragačevskog specijaliteta. U kulinarskom nadmetanju ove godine učestvuju brojne ekipe iz Dragačeva i okruženja“ zaključio je Vladimir.
Ko se usudi da proba ovu hajdučku kalorijsku bombu dobro ju je pomešati sa alevom paprikom i domaćom ljutom, pogodno bi bilo dab to bude dragačevska šljivovica, a onda ostaje samo da se pomolite da ne skoči pritisak.
(Izvor: RINA.rs)
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
NEZAMENJIVI KOLAČI Posni galeti, poslastica za svaku priliku!
Zna se šta se uvek pakovalo kao grickalica za put, ekskurziju, izlet, odličan i brz doručak, poslastica posle ručka, domaći keks na koji se uvek računa.
NAJBOLJI RECEPT ZA CARSKU PITU KOJA SE SPREMA OČAS POSLA: Nema mekše i brže pite od ove
Donosimo vam najbolji recept za carsku pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)